06 / 05 / 2024

devletleştirme nedir

devletleştirme nedir

Devletleştirme ve özelleştirme ne demek? sorularının açıklaması aşağıda detaylı bir şekilde anlatılıyor. Devletleştirme iktisadi kuruluşların devlet mülkiyetine geçmesi, özelleştirme ise kamu mülkiyetinde bulunan malların özel kuruma geçmesidir...

Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki fark!

Devletleştirme ve kamulaştırma arasındaki fark şöyle belirtiliyor. Kamulaştırma işlemi sadece taşınmaz mallara, devletleştirme işlemi ise hem taşınabilir hem taşınmaz mallara yapılıyor. Kamulaştırma idarece, devletleştirme kanun çerçevesinde yapılıyor...

Devletleştirme ve özelleştirme!

Devletleştirme ve özelleştirme ile ilgili bilgi T.C Anayasası' nın 47. maddesinde belirtiliyor. Bu madde ile kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde devletleştirilebilir kararı bulunuyor...

Devletleştirme nasıl yapılır?

Devletleştirme nasıl yapılır sorusuna rejim değişikliği, sosyalizm ve devletçilik gibi sebeplerle yapılır cevabı veriliyor. Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin devlet tarafından alınması anlamına geliyor. Devletleştirme kamulaştırmadan farklıdır...

Devletleştirme ne demek?

Devletleştirme ne demek?: Ticari, sınai, ulaştırma vs. gibi iktisadi kuruluşun devlet mülkiyetine geçirilmesine deniyor. Devletleştirme olabilmesi için, bu kuruluşun daha evvel özel teşebbüs elinde olması gerekiyor...

Devletleştirme nedir?

Kamulaştırma işleminden farklı olan devleştirme ne anlama geliyor? Devleştirmek nedir, detayları haberimizde...

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine 6.700 TL iyileştirme! İşte intibak yasasında son durum…

Aynı prim günü ve yılla emekli olmalarına rağmen diğerlerine göre düşük maaş alan emeklilere yönelik çıkarılacak intibak yasasıyla SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarında 6.700 TL’ye varan iyileştirme konuşuluyor.  Peki intibak nedir? İntibak zammı maaşlara kaç lira yansır?

İstanbulkart kişiselleştirme işlemi nedir?  İstanbulkart kişileştirme işlemi nasıl, nereden yapılır?

İstanbulkart'ta yeni dönem başlıyor. Kişiselleştirilmemiş kartlar İstanbulkart’a özel aktarma, ücret iadesi ve resmi tatillerde ücretsiz seyahat hakkından faydalanamayacak. Peki kişileştirme nasıl ve nereden yapılıyor?

Nef ev değiştirme kampanyası nedir?

Nef ev değiştirme kampanyası ile Nef'in 3 projesinden ev almak kolaylaşıyor. Nef ev değiştirme kampanyası Nef Çekmeköy, Nef Basınekspres ve Nef Bahçelievler projelerinde geçerli... Peki Nef ev değiştirme kampanyası nedir?

Ev geliştirme kredisi nedir?

"Konut geliştirme kredisi", "konut tadilat kredisi" ve "konut yenileme kredisi" gibi isimler ile de nitelendirilen ev geliştirme kredisi nedir? Ev geliştirme kredisi başvurusu nasıl yapılır?

İmar transferi nedir?

Bir arazi veya arsada ya da bina üzerinde, kat mülkiyeti kanunu, imar kanunu, imar planı veya imar yönetmelikleriyle izin verilen yapılaşma ve fiziki geliştirme hakkı transfer edilebilecek. Peki, İmar transferi nedir, nasıl olur?

Teknokent nedir?

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve kanunun uygulama yönetmeliği gereğince, teknolojik bilgi üretmek ve geliştirmek amacıyla teknokentler kuruluyor. Peki teknokent nedir? Teknokent nasıl kurulur?

Teknopark nedir?

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince, bazı bölgelerde teknopark kurulabiliyor. Peki teknopark nedir? Teknopark ne işe yarar?

Teknoloji geliştirme bölgesi nedir?

Ülke sanayiinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek için kurulan teknoloji geliştirme bölgesi nedir? Teknoloji geliştirme bölgesi nasıl kurulur?

Tapuda tevhit nedir?

Aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabildiği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de tapu birleştirme işlemi yapılabiliyor. Peki, tapuda tevhit nedir?

Milli emlak kamulaştırma!

Milli emlak kamulaştırma - devletleştirme ve istimval hususu ile ilgili bilgiler, Milli Emlak Genel Müdürlüğünün resmi internet sayfasında yer alıyor. İşte milli emlak kamulaştırma işlemleri...

Konut geliştirme kredisi nedir?

Konut geliştirme kredisi nedir? Konut geliştirme kredisi, konutta yapılacak tadilat ve yenilikler için bankadan çekilen kredi olarak ifade ediliyor. Peki hangi bankalar konut geliştirme kredisi veriyor?

ADMİP nedir?

Afet Acil Durum Önleme, Müdahele ve İyileştirme Planı olan ADMİP nedir? ADMİP'in özellikleri nelerdir? İşte Afet Acil Durum Önleme, Müdahele ve İyileştirme Planı ile ilgili merak ettikleriniz...

Enerji verimliliği desteği nedir?

Enerji verimliliği desteği nedir? Enerji verimliliği uygulama projelerinin desteklenmesi, enerji yoğunluğunun azaltılması, araştırma ve geliştirme projeleri ile ilgili uygulamalar hangi esaslara göre yürütülüyor? İşte kanun esasları...

devletleştirme nedir Haberi

devletleştirme nedir


Devletleştirme ve özelleştirme ne demek?


Devletleştirme, kamu yararını gözeten durumlarda, kamu hizmeti niteliği taşıyan özel bir işletmenin kanun gereğince bütünüyle idareye geçirilmesini ifade ediyor. Bir başka deyişle devletleştirme ticari, sınai, ulaştırma gibi iktisadi kuruluşların devlet mülkiyetine geçirilmesi anlamına geliyor. Devletleştirmenin mümkün olabilmesi için, söz konusu kuruluşun daha önce özel teşebbüs elinde olması gerekiyor. 


Devletleştirme ve özelleştirme ne demek?


Özelleştirme, genel bir ifade ile; kamu mülkünde, yönetiminde, kullanım tasarrufunda ya da hukukunda olan bir mal, hizmet ve sanayinin çeşitli amaçlar adına, özel kişiye ya da kuruluşlara devredilmesi, kamu tarafından o hizmetten uzaklaşılması ya da satılması anlamına geliyor.


Tanımdan da anlaşılacağı üzere; özelleştirme, KİT’ler diye ifade edilen Kamu İktisadi Teşekkülleri için söz konusudur. Bu teşekküllerin özelleştirilmesinden güdülen amaç da şöyle ifade ediliyor:


- Kamu sektörü borçlanma...