24 / 07 / 2024

Enflasyonun yüksek olmasının sebebi

Enflasyonun yüksek olmasının sebebi

Enflasyon ve yüksek faiz konusu geçen hafta yine gündemdeydi. Peki enflasyon yüksekliğinin iki nedeni ne?

Merkez Bankası açıkladı: Kira enflasyonu yüksek seyrini sürdürecek!

TCMB Para Politikası Kurulunun 27 Haziran'daki toplantısına ilişkin özette, kira enflasyonun yüksek seyrini sürdüreceği belirtildi. İşte kira ile ilgili o açıklamalar...

Hanehalkı harcamalarında en yüksek pay konut ve kiranın! Vatandaşlar bütçesini nerelere harcıyor? 

Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı gerçekleştirdiği harcamalar içinde en yüksek payın sahibi yüzde 23,9 ile konut ve kira harcamaları oldu. Zenginler için ulaştırma harcamaları öne çıkarken, yoksullarda gıda ilk sıraya yerleşti. İşte o son dakika rakamlar...

Konut fiyatları düşmüyor, talep giderek artıyor!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, sektörde fiyatların geriye gelmemesine rağmen konuta olan talebin halen yüksek olmasının nedenlerini değerlendirdi.

The Guardian, 6 Şubat'ı manşetine taşıdı: Depremzedelerin parası yeni evlere yetecek mi?

İngiliz The Guardian gazetesi, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlere manşetinde yer verdi. Gazete, özellikle Hatay'da yeni yapılan konutların fiyatlarının yüksek olmasının halk arasında endişeye neden olduğunu belirtti. 

Arsa payı inşaat sektörünü zorluyor, uygun fiyatlı konut bulmak imkansız!

Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir’deki konut piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küpeli, arsa payının yüksek olmasının inşaat sektörünü zorladığını belirtti.

Borsada hangi hisselerde getiri potansiyeli yüksek? İşte endeks üstü getiri potansiyeline sahip 20 hisse

Uzmanlar, yüksek enflasyon ve faiz oranlarındaki artış nedeniyle borsada hisse seçerken çok dikkatli olunması gereken bir sürece girildiğine dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde bazı sektörlerin ve şirketlerin getiri potansiyelinin daha yüksek olması öngörülüyor.

Avrupa Merkez Bankası: ‘Enflasyon uzun süre yüksek kalacak!’

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’den enflasyon konusunda tedirgin eden bir açıklama geldi. Lagarde, enflasyonun gerilemeyi sürdürdüğünü fakat halen çok uzun süre yüksek kalmasının beklendiğini belirtti.

Vivo X100 serisi: Yüksek çözünürlüklü kameralar ve güçlü işlemcilerle geliyor!

Vivo, mobil teknoloji arenasında büyük bir çıkış yapmaya hazırlanıyor. Yeni X100 Serisi, yüksek çözünürlüklü kameraları ve güçlü işlemcileriyle dikkat çekiyor. Seri içerisinde X100, X100 Pro ve X100 Pro Plus modelleri bulunacak.

Yüksek kiralar prefabrik çelik evlere ilgiyi artırdı!

Karmod Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çankaya yaptığı açıklamada yüksek kiraların prefabrik çelik evlere ilgiyi artırdığını söyledi.

Merkez Bankası enflasyonun neden yüksek olduğunu açıkladı!

TCMB’den neden enflasyonun yüksek olduğuna ilişkin bir açıklama geldi. Tüketici enflasyonun tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış yaşadığını paylaşan TCMB, bu gelişmede vergi artışlarının yanında, liradaki değer kaybının ve ücret artışlarının etkili olduğunu ifade etti.

Emekli maaşı nasıl yükseltilir? Yüksek emekli aylığı formülü açıklandı! Emekli olacaklar hemen bakın! 

Emekli maaşını çalışma yaşamı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayısı belirlemekte. Peki emekli maaşı nasıl yükseltilir? İşte emekli maaşını yüksek almanın formülleri...

Yüksek Fener İnşaat İthalat İhracat Limited Şirketi'nin merkez nakli yapıldı! 

Yüksek Fener İnşaat İthalat İhracat Limited Şirketi'nin merkez nakli gerçekleştirildi. Yüksek Fener İnşaat İthalat İhracat Limited Şirketi'nin merkezi Fatih'te yapıldı.

Olcay Doğan nerede yüksek lisans yaptı? KKTC’de hangi pozisyonlarda çalıştı? Hangi lisansları bulunuyor?

Astor Enerji Genel Müdür Yardımcısı Olcay Doğan lisans ve yüksek lisansını hangi üniversitelerde tamamladı? Hangi bankada ve hangi pozisyonlarda görev aldı? İşte Olcay Doğan ile ilgili merak edilen ve araştırılan tüm detaylar...

Enflasyonun yüksek olmasının sebebi Haberi

Enflasyonun yüksek olmasının sebebi

Para dergisi yazarı Oğuz Demir, bu haftaki yazısında enflasyon ve yüksek faize değindi. İşte Oğuz Demir'in Para dergisindeki yazısı: Enflasyon ve yüksek faiz konusu geçen hafta yine gündemdeydi. Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası tek hesap sistemi konuşuldu. Yeni reform paketi ile faiz baskısının kırılacağı söylendi. Bu köşede dönem dönem enflasyon ve faiz konusundaki ilişkiyi yazmaya çalışıyoruz. Bu hafta bir kez daha kaleme almak istedik.


Faiz oranları yüksek olduğu için enflasyon yükselmiyor. Enflasyon yüksek olduğu için mevduat faizleri, ardından da kredi faizleri artıyor. En basit haliyle anlatmaya çalışalım. Enflasyon yüzde 11 dolayındayken, tasarruf sahipleri yüzde 15 olan ve vergi oranı düşüldükten sonra yüzde 10’un altında kalan net faiz oranını görünce parasını dolara yatırıyor veya harcıyor. Hiç kimse zararına yatırım yapmak istemez doğal...