08 / 05 / 2024

Depozito iade dava örneği

Depozito iade dava örneği

Kira sözleşmelerinin sona ermesi halinde, taşınmazda herhangi bir hasar olmaması halinde kiracıdan alınan depozitonun iade edilmesi gerekiyor. İade gerçekleşmezse dava açılabiliyor. İşte depozito iade davası..

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Kira depozitosu elden verilse dahi iade edilebilir!

Milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren kiracı sözleşmelerinde kritik ayrıntıyı Avukat Atilla Çilekçi açıkladı. Çilekçi: ''Kira sözleşmesi kapsamında verilen depozito bankaya yatırılıp değerlendirilmemişse bile iade edilebilir'' dedi.

Ev sahibinin depozitoyu iade etmesi için ne yapmak gerekir? İşte merak edilenler!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar bitmek bilmiyor. Bu anlaşmazlıklardan biri de depozito olabiliyor. Kiracı taşınırken ev sahibi depozitoyu iade etmezse ne yapmak gerekiyor? İşte detaylar...

Kira kontratlarında flaş gelişme! Artık iade edilebilecek

Kiralardaki artış ödenen depozito miktarının da artmasına sebebiyet verdi. Gayrimenkul sahipleri en fazla 3 kira bedeli kadar depozito istiyor. Ancak bazı ev sahipleri daha fazla depozito talep edebiliyor. Bu durumda kiracı için iade hakkı doğmakta. İşte tüm detaylar...

Ev sahiplerine kötü, kiracılara iyi haber! Artık iade edilecek

Enflasyon ve dövizde yaşanan hızlı yükseliş ev sahipleriyle kiracıları birbirine düşürdü. Son dönemde artan kira fiyatları ‘depozito’ sıkıntısına neden oldu. Uzmanlara göre mal sahibi depozito bedelini tahliye sonrası iade etmek mecburiyetinde...

Depozito iade edilmezse ne yapılabilir?

Konut ve çatılı işyeri kiralamalarında depozito verilmesi hakkında usul ve esaslar Türk Borçlar Kanununun 342. maddesinde yer almaktadır. Peki, depozito iade edilmezse ne yapılabilir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıdan alınan depozito sözleşme bitiminde belli şartlarda iade edilebiliyor. Peki, kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

Kira depozito iadesi 2021!

Mülk sahibinin evi kiralamak isteyen kiracıdan aldığı ''güvence bedeli'' olarak belirlenen kira depozitosu kiracının evi tahliye etmesi durumunda iade ediliyor. Peki kira depozitosu nasıl iade ediliyor? İşte kira depozito iadesi 2021...

Kira depozito iadesi 2020!

Mal sahibinin evi kiralamak isteyen kiracıdan aldığı ''güvence bedeli'' olarak belirlenen kira depozitosu kiracının evden ayrılması durumunda iade ediliyor. Peki kira depozitosu nasıl iade ediliyor? İşte kira depozito iadesi 2020!

Dövizle sözleşme yasağında depozito muafiyeti!

Dövizle sözleşme yasağında dolar veya euro üzerinden depozito ödeyen kiracıları sevindiren önemli bir değişiklik yapıldı. Mülk sahipleri, daha önce yapılmış kiralamada döviz üzerinden aldıkları depozitoları, sözleşmenin bitiminde aynı para üzerinden kiracıya iade edecekler.

Kapora iade davası!

Kimi zaman alıcı vazgeçse bile emlakçı ya da satıcıdan kaynaklanan kusurlar nedeni ile kaporasının iadesini mahkemede dava açarak talep edebiliyor. İşte kapora iade davası örneği..

Kiracı depozitosu iadesi nasıl alınır?

Kiracı depozitosu, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin güvencesi için alınıyor. Kiralamada zarar yaşanmaması halinde depozito iade ediliyor. Peki, kiracı depozitosu iadesi nasıl alınır? İşte yanıtı..

Çürük müteahhitlere depozito önlemi alınacak!

İnşaatçı, konutu tamamlamadan kaçan, çürük bina yapan müteahhitlere karşı 'depozito modeli' talep etti. Buna göre; her müteahhitten inşaat maliyetinin yüzde 30-40'ı kadar 'iş yapım teminatı' alınacak, inşaat bittiğide iade edilecek.

Depozito ne zaman geri ödenir?

Mal sahibi, kiracısından güvence bedeli olan depozitoyu da talep edebiliyor. Depozitonun en fazla ne kadar olması gerektiği ve iade koşulları kanun ile şekilleniyor. Peki, depozito ne zaman geri ödenir?

Depozito iade dava örneği Haberi

Depozito iade dava örneği

Depozito iade davası!

Kiralama sözleşmeleri ile kiracıya güvence verme borcu getirilmesi halinde, kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor. Eğer depozito kıymetli evrak ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.


Taşınmaz sahibi tarafından haksız yere depozitonun iade edilmemesi halide, kiracı depozito iadesi için dava açaviliyor. Depozito iade davası örnepş aşağıda yer alıyor:


YARGITAY 13.HD 

E. 2004/79 

K. 2004/8396 

T. 1.6.2004


Depozitonun Hasar Olmaması Halinde İade Edileceği 


Davacı, 2.8.2000...