14 / 05 / 2024

Depozito yasal mı

Depozito yasal mı

Ev sahibinin, kiracısından ilk aşamada talep ettiği masraflar arasında yer alan depozito bedeli, kiracının ev sahibine güvence vermesi için ödediği para olan depozito yasal mı? İşte yanıtı...

Kapıcı dairesi gibi ortak alanları kiraya vermek yasal mı? Kiralama için kime nasıl yetki verilir?

Site ve apartmanda ortak alanın kiraya verilmesi kararını kim alır? Oy birliği mi oy ç okluğu mu gerekir? Kiralamaya kim yetkilidir? Bütün maliklerin oyu gerekir mi? Vekaleten oy kullanılabilir mi? İşte sık sık tartışma yaratan bu konudaki sorulara verilen yanıt...

Depozito son kiraya sayılır mı?

Depozito, ev kiralanırken verilen bir nevi teminat yerine geçmektedir. Ev sahipleri depozitoyu son kiraya sayar mı? İşte detaylar!

Promosyon alamadım diye üzülmeyin! Yasal düzenleme geliyor

Promosyonlarla ilgili şikayetler karşılığını buldu. TBMM açıldığında ele alınacak ilk konulardan biri de emekli ve maaş promosyonlarına yasal düzenleme getirilmesi olacak. Bankalar müşteri ayrımı yapamayacak, başka bankaya gitmek isteyen engellenemeyecek ve promosyon ödemesini artırmayan kamu bankal

Teknoloji devinden flaş hamle! 90 milyon...

Google'ın karşılaştığı davaların ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de uygulama geliştiricileriyle yasal mücadeleyi çözmek için 90 milyon dolar ödeyecek.

Google'a darbe! Milyonlarca dolar ödeyecek

Google'ın karşılaştığı davaların ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de uygulama geliştiricileriyle yasal mücadeleyi çözmek için 90 milyon dolar ödeyecek.

Depozito kira yerine sayılır mı?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatı olarak biliniyor. Peki, depozito kira yerine sayılır mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..

Kentsel dönüşüm yasal adımlarla hızlandırılmalı!

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, kentsel dönüşümle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şeker, kentsel dönüşümün yasal adımlarla hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

OGS depozito ücreti nereden ve nasıl alınacak? Karayolları Genel Müdürlüğü duyurdu

Karayolları Genel Müdürlüğü, OGS’den HGS’ye geçişlerde verilmesi gerekilen depozito ücretiyle ilgili açıklama yaptı. 1,2 milyon araç sahibini ilgilendiren ve 13 ile 40 dolar karşılığı temin edilen OGS depozito iadeleri, cihazların alındığı banka üzerinden yapılacak.

Çatı katı daire büyütülürken diğer kat malikleri bedel isteyebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, "Çatı piyesli meskenim var ve bu yerimi büyütmek istiyorum. Belediye izin veriyor ama kat malikleri izin vermiyor. Metrekare başına 2.000 lira istiyorlar. Bu yasal mı?" sorusunu cevapladı.

Sigortasız kapıcı çalıştırılır mı?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu ''Kapıcı dairesinde oturduğum apartmanın çöp alma ve temizlik işlerini yapıyorum. Sigortasız çalışmam  yasal mı, sigortamın bildirilmesi gerekmez mi?'' sorusunu yanıtlandırdı.

Müteahhite verilen arsa mirasçılara nasıl bölüştürülür?

Posta yazarı Tamer Heper, '92 yaşındaki 8 çocuklu annenin, yıllardır uzak duran çocuğu, anneye ait evi müteahhide vermek istiyor. Noter işlem yapmayınca mahkemeden kendisini vasi tayin ettiriyor ve arsayı müteahhide veriyor. Bu yapılanlar yasal mıdır?' sorusunu cevapladı.

Dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Türkiye'de site yönetimleri ile site sakinleri zaman zaman karşı karşıya kalabiliyor. Site yönetimleri çeşitli nedenlerle kat maliklerine ceza verebiliyor. Peki bu durum yasal mı? İşte merak edilen her şey...

Kiracı tarafından başkasına kiralanan taşınmaz ne olur?

Bazı kiracılar üzerine kiralanan taşınmazı başkalarına kiralayabiliyor. Peki, bu durum yasal mı? Mal sahibi nasıl bir yol izlemeli? Takvim Gazetesi köşe yazarlarından Feride Hilal İmal bu sorunun yanıtını kalem aldı.

Depozito yasal mı Haberi

Depozito yasal mı

Depozito yasal mı?

Konut kiralamalarında ev sahibinin, kiracısından ilk aşamada talep ettiği masraflar arasında yer alan depozito bedeli, kiracının ev sahibine güvence vermesi için ödediği para olarak tanımlanıyor.


İlk defa kiralama işleminde bulunan ve depozito bedeli ilk kez duyan kiracılar, bu durumun yasal dayanağını merak ediyor. Siz de, "Depozito yasal mı?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


4 Şubat 2011 tarihinde 27836 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6098 sayılı Borçlar Kanununda depozitonun alınmasına ve depozitonun verilmesine ilişkin bilgilere yer veriliyor.


Kanunun 342. maddesinde "Kiracının güvence vermesi" başlığı altında açıklanan depozito bedelinde ev sahibinin hakları korunduğu gibi, kiracının hakları da korunuyor.


Ev sahipleri, kiracısından dilediği miktarda depozito bedeli talep edemiyor. Kanuna göre ev sahibi, kiracısından en fazla üç aylık kira bedelini talep edebiliyor. Depozito bedeli ile ilgili yasal dayanak...