27 / 04 / 2024

emlak satışında değer artış vergisi

emlak satışında değer artış vergisi

Mesken, arsa, arazi ve işyeri gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde satıcı, değer artış kazancı vergisi ödemek ile yükümlü olabiliyor. Peki, konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Kripto para piyasasında neler oluyor? Hangi coin’ler değer kazandı, hangileri kaybetti? Hemen bakın!

Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin (BTC) son 24 saatte 0,78 oranında değer kazanarak 35,253 dolardan işlem görmeye başladı. Ethereum (ETH) yüzde 0,92 değer kaybetti.

Borsa İstanbul’da şoke eden düşüş! Yüzde 3,24 değer kaybetti!

Borsada BIST 100 endeksi, yüzde 3,24 oranında değer kaybı yaşamasının ardından 7.513,29 puandan kapanış yaptı. Bunun yanı sıra, bankacılık endeksi yüzde 4,61 oranında ve holding endeksi ise yüzde 2,90 oranında değer kaybetti.

Emlak vergisi oranları ne kadar? Hangi değer üzerinden emlak vergisi ödenir?

2023 yılında emlak vergisi, gayrimenkulün belirli bir değer üzerinden ödenmektedir. Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren bu haber, emlak vergisinin ne kadar ödeneceğini içeriyor. Bu yıl emlak vergisi ne kadar ödenecek, taksitle ödenecek gibi soruların yanıtları merak ediliyor.

Borsa yükseliyor, Türk Lirası değer kaybediyor: Piyasalar hareketli!

Son günlerde Türk Lirası para piyasalarında değer kaybı yaşanırken, borsa ise rekor seviyelere ulaşıyor. Borsa İstanbul, yeni haftaya 6500 TL'nin üzerinde başlayarak yeni bir rekor kırdı.

Altın, yılın ilk yarısında diğer yatırım araçlarını geride bırakarak yüksek getiri sağladı! 

Altın, yılın ilk 6 ayında önemli bir yatırım aracı olarak öne çıktı ve gram ile Cumhuriyet altını yüzde 45'lik bir getiri sağlayarak şampiyon oldu. Euro ve dolar karşısında değer kazanma oranları da dikkate değer düzeydeydi. 

Yabancıya konut satışında zirve Alanya’nın! Konutların değeri 3 yılda yüzde 750 arttı!

Antalya’da yabancıya konut satışta Alanya zirveye oturdu. 2023 yılında sıfır 100 metrekare bir daire yaklaşık 5.000.000 lira ile 6.000.000 TL arasında satıldı. Böylece son 3 yıldaki değer artışı oranı yüzde 750 - 850 arasında değişiyor.

TL değer kaybetti, Kripto piyasasında işlem gördü! 

Türk lirasındaki değer kaybı yatırımcıları farklı araçlara yönlendirmek zorunda kaldı.  Kripto para borsasında ise TL'nin etkisi haziran ayının başında belirli bir yüzdelik oranda kendini gösterdi. Bu ayın başında verilere göre TL, kripto varlık alım-satım işlemlerinde yüzde 10'luk bir dilimi oluştu

Altın ve dolar değer kaybı yaşıyor ama oraya yatırım yapan kazanıyor!

Son dönemde altın ve dolar piyasalarında değer kaybı yaşanırken, araç fiyatlarının yükselmesi yatırımcılar için umut verici bir potansiyel sunuyor.

Borsada satış rüzgarı sürüyor! İşte en fazla değer kaybeden ve kazandıran hisseler!

28 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde borsada satış eğilimi devam ediyor. BIST 100 endeksi yüzde 1,03 oranında değer kaybederken, yarın Merkez Bankası’nın açıklayacağı politika faiz kararı piyasaların radarında olacak.

18 Mayıs 2023 Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ne oldu? En çok hangi hisseler değer kaybetti!

Borsa İstanbul günü yüzde 3,43 oranında değer kaybıyla kapadı. Piyasaların kapalı olacağı 19 Mayıs tatili öncesi satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi günü 4 bin 501 puandan tamamladı.

Borsa yükseliş trendinde! Hangi hisseler değer kazandı? En çok hangi hisseler geriledi?

Haftaya satışlar ile başlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, bugün gelen alımlarla yeniden yükseliş trendine geçti. Endeks yüzde 1,97 oranında değer kazanarak günü, 4 bin 589 puandan kapattı.

İşte 11 Mayıs borsada en çok işlem gören hisseler! Hangi hisseler değer kazandı? Altın ve döviz fiyatları ne oldu?

Resesyon endişeleriyle küresel piyasalarda karışık bir seyir gözlenirken, Borsa İstanbul ise küresel pay piyasalarından pozitif ayrıştı. BIST 100 endeksi yüzde 7,87 oranında değer artışıyla günü 4 bin 848 puandan tamamladı.

Tapu sahipleri dikkat! 2023 yılı Emlak Vergisi hangi değer üzerinden ödenecek?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksiti mart ayından mayıs sonuna kadar ödenebiliyor. Peki 2023 yılı Emlak Vergisi hangi değer üzerinden ödenecek?

emlak satışında değer artış vergisi Haberi

emlak satışında değer artış vergisi

Konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkulünü elden çıkaran mal sahipleri, bazı koşullar altında vergi yükümlüsü oluyor. Mesken, arsa, arazi ve işyeri gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde satıcı, değer artış kazancı vergisi ödemek ile yükümlü olabiliyor.


Söz konusu vergi, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren belli bir süre zarfı içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Değer artış kazancı vergisinde vergilendirilecek kazanca, "safi değer artışı" deniyor. 


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Söz konusu mal ve...