03 / 05 / 2024

Emsal alan hesaplama örneği

Emsal alan hesaplama örneği

İnşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının imar planları doğrultusunda olması gereken sınırlarının belirlenmesi olarak biliniyor. Peki, emsal hesabı nasıl yapılır?

Temmuz 2024 emekli aylıkları nasıl hesaplanacak? İşte son dakika emekli zammı hesaplama tablosu! 

Pek çok kişinin gündeminde yer alan memur ve emekli maaş zammı nasıl hesaplanacak?  İşte son dakika Temmuz 2024 emekli zammı hesaplama tablosu...

Emekliler dikkat: Kök maaşınızı hemen hesaplayın! 7 bin 500 lira alan emeklilerin kök maaşları ne kadar? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün emeklilere verdiği ikramiye müjdesinin ardından, emekli kök maaş hesaplama yeniden gündem oldu. Peki 7 bin 500 lira alan emeklilerin kök maaşları ne kadar?

DASK prim hesaplama nasıl yapılır?

DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası, meskenleri deprem ve deprem sonucu meydana gelen afetlerin maddi zararlarını teminat altına alan bir sigorta türüdür. Peki, DASK prim hesaplama nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

Didim Manastır Koyu'ndaki 70 hektarlık alan yapılaşmaya açılıyor mu?

Didim'in Manastır Koyu'ndaki 70 hektarlık alan yapılaşmaya açılıyor. Bölgesel emsal değeri 0.10 olan inşaat hakkı, tam 5 katı artırılıyor...

3 bin 500 TL alan çalışan ne kadarlık konut kredisi çekebilir? 

Bankalar tarafından uygulanan konut kredisi kampanyaları vatandaşları ev almaya yöneltti. Konut satın almak isteyen birçok vatandaş maaşına göre verilecek konut kredisi için hesaplama yapıyor. Peki, 3 bin 500 TL maaş alan çalışan ne kadar konut kredisi çekebilir? İşte detaylar...

Ev vergisi hesaplama örneği 2021!

Türkiye sınırlarında içerisinde yer alan gayrimenkuller için emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Vergi mükellefleri 2021 yılında, vergilerini en az yüzde 9,11 oranında zamlı ödeyecek. İşte ev vergisi hesaplama örneği 2021...

Apartmanlara yapılacak mescit alanı genişledi!

Bugün yürürlüğe giren Yeni İmar Yönetmeliği ile apartmanlara yapılacak mescit alanı genişledi. Ayrıca mescitler emsal dışı tutuldu..

Bağımsız bölüm net alanı hesaplama 2017!

Bağımsız bölüm net alanı hesaplamalarına bağımsız bölümün bazı alanları dahil edilmiyor. Peki, son yönetmeliğe göre bağımsız bölüm net alanı nasıl hesaplanır?

Bağımsız bölüm brüt alanı hesaplama 2017!

Bir bağımsız bölümün alanı brüt ve net olmak üzere iki şekilde hesaplanabiliyor. Peki, bağımsız bölüm brüt alanı nasıl hesaplanır?

Yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak?

Katlar alanı katsayısı (KAKS) (Emsal), yeni imar yönetmeliği ile yeniden belirlendi. Peki, yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak? Emsal oranı yüzde kaçtır?

Antalya Otogar alanına yeni emsal!

Antalya Otogar alanında yargıya taşman ticari ve konut alanına ilişkin planlama yeniden plan değişikliği yapıldı.

Konutlardaki net alan kavramına yeni hesaplama!

Konutların net alanı balkon, kat bahçesi ve terası dikkate alınmadan hesaplanacak. Maliye bakanlığı hazırladığı bir özelge ile bu konudaki muğlaklığı sona erdirdi.

Emsal alan hesaplama örneği Haberi

Emsal alan hesaplama örneği

Emsal hesabı nasıl yapılır?

Bir arsanın üzerine yapılacak olan inşaatın kesin sınırlarını belirlemek için kullanılan hesaba emsal deniyor. Yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına olan oranından elde ediliyor. 


İmar planında emsal verilmeyen alanlarda, planda verilen veya yönetmelikle belirlenen; taban alanı katsayısı ile kat adedinin çarpılması ile bulunuyor. 


KAKS, kat alanı sayısı olarak biliniyor. Çatı katı,bodrum kat, asma kat, yangın merpeni, kapalı otopark, ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümler emsal hesabının dışında kalıyor.


Emsal alan hesabı...

Emsal alan yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından hesaplanıyor. Belirlenen kaks değeri, arsa alanı ile çarpılıyor.  KAKS oranları: 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 olarak biliniyor. 


Emsal alan hesaplama örneği... 

KAKS oranı: 0.40 

Arsa alanı: 1.000 metrekare

Toplam...