04 / 05 / 2024

eşin saklı payı

eşin saklı payı

Saklı pay ve miras nedir?: Kural olarak ölen kişi mirasını istediğine bırakabiliyor. Ancak vasiyetname ile bu yapılırken mirasçıların saklı paylarına dokunulamıyor. Vasiyetname hangi yönde olursa olsun mirasçıların miras üzerinde hakkı oluyor...

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Aile konutunda şok detay! Vefat durumunda 4'te 1 miras diğer eşin olur! 

Eşlerin vefat durumunda aile konutu hükmünün sona erip ermeyeceği ve diğer eşin ne gibi hakları olacağı merak ediliyor. İşte aile konutu ile ilgili merak edilenler...

İkinci eşin miras hakkı nedir?

İkinci eşin miras hakkı nedir? İkinci eşin miras hakkı nelerdir? şeklindeki sorular yanıtlarını arıyor. İşte o yanıtlar!

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Mirasçılar dikkat! Gayrimenkul paylaşımında bu hususlara dikkat edin!

Bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan malları ve borçlarına miras deniyor. Üzerinde gayrimenkuller bulunan bir kişinin vefat etmesi durumunda mirasçılar mal paylaşımının nasıl olacağını merak ediyorlar. Çocuklar ile eşin mirastaki payı ne kadardır? Saklı pay nedir? İşte miras paylaşımı hakkı

Eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

Eşin ölümü halinde aile konutunun akıbeti merak ediliyor. Peki, kanunen eşin ölümü halinde aile konutu şerhi kalkar mı?

İkinci eşler mirastan pay alabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ikinci eşin mirastaki payını yazdı ve "Babamın ikinci kez evlendiği kadın, anneme ait evde bizlerden daha çok hisseye sahip oldu. Buna hakkı var mı?" sorusunu yanıtladı. 

Çocukların mirastaki saklı payı neye göre belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocukların mirastaki saklı payının nasıl belirlendiğini ve hangi şartlarda mirastan faydalanabileceklerini kaleme aldı. 

Boşanan eşin mirasta hakkı olur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde boşanan eşin mirasçı olup olmayacağını kaleme aldı. 

Torunların mirasta saklı payı var mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde torunların mirastaki saklı payını yazdı.

Kardeşlerin mirastaki saklı payı nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda babasının hayattayken borçlandığını belirten okuyucu, evine haciz konulmasına karşın evini kardeşine devrettiğini aktardı. Kardeşin evleneceğini ve eve ihtiyacı olduğunu, evden çıkmalarını söylediğini aktaran okuyucu hakkı olup olmadığını sordu.

Martı GYO 2020 yılı için kar payı dağıtmayacak!

Martı GYO'nun kar payı dağıtılmaması hususu Genel Kurul toplantısında onaylandı. Bu kapsamda, şirket 1 Nisan 2019 ile 31 Mart 2020 dönemi için kar payı dağıtmayacak. 

Bitcoin'in piyasa payı yüzde 40'ın altına geriledi!

Son zamanlarda gündemden düşmeyen ve değer kaybeden Bitcoin'in piyasa payı yüzde 40'ın altına düştü...

eşin saklı payı Haberi

eşin saklı payı


Saklı pay ve miras nedir?


Saklı pay ve miras nedir? sorusunun cevabını şu şekilde açıklayabiliriz:


Kural olarak ölen kişi mirasını istediğine bırakabiliyor. Ancak vasiyetname ile bu yapılırken mirasçıların saklı paylarına dokunulamıyor. Yani vasiyetname hangi yönde olursa olsun mirasçıların miras üzerinde hakkı oluyor. Buna da saklı pay deniyor. 


Saklı pay, miras bırakana belirli derecede yakınlığı olan kişilerin tereke üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor.


Saklı pay, çocuklar ve torunlar için yasal miras payının yarısı oluyor. Miras anne baba arasında paylaşılacaksa onların saklı payları yasal miras payının dörtte biri oluyor. Anne babanın daha önce ölmesi durumunda ise miras, ölenin kardeşleri, bunlar da yoksa onların çocukları (ölenin yeğenleri) arasında paylaşılıyor. 


Saklı pay ve miras nedir?

Sağ kalan eşin saklı payı ise mirasın altsoy veya üstsoy ile paylaşılması...