10 / 05 / 2024

devletleştirme neden yapılır

devletleştirme neden yapılır

Devletleştirme nasıl yapılır sorusuna rejim değişikliği, sosyalizm ve devletçilik gibi sebeplerle yapılır cevabı veriliyor. Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin devlet tarafından alınması anlamına geliyor. Devletleştirme kamulaştırmadan farklıdır...

Kira tespit davası neden açılır? Kira artışı hesaplama 2024!

Kira sözleşmesi yapılırken, taraflar kira bedelini özgürce belirleyebiliyorlar. Ancak bazı durumlarda ev sahipleri ve kiracılar kira bedelinde anlaşamıyor bu durumda mahkemenin yolu tutuluyor. Peki kira tespit davası neden açılır? Kira artışı hesaplama 2024... 

Anne babası ölenler dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı ve miras sorgulama 2024...

Miras paylaşımı çoğu zaman aileler arasında anlaşmazlıklara neden oluyor. Peki miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

İmar affı nedir? Neden yapılır ve avantajları nelerdir?

3194 sayılı İmar Kanunu'nda gerçekleştirilen düzenleme, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı inşa edilen yapıların kayıt altına alınmasını sağlayarak devlet ile vatandaş arasında uzlaşmayı amaçlayan bir uygulamadır. Peki imar affı neden yapılır ve yapı sahiplerine ne kazandırır?

Kırık kapı nasıl tamir edilir? Çatlak kapı tamiri evde yapılır mı?

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kapılar bazı durumlarda kırılabilmektedir. Bu kapıları değiştirme gereksinimi duymadan da bazı malzemeler ile tamir etmek mümkündür. Tamir süreci, kapıları öncekinden daha yeni ve sağlam hale getirecektir. Peki kapı tamiri nasıl yapılır?

İstanbulkart kişiselleştirme nasıl yapılır 2022, Son gün ne zaman? İşte İstanbulkart kişiselleştirme ekranı!

İstanbulkart özelleştirmesi (kişiselleştirme) ile ilgili yeni detaylar açıklandı. İstanbul kartının kaybedilmesi durumunda bakiye korunacak Kişiselleştirme için son tarih verildi. Peki İstanbulkart kişiselleştirme nasıl ve nereden yapılır?

Tapu birleştirme işlemi nasıl yapılır? Tapu birleştirme için gerekli belgeler nelerdir?

Tapuda tevhit işlemi, tapu kütüğünde ayrı olarak belirtilen taşınmazların birleştirilmesi, tek bir parsel halini alması olarak ifade ediliyor. Peki, tapu birleştirme işlemi nasıl yapılır? Tapu birleştirme için gerekli belgeler nelerdir? İşte tüm detaylar...

Neden altına yatırım yapılır? Neden dolara yatırım yapılmaz?

Tebernüş Kireçci bugün saat 16.00'da doların tarih süreci ışığında dolara neden yatırım yapılmaz? Altına neden yatırım yapılır?" konusunu anlatacak.

Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır?

Mirasta denkleştirme işlemleri, Medeni Kanun gereğince yapılıyor. Peki, mirasta denkleştirme nasıl yapılır? Mirasçılar arasında denkleştirme nasıl yapılır? İşte Medeni Kanun esasları..

Kamulaştırma neden yapılır?

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yolu olarak tanımlanıyor. Peki, kamulaştırma neden yapılır?

Arsa birleştirme işlemi nasıl yapılır?

2010/4 sayılı genelgede birleştirme (tevhit); “Birbirine bitişik birden çok parselin bir parsel haline dönüştürülmesini” ifade eder, şeklinde tanımlanıyor. Peki, arsa birleştirme işlemi nasıl yapılır?

Tapu tevhid işlemi nasıl yapılır?

Tapu tevhid başka bir deyişle birleştirme işlemi, tapu sicilinde ayrı ayrı kayıtlı birbirine bitişik birden fazla taşınmaz malın tek bir tapuya bağlanması olarak biliniyor. Peki, tapu tevhid işlemi nasıl yapılır?

Şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Tek bit çatı altında yer alan ve aynı tip özelliklere sahip dairelerin fiyatları aynı olmuyor bu değer farkına neden olan hesaba şerefiye deniyor. Peki, şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Arsa birleştirme nasıl yapılır?

Tapuları ayrı olan, birbirine sınırı bulunan arsa veya arazi parsellerinin tek tapu altında birleştirilmesi yapılabiliyor.Peki arsa birleştirmesi nasıl yapılır?İşte arsa birleştirmesi için gerekenler..

devletleştirme neden yapılır Haberi

devletleştirme neden yapılır


Devletleştirme nasıl yapılır?


Devletleştirme, kamu yararını gözeten durumlarda, kamu hizmeti niteliği taşıyan özel bir işletmenin kanun gereğince bütünüyle idareye geçirilmesini ifade ediyor. Bir başka deyişle devletleştirme ticari, sınai, ulaştırma gibi iktisadi kuruluşların devlet mülkiyetine geçirilmesi anlamına geliyor. Devletleştirmenin mümkün olabilmesi için, söz konusu kuruluşun daha önce özel teşebbüs elinde olması gerekiyor. 


"Özel teşebbüsün yaptığı hizmet veya üretimin ülke çapında kamu ihtiyacına hitap etmemesi; bu hizmet veya üretimin, kontrol, rekabet, ilave veya başka yollardan sağlama imkanının bulunmaması; hizmet veya üretimin yavaşlatılması veya durdurulması halinde kamunun büyük zarar görmesi" durumlarında mümkün oluyor.


Devletleştirme nasıl yapılır?


Devletleştirme işlemi, millileştirme ve kamulaştırmadan farklı bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Millileştirmenin konusu ise yabancı bir kişi veya kişilerin sahibi olduğu şirketler oluyor. Devletin kendisi veya vatandaşların bunu kendi mülkiyetlerine...