05 / 05 / 2024

dövizle kira artış hesaplamaları

dövizle kira artış hesaplamaları

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında sözleşmeler genellikle yıllık olarak düzenleniyor. Sözleşme süresinin sona ermesinin ardından, kira bedelinde belli oranlarda zam yapılabiliyor. Peki, dövizle kira artışı nasıl yapılır?

CHP Milletvekili Gürsel Erol, Bakan Mehmet Özhaseki’ye fahiş kira artışlarını sordu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, yurttaşların son dönemlerde en çok şikayetçi olduğu konu olan ve gündemden düşmeyen kira artışlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. 

Kira bedelini dövizle belirleyenler dikkat! Tam 5 sene boyunca...

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki gerilimler giderek daha da tırmanırken sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Hukukbil de kira bedelini dövizle belirleyenler için önemli bir uyarı yaptı. İşte Hukukbil'in o paylaşımı...

2024 kira artış oranı hesapla! Dükkan, iş yeri, konutlarda kira artış oranı ne oldu? Mart 2024 TEFE TÜFE oranları!

Mart ayının gelmesiyle binlerce kişi kiralarını yenilecek kiracılar ve ev sahipleri kira artış oranlarının ne kadar olduğunu araştırıyor.2024 Mart ayı dükkan, iş yeri, konut kira artış oranı belli oldu mu, yüzde kaç? 2024 TÜİK TEFE TÜFE oranları...

Yüzde 25 kira sınırı ve dövizle kiralama yasağı kalksın, yatırımcı ev alsın!

TÜİK verilerine göre konut satışları son 9 yılın en düşük rakamına ulaştı. Kira artış sınırı ve dövizle kiralama yasağı nedeniyle yatırımcıların yurt dışına yöneldiğini belirten Ekonomist Tunç Şatıroğlu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu duruma son verilmesi gerektiğini belirtti.

Asgari ücret zammından sonra ev sahipleri harekete geçti! Zam dönemi dışında kira artışı yapılır mı?

Kiralardaki fahiş fiyat artışları gündemde yer alırken, asgari ücret zammının belli olmasından sonra fırsatçı ev sahipleri kira fiyatlarını artırmak için harekete geçti. Peki  Zam dönemi dışında kira artışı yapılır mı?

Türkiye kira artış oranında dünya zirvesinde mi?

Sosyal medyada bir araştırmaya göre 2015'ten beri dünya çapındaki kira artışlarında Türkiye’nin açık ara birinci olduğu ileri sürüldü. Peki bu doğru mu? İşte ayrıntılar...

Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışında geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?

Fahiş kira zamlarının önüne geçmek isteyen Hükümet ev konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirdi. Peki, Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışı yaparsa geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?

Perakendecilerden 'kira artışı TÜFE ortalamasının yüzde 50-60’ı düzeyinde sabitlensin' talebi!

BMD Başkanı Sinan Öncel'den perakende sektörü ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Sinan Öncel, kira artışının yüzde 50-60’ı düzeyinde sabitlenmesi talebini gündeme getirdi. 

Yüzde 25 kira artışı ne zamana kadar geçerlidir? Yüzde 25 kira artış düzenlemesi uzatılacak mı?

Yüzde 25 kira artış düzenlemesine dair sorular gelmeye başladı. Kiracı pek çok vatandaş, bu düzenlemenin uzatılıp uzatılmayacağını araştırıyor. İşte detaylar!

Kira artışlarında yasal fren! Kiracıları fahiş artıştan koruyacak yeni düzenleme geliyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fahiş kira artışına karşı yasal düzenleme mesajları verdi. Kira artışlarında yasal fren çalışması Adalet Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülecek. İşte ayrıntılar...

Mart ayı kira artış oranı ne kadar? Hemen açıklanan bu rakamlara bakın! İşte iş yeri kira artış oranı Mart 2023!

Mart ayı kira artış oranı ne kadar oldu? Mart ayı dükkan kira artışı ne kadar oldu? İşte iş yeri kira artış oranı Mart 2023...

Nef Arsa Amerika'da 49 bin dolara arsa! Kaliforniya'da dövizle kira geliri fırsatı!

Türkiye’nin en çok değerlenen noktalarında imarlı, sosyal ve ticari alanlar ile projelendirilen ve alt yapısı Nef tarafından hazırlanan Nef Arsa şimdi de Amerika'da... Nef Arsa Amerika projesiyle dövizle kira geliri fırsatı sunuluyor...

Kira artış düzenlemesi! 5 yılı dolduran kiracılar yeni yasadan etkilenecek mi? İşte detaylar!

Kira artış düzenlemesi, kiracıların ilgi odağında yer alıyor. Peki 5 yılı dolduran kiracılar yeni yasadan etkilenecek mi? İşte detaylar!

dövizle kira artış hesaplamaları Haberi

dövizle kira artış hesaplamaları

Dövizle kira artışı nasıl yapılır?

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında sözleşmeler genellikle yıllık olarak düzenleniyor. Sözleşme süresinin sona ermesinin ardından, kira bedelinde belli oranlarda zam yapılabiliyor.


Kira artış zamları, mesken ve işyerinde farklı şekilde hesaplanıyor. Ayrıca, yabancı para ile kurulan kira sözleşmelerinde de hesaplama kanunda belirtilen esaslara göre TL'den farklı olarak yapılıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun...