05 / 05 / 2024

Ecrimisile itiaz edilir mi

Ecrimisile itiaz edilir mi

Ecrimisil, bir gayrimenkulün sahibinin izni dışında kullanılması işlemidir. Haksız işgal tazminatı olarak da bilinen ecrimisil için dava açılabilir. Peki, Ecrimisil davasına itiraz edilebilir mi? Ecrimisile itiraz nasıl olur?

Kira ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ve kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu anlaşmada belirtilen bedelin belirlenen tarihlerde ödenmesi gerekiyor. Peki, kira ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Devremülk süresi dolan kişi nasıl tahliye edilir?

Devremülk; mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan/bağımsız bölümden, yılın belli dönemlerinde kullanılma hakkı sağlıyor. Peki, devremülk süresi dolan kişi nasıl tahliye edilir?

Vasiyetname kime teslim edilir?

Bir kimsenin ölümünde hüküm doğurmak üzere yaptığı 'irade beyanı'na vasiyetname deniyor. Mirasbırakan kimselerin, ölüme bağlı tasarruf işlemleri arasında vasiyet de yer alıyor. Peki, vasiyetname kime teslim edilir?

İntifa hakkından feragat edilir mi?

İntifa hakkı; başkasına ait bir eşya veya malvarlığı üzerinde, belirli bir kişiye, tam yararlanma imkanı sağlayan hukuki bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, intifa hakkından feragat edilir mi?

Haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi?

Emlak vergisi, her taşınmaz türü için farklı oranlarda hesaplanıyor. Kimi zaman emlak vergisi için taşınmaz değeri olduğundan daha yüksek bir değerde tespit edilebiliyor. Peki, haksız yere alınan emlak vergisi iade edilir mi?

Kadastro çalışmalarına itiraz edilir mi?

Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri, kadastro çalışma alanı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kadastro teknisyenlerince tespit edilen kadastro çalışmalarına itiraz edilir mi?

Fazla ödenen emlak vergisi iade edilir mi?

Kimi zaman emlak vergisi için taşınmaz değeri olduğundan daha yüksek bir değerde tespit edilebiliyor. Peki, yanlış hesaplamadan kaynaklanan ve dolayısı ile fazla ödenen emlak vergisi iade edilir mi?

10 yılını dolduran kiracı nasıl tahliye edilir?

Kiracılar haklı gerekçe olmadan çıkarılamıyor. Ancak bu kural 10 yıllık kiralamalarda geçerli olmuyor. Peki, 10 yılını dolduran kiracı nasıl tahliye edilir? İşte 10 yılını dolduran kiracıların tahliyesi..

Sözlü vasiyetname nasıl iptal edilir?

Mirasbırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi gibi olağanüstü durumlar yüzünden yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet ile miras bırakabiliyor. Peki, sözlü vasiyetten dönülebilir mi? Sözlü vasiyetname nasıl iptal edilir?

Bir arsanın imar durumu nasıl tespit edilir?

İmar durumu herhangi bir arsanın söz konusu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bir arsanın imar durumu nasıl tespit edilir?

Vefa hakkı nasıl tesis edilir?

Vefa hakkı, geri alım hakkı olarak da biliniyor. Vefa hakkı satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı tutması anlamına geliyor. Peki, vefa hakkı nasıl tesis edilir?

Kentsel dönüşüm yıkım kararına itiraz edilir mi?

Kentsel dönüşümde yapının riskli olarak tespit edildiği, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde riskli yapı tespitine karşı itiraz edilebiliyor. Peki, kentsel dönüşüm yıkım kararına itiraz edilir mi?

ÇED raporu iptal edilir mi?

ÇED, belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ÇED raporu iptal edilir mi?

Ecrimisile itiaz edilir mi Haberi

Ecrimisile itiaz edilir mi

Ecrimisil diğer bir tanımlama ile haksız işgal tazminatı; hazine taşınmazının yada şahsa ait bir taşınmazın, tasarrufta bulunma hak ve yetkisine sahip olmayan bir kişi tarafından, sahibinin rızası dışında kullanılması neticesinde doğan tazminattır. 

Tazminat için işgalci tarafından kullanılan malın herhangi bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmıyor, taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınıyor. 

Ecrimisil davası açılarak malın haksız ve kötü niyetli kullanımı ile mülkiyetin sahibi idare, gerçek kişi veya tüzel kişinin malı haksız kullanan kişiye karşı geriye etkili olarak tahsil edilen haksız işgal tazminecrimisilatı istenebiliyor. 

​Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesinin (d) bendinde de ecrimisil için bir tanım yer almaktadır. Tüm bu bu açıklamara bakacak olursak ecrimisil talep edebilmek için birtakım şartların sağlanır olması gerekiyor....