Değerleme raporu örnekleri Haberi
Değerleme raporu hazırlama esasları!
Ekspertiz kullanılacak krediye karşılık ipotek alınacak evin özelliklerinin incelenmesi ve gayrimenkule değer biçmesi sonucunda hazırladığı rapora değerleme raporu deniyor.
Değerleme raporunu, SPK Lisanslı uzmanlar hazırlıyor. Bu uzmanların katıldığı sürece ise ekspertiz süreci deniyor. Gayrimenkul değerleme raporunun hazırlanma amacı konut değerinin tespit edilmesi olarak biliniyor. Tespit edilen gayrimenkulün değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirliyor.
Gayrimenkul eksperleri, gayrimenkulü değerlendirerek kredi kuruluşu için pazar fiyatını belirliyor. Genelde, gayrimenkul eksperlerini kredi veren kuruluş seçiyor. Bankaların buradaki amacı kendini korumaya almak oluyor. Çünkü eksperlerin belirlediği değer bankaların son kararında verilecek kredi miktarı açısından büyük önem taşıyor.
Rapor aşamasında öncelikle konu taşınmaz inceleniyor. Bu incelemede metrekaresi, konumu, yaşı ve bulunduğu bölge gibi birçok özellik not alınıyor. Ayrıca bölge incelemesinde emsal karşılaştırma, gelir kapitalizasyonu...