25 / 07 / 2024

emsal artışı nasıl olur

emsal artışı nasıl olur

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının kesin sınırları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen emsal oranları ile belirleniyor. Peki, emsal oranı arttırılabilir mi? Emsal artışı nasıl yapılır?

Emsal artışı nedir?

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı, emsal olarak nitelendiriliyor. Emsal değeri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir binanın kesin sınır ve kat sayılarını söylüyor. Peki, emsal artışı nedir?

Yeni kira artışları nasıl hesaplanacak? İşte 6 maddede kira zammı hesaplaması! Kiracılar dikkat!

Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırı resmen bitti. Peki yeni kira artışları nasıl hesaplanacak? Avukat Tarık Çakmak yeni kira artışlarının nasıl olacağını 6 maddede açıkladı. İşte o hesaplama...

Yeni kira bedelleri nasıl belirlenecek? Avukattan 'TÜFE artışları yüzde 25 hiç yokmuş gibi üst üste yansıtılmalı' çıkışı

Yüzde 25 zam sınırının yarın sona ermesi bekleniyor. Milyonlarca ev sahibi ve kiracı bundan sonra kira artış oranlarının nasıl belirleneceğini merak ediyor. Arabulucu Avukat Dr. Dilek Ekmekçi, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Temettü veren hisselerde getiri nasıl artırılır?  

Borsada yatırım yapanlar temettü hisselerindeki kazancın nasıl arttığını merak ediyor. Borsa eğitmeni Adem Ayan temettü hisselerindeki gelir artışının nasıl olduğunu anlattı.

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu için 5'te 4 çoğunluk şart! Nasıl kurulur?

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için, kat maliklerinin beşte dördünün onayıyla istasyon kurulabildiği belirtildi. İşte konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu nasıl kurulur?

Faiz artışları konut kredilerini nasıl etkiledi?

21 Mart'ta Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50'ye çıkartılmasına karar verdi. Peki faiz artışları konut kredilerini nasıl etkiledi?

Ev alıp 5 sene içinde satanlara vergi şoku! Rakam rakam hesaplandı! Değer artışı kazancı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul alıp 5 sene içinde satanlar, değer artış kazancı olarak elde ettikleri bu gelirler kapsamında vergi ödüyor. Peki değer artışı kazancı nasıl hesaplanır? İstisnalar var mı? İşte ayrıntılar...

Borsada kar hesabı nasıl yapılır? Her para artışı kar mıdır?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yükselişini sürdürürken, yatırımcıların da ilgisi artıyor. Peki enflasyon karşısında parasını korumak isteyenler borsada ne zaman kazandım diyebilir. Her para artışının kar anlamına gelmediğini belirten sermaye yönetmeni Dilek Sönmez, borsada kar hesabının nasıl ya

Kira artışı nasıl hesaplanır? Ağustos kira artış oranı ne zaman belli olacak? 

TÜİK tarafından açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerinden sonra kira zam oranları da belli olacak. Ev sahibi ve kiracılar 2023 Ağustos ayı konut ve iş yeri kira zam oranlarının nasıl hesaplandığını sorguluyor. Peki, Kira artışı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

Arsa alırken tapuya gitmek şart mıdır? Arsa tapu alım işlemleri nasıl olur?

Yatırım fırsatları arasında değerlendirilen arsa alımı müşteriler için bazı önemli hususlara dikkat etmeyi gerektirir. Güvenli bir arsa bulmak, zaman alıcı ve meşakkatli bir süreç olabilir. Peki bu arsa alırken tapuya gitmek şart mı ve arsa tapu alım işlemi ve sözleşmesi nasıl olur?

İnşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 50’lik artış gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Mersin Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Gülçin Barbaros Ak, inşaat yapı malzemelerinde yaşanan artışın gayrimenkul sektörünü nasıl etkilediğini değerlendirdi.

İş yeri kira artışı nasıl belirlenir? İş yeri kiralarına nasıl zam yapılır? 

İş yeri kiracıları, kira artışlarının nasıl yapılacağını merakla araştırıyor. Peki iş yeri kira artışı nasıl belirlenir? İşte ayrıntılar...

Kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!

Türkiye’de konut kiraları neredeyse toplumsal bir kriz haline gelmek üzere. Peki kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!

Matrah artırımı nedir nasıl yapılır?

Matrah artırımı, otomobillere ÖTV indirimi ile gündeme geldi. Bu konuya dair Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den ÖTV açıklamasıyla birlikte matrah düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Peki “Matrah artırımı nedir nasıl yapılır?” İşte detaylar!

emsal artışı nasıl olur Haberi

emsal artışı nasıl olur

Emsal artışı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıya emsal deniyor. Emsal oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. 


Bir arsada hangi oranların kullanılacağı belediye tarafından belirleniyor. Bu oranlar belediye tarafından hazırlanan imar durum belgesinde görülebiliyor.


Emsal oranı: 0.30 

Arsa alanı: 1.000 metrekare

Toplam İnşaat alanı: 300 metrekare


Peki, bir parseldeki emsal oranı arttırılabilir mi? Emsal artışı nasıl yapılır?


Mevcut emsal hakkı, parsellerin birleştirilmesi ile arttırılabiliyor. Parseller ne kadar büyürse, emsal artışı da o oranda artabiliyor. Yapılan düzenlemelere göre en az 800 metrekareye kadar parsel birleşmesi halinde bu hak verilebiliyor.


Örneğin emsal oranı 1 olan bir arazi için, 1.50’ye kadar artış yapılabilecek. İnşaatın metrekaresi...