27 / 04 / 2024

eski binalara ruhsat nasıl alınır

eski binalara ruhsat nasıl alınır

İmar Kanunu gereğince bir arsa üzerinde, ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsatsız yapı inşaatına başlanılamıyor. Peki, bu şekilde inşa edilen eski binaya ruhsat nasıl alınır?

'Eskişehir’in şehir merkezinde zemin zayıf, kentsel dönüşüm hızlandırılmalı!'

Deprem ülkesi olan Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, kentteki binalara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Binalara gaz stop sistemi geliyor! İstanbul, Bursa ve Eskişehir için düğmeye basıldı! 3 ilde deprem önlemi!

İstanbul, Bursa ve Eskişehir'deki 1.5 milyon bina için düğmeye basıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı harekete geçti. Konutlarda bulunan doğalgaz sistemi yenilenecek. 

Depremde can kurtarıyor, şakası yok! Gerekirse kredi çekin ama binanıza mutlak yaptırın…

Binanın kolonlarına eklenen ve böylece  binanın depremde sallanarak yıkılmasının önüne geçen sismik izolatör,  geri dönen deprem kabusunun ardından bugünlerde pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Peki sismik izolatör depremde nasıl koruyor? Maliyeti ne kadar? Eski binalara da takılabiliyor mu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Etiler'deki eski polis okulu arazisindeki yapı ruhsatını iptal etti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beşiktaş'taki eski Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi üzerinde yer alan yapı ruhsatının iptaline karar verildiğini açıkladı.

Resmen değişti! Bina inşaatlarına yeni düzenleme!

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren projesi 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e göre yapılmayan binalara ruhsat verilmeyecek. Peki binaların nasıl inşa edilmesi gerekiyor? İşte ayrıntılar..

İstanbul'da yıkılacak binalara eski imar hakkı verilecek!

İstanbul'da kentsel dönüşümün önünü açacak yeni bir karara imza atıldı. İBB Meclisi'nde alınan karara göre; kentsel dönüşüm ile yıkılacak binalara ilk imar hakları geri verildi. 

Prof. Dr. Bilge Siyahi'den 'Eski binalara depreme dayanıklılık testi yaptırın' önerisi!

Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilge Siyahi, ortalama binaların 50 yıl ömrü olduğunu belirterek, "Betonun sağlamlığı, demirlerin çapları, sıklığı bunların çok iyi araştırılması gerekiyor. Bunu belediyeler ve üniversitelerin ilgili laboratuvarlarıyla tespit etmek mümkün." dedi.

İzmir'deki 20 yıldan eski binalar dönüştürülmeli!

Yapı Denetim Kuruluşları İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akbaşak, 2000'den önce inşaat ruhsatı alınmış binalarda deprem sebebiyle risk olduğunu söyledi, bu tarihin bir milat olduğuna vurgu yaptı. Akbaşak, 20 yıldan daha eski binalar için kentsel dönüşüm çağrısı yaptı.

Edirne'de ruhsat almak isteyen müteahhitler, corona virüs tedbirine takıldı!

Yeni binalara 31 Mart 2020 tarihinden itibaren otopark zorunluluğu gelmesiyle bu tarihten önce işlemlerini tamamlayarak ruhsat almak isteyen müteahhitler, belediyelere akın etti. Müteahhitler corona virüs tedbirleri kapsamında tek tek içeri alındı.

Karşıyaka Spor Kulübü’nün eski ilçe stadı ve tesis hayalleri suya düştü!

İzmir Karşıyaka Spor Kulübü'nün yeni stadı yapımını istedikten sonra eski İlçe Stadını ve Yalı Tesisleri’ni yıktırıp arazide zemin güçlendirme yaptıracakken ruhsat çıkmayan iki ihale de Büyükşehir Belediyesi'nin davasıyla iptal oldu.

Halkalı Cadde 24 projesinin ruhsatı iptal edildi!

Küçükçekmece Belediyesi’nin eski başkanı Aziz Yeniay’ın şirketi tarafından hayata geçirilen inşaat projesinin ruhsatı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Bodrum'da mühürlenen projelere belediyeden ruhsat verildiği iddiası!

Bodrum’da imara ve ruhsata aykırı 8 projenin inşaatı mühürlenmişti. Bu projelere eski belediye başkanı Mehmet Kocadon döneminde ruhsat alındığı iddia edildi. 

Su yalıtımsız binalara ruhsat verilmeyecek!

Yeni binalarda su yalıtımı zorunluluğu getiren yönetmeliğin binaların kaderini değiştireceğini vurgulayan Pelesen, "Kentsel dönüşüm sürecinde inşa edilen binalarda su yalıtımına öncelik verilmeye başlandığını görmek sevindirici bir gelişme" diyor...

eski binalara ruhsat nasıl alınır Haberi

eski binalara ruhsat nasıl alınır

Eski binaya ruhsat nasıl alınır?

İmar Kanunu gereğince bir arsa üzerinde, ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsatsız yapı inşaatına başlanılamıyor. Kanunen bu şekilde başlanan veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının tespit edilmesi halinde, yapı mühürlenerek inşaat durduruluyor.


Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilebiliyor. 


Peki ruhsat alınmadan inşa edilen bir binaya sonradan ruhsat alınır mı? Eski binaya ruhsat nasıl alınır?


Ruhsatsız yapıya ruhsat almak..

Ruhsatsız olarak inşa edilen yapılara belli koşullar dahilinde sonradan ruhsat alınabiliyor. 


Eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediyeler, belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından yapılıyor. Ruhsatsız yapıya ruhsat almak için aranan şartlar ve izlenecek yol şu şekilde: 


-Kaçak yapıya ruhsat almak...