26 / 08 / 2024

dask yapılabilen binalar

dask yapılabilen binalar

Depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan DASK sigortası bulunmayan binaların satış ve kiralama gibi tasarruf işlemleri yapılamıyor. Peki, DASK nerelere yapılır? DASK yapılabilen binalar nelerdir?

Ruhsatsız eve zorunlu deprem sigortası yapılır mı?

Depremler nedeniyle binalarda oluşabilecek hasarları poliçede belirtilen teminat ve limitler dahilinde karşılayan DASK, zorunlu bir sigorta türü olarak konut sahipleri tarafından yapılmakta. Ancak, bazı durumlardan dolayı sigorta yaptıramayabilir. Peki, ruhsatsız evlere DASK yapılabilir mi?

1999'dan önceki binaların balkonları adeta bir saatli bomba!

1999 depremi öncesi yapılan binaların balkonlarının saatli bir bomba gibi olduğu gündeme geldi. Peki balkonlar güvenli mi? Nasıl yapılan balkonlar güvenli oluyor? İşte ayrıntılar...

1935'te İstanbul'da yeni yapılan binaların çatlaması belediyeyi harekete geçirmiş! Nedeni inşaat kalfaları...

1935 yılında, İstanbul'da son 6 ayda yapılan tüm yeni binalarda çatlaklar tespit edilmiş. Belediye harekete geçerken söz konusu durumun inşaat kalfaları yüzünden olduğu ortaya çıkmış. İşte ayrıntılar...

Çelikten yapılan binalar depreme 8 kat daha dirençli!

Dünyada bilinen tüm depremlerde, çelik yapılar diğerlerine kıyasla çok daha az hasar aldığı belirtiliyor. Fakat Türkiye’deki yapıların çok azı çelikten meydana geliyor. Buna karşın, çelikten inşa edilen yapıların depreme 8 kat daha dayanıklı olduğu ifade ediliyor.

DASK'ın hasar ödemesi 1.5 milyar TL'ye ulaştı! Hasar ihbarı 314 bini geçti! 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden sonra Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) yapılan hasar ihbar sayısı 314 bini geçerken, yapılan ödeme de 1.5 milyar TL'ye ulaştı. İşte ayrıntılar...

Depreme dayanıklı bina nasıl inşa edilmeli? Radye temelle yapılan binalar sağlam mı? Merak edilen bu sorular cevaplandı!

YTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Serdar Kırçıl, depreme dayanıklı binaların nasıl olması gerektiğini açıkladı. Peki depreme dayanıklı bina nasıl inşa edilmeli? Radye temelle yapılan binalar sağlam mı? Merak edilen bu sorular cevaplandı!

2004 yönetmeliği öncesi binalar yıkılıyor! İstanbul’un o ilçesinde büyük yıkım başladı!

Büyük deprem felaketi sonrası gündeme gelen İstanbul’daki tehlikeli yapılarla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bir ilçe belediyesi, 2004 imar yönetmeliği öncesi yapılan binaları yıkmaya başladı. İşte detaylar…

DASK ödemesi hangi binalar için yapılır? Zorunlu Deprem Sigortası hangi hasarları kapsıyor? Peş peşe açıklandı! 

'DASK ödemesi hangi binalar için yapılır? Zorunlu Deprem Sigortası hangi hasarları kapsıyor?' sorularının yanıtları merak ediliyor. İşte ayrıntılar...

Afet binalarında borçlandırma bedellerinde değişikliğe gidildi!

Afet nedeniyle yapılan ve yapılacak binaların borçlandırma bedellerinde bulunan indirimler, doğal afetin ortaya çıkardığı şartlar, şehrin mevcut ekonomik durumu, hak sahibi ailelerin uğradığı zararlar ve geçim durumu göz önünde alınarak tespit edilecek.

Afet Sebebiyle Yapılan Binaların Borçlandırma Bedelleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Afet Sebebiyle Yapılan ve Yapılacak Olan Binaların Borçlandırma Bedellerinden Yapılacak İndirimler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31816 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yeni yapılacak binalar için zorunlu oldu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kurum, "Binalarda yağmur suyu toplama sistemini zorunlu hale getirdik" dedi.

Erzincan'da hasar görüp tadilat yapılmayan binalar gözden geçirilmeli!

Erzincan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Mengi Erzincan depremi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Depremde ağır ve orta hasar gören yapılar üzerinde envanter çalışması yapılıp yapı stoklarının kontrol edilmesi gerekiyor." dedi.

Rize'de dolgu alanında dönüşüm başladı: Binalar birbirine yaslanarak ayakta duruyor!

Rize'de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon sebebiyle riskli hale gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda, kentsel dönüşüm projesine start verildi. Rize Valisi Kemal Çeber, "Dolgu alanında 50-60 yıl öncenin tekniğiyle yapılan binalar adeta birbirine yaslanarak ayakta duruyor" dedi.

dask yapılabilen binalar Haberi

dask yapılabilen binalar

DASK nerelere yapılır?

Depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan DASK, yapılar için zorunlu oluyor. DASK sigortası bulunmayan binaların satış ve kiralama gibi tasarruf işlemleri yapılamıyor.


Bilindiği üzere DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılıyor.


Bina tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altında oluyor. Aşağıda belirtilen bina bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı teminat kapsamında oluyor:


Temeller

Ana duvarlar

Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar

Bahçe duvarları

İstinat duvarları

Tavan ve tabanlar

Merpenler

Asansörler

Sahanlıklar

Koridorlar

Çatılar

Bacalar

Yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri


DASK yapılabilen binalar..

Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta sistemi olarak tanımlanıyor.


6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, aşağıda tanımlanmış...