02 / 10 / 2024

Döviz bazında kira artışı nasıl hesaplanır

Döviz bazında kira artışı nasıl hesaplanır

Kira sözleşmesi Türk lirası ile kurulabildiği gibi yabancı para ile de kurulabiliyor. Sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kiraya zam yapılabiliyor. Peki, döviz bazında kira artışı 2016 nasıl olur?

Döviz bazında kira artışı 2015!

Kiracının ödeyeceği kira bedeli, Türk parası ile tahsil edilebildiği gibi yabancı para ile de tahsil edilebiliyor. Bu durumda yenilenen kira bedelinde nasıl artış yapılır? İşte döviz bazında kira artışı 2015...

Konut fiyatları dolar bazında her gün eriyor fakat alıcı yok!

Konut sahibi olmak isteyenler konut fiyatlarının normale dönmesini bekliyor. Vatandaşlar 'konut almak için doğru zaman mı?' sorusunu araştırırken Endüstri Mühendisi Kürşad Bucak, daire fiyatlarının dolar bazında düşüşe geçtiğini fakat alıcısının olmadığını açıkladı.

Ticari gayrimenkulde kiralar son 8 yılın en yüksek seviyesine ulaştı!

Cushman & Wakefield I TR International’ın 2024 yılının ilk yarısını değerlendirdiği  ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ raporunun sonuçlarına göre, ticari gayrimenkulde kiralar döviz bazında son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Ofis kiralarındaki artış oranı yüzde 77 oldu.

Kapalıçarşı döviz fiyatlarında ipin ucu kaçtı! 'Boşa konuşmuyoruz' diyen Selçuk Geçer dolarda tarihi seviyeyi açıkladı!

Son zamanlarda Kapalıçarşı ve bankalararası döviz kuru farkı nisan ayından bu yana zirveye çıkmış durumda. Selçuk Geçer, herşeyin Kapalıçarşı'da başladığını söyleyerek 'boşa konuşmuyoruz' dedi ve doların geleceği tarihi seviyeyi açıkladı.

İnşaat yatırımları yurtdışında 5 kat yükseldi!

Kiralara getirilen sınırlama, ikinci konuta kredi musluklarının kısılması da yatırımcıları yeni arayışa yönlendirdi. Döviz bazında kira getirisi birçok kesim için cazip olurken, vizesiz serbest dolaşım hakkı, deprem korkusu ve çocukların eğitimi başlıkları da yurtdışından alımı arttırdı.

Yabancı gayrimenkul yatırımları 2024'ün ilk 6 ayında metrekare bazında yüzde 65 azaldı!

EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancı yatırımların 2024’ün ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre metrekare bazında yüzde 65 azaldığını ortaya koydu. 

Enflasyon ve döviz kurlarındaki artış inşaat maliyetlerini katladı!

Denizli Şehir Hastanesi’nin yapımı için 2021 yılında 1 milyar 189 milyon Türk Lirası ödenirken, enflasyon ve döviz kurlarındaki artış ile inşaat maliyetlerinin katlanmasıyla birlikte şimdi tamamlanması için 11 milyar 999 milyon Türk Lirası daha harcanacak.

Bu hafta altın ve döviz kazandırmadı, borsa düşüşte...

Bu hafta Borsa İstanbul, altın ve döviz yatırımcılarının kazanamadığı bir hafta olduğu kaydedildi. BIST 100 Endeksi'ndeki değer kaybı yüzde 2,37'yi bulurken, gram altın yüzde 0,86 oranında düşüş yaşadı. Euro yüzde 0,59, ABD Doları ise yüzde 0,27 kayıp yaşadı.

İnşaat sektörü kur kıskacında! Beton fiyatları TL bazında 20 kat, döviz bazında 4 kat arttı!

İnşaat, emlak ve turizm sektörü temsilcileri yaptıkları açıklamada sürekli olarak artış gösteren maliyetlere karşı döviz kurunun neredeyse sabit kalmasının olumsuz etkileri olduğunu dile getirerek, kur artışının enflasyon oranında olması gerektiğini belirtti.

Satılık konut ilanlarının arka yüzü! Gerçek düşüş daha sert! İstanbul'da ev fiyatları dolar bazında yüzde 20 düştü!

Sahibinden.com'daki verilere göre İstanbul genelinde satılık ev fiyatlarının dolar bazında yüzde 20 düştüğünü söyleyen yatırımcı Bora Özkent, ilan fiyatlarının arka yüzünden bahsederek gerçek düşüşün daha sert olduğunu açıkladı.

Otoyol ve köprüleri zam geldi. Vatandaş geçiş ücreti için dolar bazında düşmüş dedi! 

Otoyol ve köprü geçişlerine dün  zam geldi. Osmangazi Köprüsü yüzde 37,5 artışla 399 TL’ye yükseldi.  Borsacı İbrahim Ethem Afacan, Osmangazi Köprüsü’’nün açılışından bu yana 8 yıldaki geçiş ücretlerini paylaştı. Bazı vatandaşlar ücretin dolar bazında düşük kaldığını söyledi.

Dolar artığında zamlanan ürünler, düştüğünde neden inmiyor?

Ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirlere rağmen zamlar durmuyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından, ”Döviz arttığında anında ürünlerine zam yapanlar döviz düştüğünde neden indirim yapmıyor” diye sordu. Vatandaş cevapladı.

Ekonomist, dolar ve TL bazında konut fiyatlarını karşılaştırarak olası senaryoyu açıkladı!

Konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. Konut satışları düşüşe geçse de fiyatlardaki artış hızla yükseliyor. Ekonomist, sosyal medya hesabından dolar ve TL bazında konut fiyatlarının karşılaştırdı ve olası senaryoyu açıkladı.

İstanbul'da konut fiyatları dolar bazında düştü: Tam 15 ay geriye gitti!

TCMB'nin yayımladığı Konut Fiyat Endeksi verilerine göre; İstanbul'da konut fiyatlarının dolar bazında 15 ay geriye gittiği belirlendi. İşte ayrıntılar...

Döviz bazında kira artışı nasıl hesaplanır Haberi

Döviz bazında kira artışı nasıl hesaplanır

Döviz bazında kira artışı 2016!

Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar yaptıkları anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme genellikle bir seneliğine hazırlanıyor.


Ancak sözleşmenin feshedilmemesi durumunda otomatik olarak yenilenmiş oluyor. Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline zam yapılıyor.


Kira sözleşmesi Türk lirası ile kurulabildiği gibi yabancı para ile de kurulabiliyor. Sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kiraya zam yapılabiliyor. 


Peki, TL ile döviz ile kurulan sözleşmelerde kira zammı farklı şekilde mi hesaplanır? Döviz bazında kira artışı 2016 nasıl hesaplanır?


Borçlar Kanunu gereğince Türk lirası ile kurulan sözleşmelerde; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli,...