26 / 07 / 2024

emlak kapora

emlak kapora

Bir emlak satın almaya karar verip emlakçıya kapora ödediğiniz bir emlağın satışının iptal olduğunu farz edelim. Bu durumda emlakçı kapora iadesi mümkün mü? Yanıtı haberimizde...

Emlakçıya ne kadar kapora verilir? Kapora nedir?

Adı sıklıkla duyulan kapora, birçok alım satım işlemlerinde başvurulan yöntemlerden biri. Hizmet, taşınır veya taşınmaz ürün satışlarında sıklıkla duyulan kapora nedir? Emlak alanında kapora nedir ve ne kadar verilir? İşte kapora hakkında bilinmesi gerekenler...

Kıbrıs'ta emlak sektörü pandemiden nasıl etkilendi?

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, koronavirüs salgını sürecinde Kıbrıs'tan konut almak isteyen birçok Avrupa vatandaşının olduğuna dikkat çekti ve İngiltere, Rusya, İskandinavya’dan insanların internet üzerinden kapora ödeyerek KKTC’den emlak aldıklarını dile getirdi. 

Emlak sektöründe 'kapora' dolandırıcılığına dikkat!

Yetkililer, pahalı ilçelerde uygun fiyatlı ev ilanı verip, alıcıyla görüştüklerinde ise çok sayıda arayan olduğunu söyleyerek yüklü miktarda kapora alan dolandırıcılara karşı uyardı.

Emlakçı kapora sözleşmesi 2016!

Emlakçının gösterdiği bir gayrimenkulü satın almak istediğinizi düşünelim. Emlakçı satın alınacak gayrimenkul için öncelikle kapora isteyebiliyor. Bu süreçte sözleme de imzalanıyor. İşte emlakçı kapora sözleşmesi 2016..

Kapora nasıl yanar?

Kapora, emlakçı aracılığı ile gayrimenkul alımı sırasında emlakçıya verilen bir güvence bedeli oluyor. Peki, kapora nasıl yanar? Kapora hangi durumlarda iade edilir? Hangi durumlarda iade edilmez?

Emlak kapora sözleşme örneği!

Daire satış sürecinde emlakçı ile çalışıldığı takdirde emlakçıya belli bir miktar kapora veriliyor. Bu kapora için emlakçı ile sözleşme imzalanıyor. İşte emlak kapora sözleşme örneği...

Emlakçıdan kapora nasıl alınır?

Emlakçı aracılığı ile yapılan taşınmaz mal alım satım işlemlerinde emlakçıya kapora veriliyor. Peki, satışın iptal olması durumunda kapora iade edilir mi? Emlakçıdan kapora nasıl alınır? İşte yanıtı..

Kapora geri alınır mı?

Kapora, alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacı ile alıcı tarafından talep ediliyor. Peki, emlakçıya verilen kapora geri alınır mı? İşte yanıtı..

Kapora iade davası!

Kimi zaman alıcı vazgeçse bile emlakçı ya da satıcıdan kaynaklanan kusurlar nedeni ile kaporasının iadesini mahkemede dava açarak talep edebiliyor. İşte kapora iade davası örneği..

Kapora iade edilir mi?

Ev alıcısından talep edilen bu kapora, emlakçılar için alıcı tarafın caymasına karşı bir tür güvence niteliği taşıyor. Peki, emlakçıya verilen kapora iade edilir mi? Verilen kapora nasıl geri alınır?

Ev alırken ne kadar kapora verilir?

Kapora, genelde emlakçı ile çalışıldığı zaman, alıcıdan talep ediliyor. Peki, ev alırken ne kadar kapora verilir? Kapora kime verilir? Emlakçıya mı ev sahibine mi?

Emlakçı kaporasının iadesi nasıl olur?

Bir gayrimenkulün satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneten; bunların sözleşmesini yapan kişiye emlakçı deniyor. Emlakçı verdiği hizmet karşılığında kapora talep edebiliyor. Peki, emlakçı kaporasının iadesi nasıl olur?

Emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır?

Gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinde eğer emlakçı ile iş birliği yapılıyor ise emlakçının verdiği hizmete karşılık kapora verilmesi gerekiyor. Peki, emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır?

emlak kapora Haberi

emlak kapora

Emlakçı kapora iadesi!

Emlakçıya verilen kaporanın, söz konusu satışın iptal olması halinde mümkün olabiliyor mu, sorusunun iki yanıtı bulunuyor. Bu sorunun yanıtı satış iptalinin sebebinin alıcıdan mı yoksa satıcıdan mı kaynaklandığı ile ilişkin olarak karşımıza çıkıyor.


Alıcının emlakçıya ödediği kaporanın iadesi ancak, satıcının söz konusu gayrimenkulü satmaktan vazgeçmesi halinde mümkün olabiliyor. Ancak, bu hususta da sorun yaşamamak için, önceden alıcı satıcı ve emlakçı arasında emlakçı kapora sözleşmesinin imzalanması faydalı oluyor. Aksi halde, satıcıdan kaynaklanan bir iptalin olması halinde de kimi emlakçılar kaporanın yandığını söyleyebiliyor.


Emlakçı kapora iadesi nin mümkün olmadığı durum ise, alıcıdan kaynaklanan bir iptalin olması halinde söz konusu oluyor. Bu durumda, alıcı ilgili gayrimenkulün diğer alıcılarını kaybettirmesi nedenli ile kaporasını geri alamıyor.


Konu ile ilgili hükümler Borçlar Kanunu’nda yer alıyor. Buna...