29 / 11 / 2024

emlak vergisi yasal dayanağı

emlak vergisi yasal dayanağı

Emlak vergisi ne için ödenir? Emlak vergisi hangi mallar için ödenir? Emlak vergisini ödeyecek mükellefler kimlerdir? İşte 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu esasları bu haberde..

Kirada olan konut için emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi ödeyeceklerin çeşitli yasal hakları bulunuyor. Emlak Vergisi Kanunu’na göre; brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan bazı kişiler vergiden muaf. Peki emlak vergisini kimler ödemez? Kirada olan konut için emlak vergisi ödenir mi? İşte emlak vergisi muafiyet şartları...

2020 emlak vergisi ödemelerinden kimler muaf?

2020 emlak vergisi ilk taksit ödemelerinin son günü yaklaşıyor. Emlak vergisi ödeyeceklerin çeşitli yasal hakları bulunuyor. Emlak Vergisi Kanunu’na göre; brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan bazı kişiler vergiden muaf. Peki emlak vergisini kimler ödemez? Muafiyet şartları nelerdir?

Emlak vergisi sorununa neşter!

Maliyet Bakanı Ağbal, vergi, yatırım, üretim, istihdam gibi toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bakan Ağbal, "Emlak vergisi değerleriyle ilgili bir düzenleme çalışması da yapıyoruz. Yetiştirebilirsek onu da bu torba yasa içinde yapacağız” dedi.

Emlak vergisi 5 taksit ile ödenir mi?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mal sahiplerinin sene içerisinde ödemeleri gereken vergileri arasında emlak vergisi de bulunuyor. Vergi yasal olarak 2 taksitte ödeniyor. Peki, emlak vergisi 5 taksit ile ödenir mi?

İlk 5 yıl emlak vergisi muafiyeti nedir?

Emlak vergisi ile ilgili yasal hükümler, 1319 sayılı kanun kapsamında düzenleniyor. Kanun gereğince, vergide bazı muafiyet ve indirimler bulunuyor. Peki, ilk 5 yıl emlak vergisi muafiyeti nedir?

Emlak vergisi muafiyeti kanunu!

Emlak vergisi muafiyet şartlarına ilişkin yasal esaslar, 1319 sayılı Emlak vergisi kanunu kapsamında madde 4, madde 5 ve madde 6'da açıklanıyor. İşte emlak vergisi muafiyeti kanunu...

Emlak vergisi zaman aşımı!

Emlak vergisi zaman aşımı ile ilgili yasal esaslar Emlak Vergisi Kanununun 40. maddesinde açıklanıyor. Zaman aşımı bildirim dışı bırakıldığının idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlıyor...

Tapuda home ofis olarak kayıtlı evin emlak vergisi!

Tapuda home ofis olarak kayıtlı evin, mesken olarak kullanılması durumunda ev sahibi emlak vergisi indirimlerinden yararlanabiliyor mu? İşte tapuda home ofis olarak kayıtlı evin emlak vergisi ile ilgili yasal esaslar...

Emlak vergisi hangi hallerde ödenmez?

Emlak vergisi ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere göre, söz konusu vergiyi belirlenen özelliklere sahip gayrimenkul sahipleri ödemiyor. Peki emlak vergisi hangi hallerde ödenmez? İşte yanıtı...

Emlak vergisi cezası nedir?

Emlak vergisinden muaf olmayıp vergisini zamanında ödemeyen mükelleflere emlak vergisi cezası uygulanıyor. Peki emlak vergisi cezası nedir? Emlak cezası için bir indirim var mıdır? sorularının cevapları haberimizde..

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisinden muaf olmayanların ilgili belediyelere ödemesi gereken emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ödeme seçenekleri nedir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız detaylı olarak haberimizin içinde bulabilirsiniz..

Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesi!

Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesi nasıl yapılır? Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir, beyanname formunu nasıl doldurmalıyım? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Emlak vergisi oranları!

Emlak vergisi için devlete ödenmesi gereken vergi bedelleri emlak vergisi oranları üzerinden hesaplanıp belirleniyor. Peki emlak vergisi oranları neye göre değişiklik gösterir merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

emlak vergisi yasal dayanağı Haberi

emlak vergisi yasal dayanağı

Emlak vergisi ne için ödenir?

11 Ağustos 1970 tarihinde 13576 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabidir. 


Bu Kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar. Bu Kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınır. 


Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz.


Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bina Vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir. 


Sabit istihsal tesisatına ait değerler vergi matrahına alınmaz.


Emlak vergisi için ödeme..

Bina vergisinin...