25 / 07 / 2024

devren iktisap

devren iktisap

İlgili kişilerin karşılıklı anlaşmaları sonucunda veya iradeleri dışında miras yolu ile gerçekleşen mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

İvazsız ne anlama gelir? İvazsız intikal ve iktisap ne demektir?

İvazsız kelimesi, hukuki terimler arasında yer aldığı için herkes tarafından bilinmeyebilir. Ancak bu terimler özellikle hukukla ilgili olanlar için oldukça önemlidir. Bu terim özellikle de gayrimenkul alanında sıkça kullanılır. Peki ivaz, ivazsız, ivazsız intikal nedir?

Son dakika! Borsadaki şirketlerin kâr paylarına tevkifat oranı sıfırlandı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, yatırımcıların gündeminde yer alan Borsa İstanbul'da işlem gören tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi paylarına ilişkin şekilde dağıtılmış kar payı sayılan tutarlar üzerinden alınan tevkifat sıfırlandı.

2022 yılında gayrimenkul satanlar dikkat! Peş peşe açıklandı, hemen bakın!

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak 5 sene içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançların, değer artış kazancı kapsamında olduğunu dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı önemli açıklamalar yaptı.

Değer artış kazancı vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor. Peki, değer artış kazancı vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Konutta rayiç bedel kurnazlığına yüzde 25 ceza!

Daha az tapu harcı ödenmesi amacıyla gayrimenkulün devir ve iktisap bedelinin düşük gösterilmesi büyük problemler yaratabiliyor. 

Pandemide özel okul satışları patladı! 

Koronavirüs salgını ile birlikte okulların kapanması nedeniyle özel okullar öğrencileriyle beraber devren satılığa çıkarıldı. 

Akiş GYO'nun payları 5.3 milyar TL oldu!

Akiş GYO'nun bugüne kadar geri almış olduğu Akiş GYO paylarının nominal değeri 6.533.737 TL oldu. Bugün itibariyle şirketin iktisap ettiği kendi paylarının nominal değeri 5.331.099,408 TL olarak açıklandı. 

Akiş GYO payları 3.2 milyon TL'ye ulaştı!

Akiş GYO'nun geri alım programı kapsamında bugüne kadar geri almış olduğu Akiş GYO paylarının nominal değeri 4.473.431 TL'dir. Bugün itibariyle şirketin iktisap ettiği kendi paylarının nominal değeri 3.270.793,408 TL olarak açıklandı.

Osmanbey'de iki dükkandan biri kiralık!

Türkiye tekstil ihracatının merkezi Osmanbey’i koronavirüs salgını vurdu. Bölgede iki ile üç mağazadan birinde ‘devren kiralık' ilanları asılı...

Ticari kazanç yönünden gayrimenkul satışı!

Gayrimenkul satışlarında devamlılık bulunmayan ve bir ivaz karşılığı olmak üzere 2007 tarihinden önce iktisap edilip 4 yıl ya da 5 yıl süre ile elde tutulan gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazançlar vergilendiriliyor.

Evini satana vergi var mı?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 80/6'ncı maddesi uyarınca gayrimenkulün iktisap tarihinden başlayıp 5 yıl içinde elden çıkarılmasından elde elde edilen kazancın vergisi oluyor.

Değer artış kazancı vergisi 1. taksit 2019!

Değer artış kazancı vergisi mevcut uygulamada iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan gayrimenkuller için ödeniyor. Değer artış kazancı vergisi 1. taksit 2019 ödemeleri yarın başlıyor.

Gayrimenkulde ''Satıp-geri kiralama'' sistemi!

“Sat-Geri Kirala” sistemiyle finansal kiralamalarda iktisap edilen gayrimenkullerin satışıyla ilgili merak edilen birçok soru bulunuyor. Satışların KDV'ye dahil olup olmadığı ise merak edilen konular arasında...

devren iktisap Haberi

devren iktisap

Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

Devren iktisap, devren kazanım anlamında kullanılır. Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir sorusunun yanıtı ise; söz konusu mülkiyetin bir kişiden bir başkasına geçmesi durumudur.


Mülkiyetin devren iktisabı, iki türlü gerçekleşir. Ya karşılıklı anlaşma sonucunda ortaya çıkar, ya da şahısların iradeleri dışında miras yolu ile gerçekleşir.


Menkul mülkiyetlerde devran iktisabın gerçekleşmesi için teslim şarttır. Bazı durumlarda zilyetlik nakledilmeden mülkiyet kazanılabilir;

- Borçlar Kanununun 231. maddesine göre; "Müzayedede bir mal alan kimse onun mülkiyetini ihale anında iktisap eder."

- Kısa elden teslim halinde de mülkiyet geçer. Tarafların anlaşması üzerine zilyetlik sıfatının değişmesi ile mülkiyet intikal eder.

- Medeni Kanunun 105. maddesine göre; "Özgülenen malların mülkiyeti ile haklar tüzel kişiliğin kazanılmasıyla vakfa geçer."

- Külli halefiyet halinde de mülkiyetin intikali zilyetliğin nakline bağlı değildir.


Mülkiyetin devren...