28 / 04 / 2024

depozito senedi

depozito senedi

Depozito, kiracının kiralayana verdiği güvence parası olarak karşımıza çıkıyor. Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen depozitoya göre, depozito kira geliri ne kadar olmalı? İşte depozito kira geliri ile ilgili yasal hükümler...

Dolar ve altın yerine hisse senedi almak daha mı mantıklı?

Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay, X sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda hisse senedi sahipliğine değindi ve avantajlarını sıraladı. İşte Nejat Özonay'ın X sosyal medya hesabında yaptığı o açıklama ve gelen yorumlar...

Yabancı yatırımcılar Türk hisse senedi ve tahvillerinin net alıcısı haline geldi! 6 yıl sonra bir ilk...

Türk hisse senedi piyasasında yaşanan keskin yükseliş yabancıların da dikkatini çekti. Yabancı yatırımcılar Türk hisse senedi ve tahvillerinin net alıcısı haline geldi.

Depozito son kiraya sayılabilir mi? Kiracılar bu tuzağa sakın düşmeyin!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlardan bir tanesi de depozito iadeleri. Depozito iadeleri konusunda kiracılar ev sahiplerinin tuzağına düşüyorlar. Peki depozito kira yerine geçer mi? Depozito kira yerine sayılır mı? İşte depozito iadelerinde dikkat edilmesi gerekenler...

Kiracı ve ev sahibi arasında depozito krizi: Aman dikkat Yargıtay kararını verdi...

Kiracı ve ev sahibi arasında depozito krizi patlak verdi. Yargıtaydan "kira uyuşmazlıklarında sulh hukuk mahkemeleri görevlidir" kararı çıktı işte detaylar...

Kiracıya depozito iadesi nasıl yapılır?

Kiracıların ev kiralarken yaptığı depozito ödemesini geri alırken ev sahibinin ise faiz ödemesi yapması neticesinde yasal boyutu merak konusu. İşte merak edilen soru kiracı ev sahibinden depozito faizi alabilir mi?

Borsaya son üç ayda 3,2 milyon yeni pay senedi yatırımcısı geldi!

Art arda yapılan halka arzlara hücum eden her yaş ve kesimden yatırımcı Borsa’yı coşturdu. Pay senedi yatırımcılarının toplam sayısı haziran sonundan 22 Eylül’e kadar net 3,2 milyon artarak 8 milyona yaklaştı, pay senedi piyasa değeri 10,4 trilyon lira oldu.

Borsada son 3 ayda pay senedi yatırımcısı rekoru kırıldı!

Diğer finansal araçlarının zarar ettiği son dönemlerde art arda yapılan halka arzlara hücum eden her yaş ve kesimden yatırımcı borsayı coşturdu. BIST’e son 3 ayda 3,2 milyon yeni pay senedi yatırımcısı katıldı.

Pay senedi yatırımcıları rekor kırarak 7 Milyona ulaştı: Hangi şirketler halka arza çıkıyor?

11 Eylül 2023 tarihinde, pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı, son derece etkileyici bir artışla 7 milyon 140 bin 215 kişiye yükselerek rekor bir seviyeye ulaştı. Önceki ay, 31 Ağustos tarihinde kaydedilen 6 milyon 257 bin 415 yatırımcı sayısı rekorunu geçerek bu başarı elde edildi.

Kabul etmeyene evi kiralamıyorlar! Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında yeni kriz: Teminat senedi!

Ev sahibi ile kiracı anlaşmazlıkları gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Bu kapsamda son olarak ev sahibi evdeki ankastre gibi demirbaşlar için ‘teminat senedi’ istemeye başladı. Kabul etmeyene ise evi kiralamıyorlar. İşte detaylar...

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları yüzde 156 artarak 2 trilyon TL'ye ulaştı!

Geçen senenin haziran ayı sonunda 756,5 milyar Türk Lirası olan yurt içi yerleşiklerin pay senedi varlıkları, bir senede yüzde 156 artış göstererek, 1 trilyon 936 milyar TL'ye yükseldi.

Hisse senedi yatırımcı sayısı 30 Haziran haftasında geriledi!

Merkezi Kayıt Kuruluşu(MKK) verilerine göre hisse senedi yatırımcı sayısı 30 Haziran haftası itibarıyla 106 bin 469 kişi azaldı. 

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı 80 bin 914 kişi yükseldi! Pay senedi yatırımcı sayısı 4 milyon 764 bin 694 oldu!

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı 16 Haziran haftası itibarıyla 80 bin 914 kişi yükseldi. Bir önceki hafta 4 milyon 683 bin 780 olan pay senedi yatırımcı sayısı, geçtiğimiz hafta 4 milyon 764 bin 694'e ulaştı. 

Ev sahibi ve kiracılar depozito ödemelerinde bu 4 konuya dikkat!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan enflasyon sorununun kaleme aldı. Samet Hızalan yazısında enflasyon döneminde depozito sorununa da değindi. İşte Samet Hızalan'ın o yazısı...

depozito senedi Haberi

depozito senedi

Depozito kira geliri!

Depozito, kiralama işlemleri kapsamında, kiracının, ev sahibine verdiği güvence olarak tanımlanıyor. Damga vergisine tabi tutulmayan depozito kira geliri, Türk Borçlar Kanunu'nda, 342. maddede ele alınıyor. 


MADDE 342- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse...