27 / 11 / 2024

devren iktisap nedir

devren iktisap nedir

İlgili kişilerin karşılıklı anlaşmaları sonucunda veya iradeleri dışında miras yolu ile gerçekleşen mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

Kira beyannamesinde iktisap bedeli nedir?

Satın alınan bir taşınmazın kiraya verilmesi durumunda, elde edilen kira gelirinden iktisap bedelinin belli bir kısmı indirilebiliyor. Peki, kira beyannamesinde iktisap bedeli nedir? Kira beyannamesinde iktisap bedeli indirimi nedir?

Tapuda emlak beyan değeri nedir?

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapuda emlak beyan değeri nedir? Tapu harcı hesabı nasıl yapılır?

Değer artış kazancı iktisap tarihi nedir?

Değer artış kazancı, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Peki, değer artış kazancı iktisap tarihi nedir? Bu tarih nasıl tespit edilir?

Gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi nedir?

Taşınmaz mal ve haklar, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılırsa değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancında iktisap tarihi nedir?

Gayrimenkul iktisap tarihi nedir?

Taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde ödenen değer artış kazancı vergisinde gayrimenkul iktisap tarihi nedir? Gayrimenkul iktisap tarihi nasıl belirlenir?

Ev satışında değer artış kazancı nedir?

Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması vergiye tabi tutuluyor. Peki, ev satışında değer artış kazancı nedir, nasıl hesaplanır?

Gayrimenkullerde iktisap tarihi nasıl belirlenir?

Gayrimenkullerde iktisap tarihinin nasıl belirlenmesi gerektiği, 25/ 03/ 2011 tarihli Gelir Vergisi Sirküleri/76 kapsamında açıklanıyor. Peki, gayrimenkullerde iktisap tarihi nasıl belirlenir? Gayrimenkullerde iktisap tarihi nedir?

Devren kiralık nedir?

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızası olduğu sürece, kira ilişkisini bir başkasına devredebiliyor. Peki devren kiralık nedir? Devren kiralama işlemi nasıl yapılır? Bu kiralama işleminin yasal esasları nelerdir?

Gelir Vergisi beyannamesi nedir?

Taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödemesi yapması gerekiyor.Gelir vergisi ödemeleri nasıl yapılıyor? Gelir Vergisi beyannamesi nedir?

İktisap tarihi nedir?

İktisap tarihi nedir?: Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının hesaplanmasında iktisap tarihi olarak hangi tarihin esas alınacağına ilişkin açıklamalar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapıldı...

İktisap bedeli nedir?

İktisap bedeli nedir? Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli nasıl hesaplanır? İktisap bedeli nereden ve nasıl öğrenilir? İşte Gelir Vergisi Kanununda yer alan esaslar...

Değer artış vergisi nedir?

Değer artış vergisi nedir? Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak kaç yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı vergisine tabi tutuluyor? İşte değer artış vergisi...

Haksız iktisap nedir?

Sebepsiz zenginleşme olarak da bilinen haksız iktisap nedir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

devren iktisap nedir Haberi

devren iktisap nedir

Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

Devren iktisap, devren kazanım anlamında kullanılır. Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir sorusunun yanıtı ise; söz konusu mülkiyetin bir kişiden bir başkasına geçmesi durumudur.


Mülkiyetin devren iktisabı, iki türlü gerçekleşir. Ya karşılıklı anlaşma sonucunda ortaya çıkar, ya da şahısların iradeleri dışında miras yolu ile gerçekleşir.


Menkul mülkiyetlerde devran iktisabın gerçekleşmesi için teslim şarttır. Bazı durumlarda zilyetlik nakledilmeden mülkiyet kazanılabilir;

- Borçlar Kanununun 231. maddesine göre; "Müzayedede bir mal alan kimse onun mülkiyetini ihale anında iktisap eder."

- Kısa elden teslim halinde de mülkiyet geçer. Tarafların anlaşması üzerine zilyetlik sıfatının değişmesi ile mülkiyet intikal eder.

- Medeni Kanunun 105. maddesine göre; "Özgülenen malların mülkiyeti ile haklar tüzel kişiliğin kazanılmasıyla vakfa geçer."

- Külli halefiyet halinde de mülkiyetin intikali zilyetliğin nakline bağlı değildir.


Mülkiyetin devren...