05 / 05 / 2024

ev sahibi kiracısına istediği zammı yapabilir mi

ev sahibi kiracısına istediği zammı yapabilir mi

Belirli süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde yeni kira dönemi için mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, ev sahibinin zam hakkı nedir? En fazla ne kadar zam yapılabilir?

Mağdur ev sahibi CHP'li Ali Mahir Başarır'a seslendi: Ben ve benim gibi mağdurlar için tek kelime etmiyorsunuz!

Ev sahibi kiracı kavgalarının alevlendiği şu günlerde mağdur bir ev sahibinden CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'a eleştiri geldi. İşte mağdur ev sahibinin o paylaşımı ve paylaşıma gelen yorumlar...

1942'de kiracılarına fahiş zam yapan ev sahibinin sonu mahkeme oldu!

1942'de Beyoğlu Gümüşsuyu Caddesi'nde 3 dairesi olan bir ev sahibi kiracılarına fahiş zam yapması üzerine mahkemelik oldu.

Ev sahibi kiracı kavgalarının suçlusu kim? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar giderek daha da can sıkıcı bir hal alırken pek çok kişi de yaşadıkları mağduriyetleri dile getiriyor. Peki ev sahibi kiracı kavgalarının suçlusu kim? 

Mağdur ev sahibi: Kiracı sorgulama hizmeti istiyoruz!

Mağdur ev sahipleri hem yüzde 25 zam sınırına hem de uzayan davalara çözüm talep ederken; kiracılar için istedikleri şartları da sık sık gündeme getiriyorlar. Mağdur bir ev sahibi, X sosyal medya hesabından 'Kiracı sorgulama hizmeti istiyoruz' paylaşımında bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar.

Boğaz manzaralı evde 7 bin TL kira ödeyen kiracısına, ev sahibinden isyan! Evime çöktü!

Kiracı ev sahibi arasında büyük gerginliğe sebep olan kira bedellerine bir yenisi eklendi. Bir ev sahibi, Boğaz manzaralı evinde oturan kiracısının  7 bin TL kira ödediğini söyledi. Ev sahibi 'evime çöktü' diyerek isyan etti...

Kiracısına fazla mesaj atan ev sahiplerine Yargıtay'dan kötü haber!

Hem ev sahipleri hem de kiracıların yaşadıkları mağduriyetler son dönemlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alırken, Kiracısına fazla mesaj atan ve arayan ev sahiplerine kötü haber geldi... 

Demet Akalın 5 bin TL kira ödeyen kiracısına sert çıktı: 'Sen kimsin? Ev benim'

Ülkemizde son dönemlerde ciddi bir sorun olan ev sahibi-kiracı gerilimi şarkıcı Demet Akalın'a da yansıdı. Demet Akalın 5 bin lira kira ödeyen kiracısına sert çıktı. "Sen kimsin?" dedi.

Kiracısına kızdı eşyaları balkondan sokağa attı: O ev sahibine ceza kesildi! 

İstanbul Avcılar'da kiracıları ile sorun yaşayan ev sahibi, kiracıları tahliye ettikten sonra ve eşyaları balkondan sokağa attı. O ev sahibine 1.500 TL para cezası kesildi. İşte ayrıntılar...

Kiracı ile ev sahibi arasındaki gerilim büyüyor! Ev sahibi kiracısını darp etti!

Kiracı ile ev sahibi arasındaki gerilim her geçen gün büyüyor. Ülkenin dört bir yanından kiracı ev sahibi olayları yaşanırken bir yeni haber de Manisa'dan geldi. Manisa'da bir ev sahibi kiracısını darp etti. 

Mağdur ev sahibi: Kiracılar sokakta kalsın da ben boş evimin vergisini öderim! 

Mağdur ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tartışmalarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi, boş ev vergisine değinerek 'Dert değil' dedi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Ev sahibi kiracının evden çıkmasını istedi, ortalık savaş alanına döndü!

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan olaylara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Esenyurt'ta bir ev sahibi kiracının evden çıkmasını istedi, ortalık savaş alanına döndü. İşte ayrıntılar...

Mağdur ev sahibi: Kiracım iki yıldır ihtiyaç sebebiyle tahliye etmiyor, üstelik kendisinin kirada iki evi var!

Yüzde 25 zam sınırı ve tahiye konuları sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi, X sosyal medya hesabından kiracısı ile yaşadığı olayı paylaştı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kiracıların yasal hakları neler? Kiracı evden çıkmak istemezse sonuç ne olur? 

Kiracılar ev sahipleri tarafından evden çıkarılmak istenmeleri halinde ne yapabileceklerini bilmiyor ve merak ediyorlar. Buna göre, kiracıların yasal hakları neler? Ev sahibi kiracısını evden çıkarırsa ne olur?

ev sahibi kiracısına istediği zammı yapabilir mi Haberi

ev sahibi kiracısına istediği zammı yapabilir mi

Ev sahibinin zam hakkı nedir?

Gayrimenkul kiralamalarında ev sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme belirli bir süre için yapılabileceği gibi, belirsiz süreli olarak da yapılabiliyor. 


Belirli süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde yeni kira dönemi için mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, ev sahibinin zam hakkı nedir? En fazla ne kadar zam yapılabilir?


Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, ev sahipleri istedikleri oranda değil, ÜFE oranlarında kira bedeline zam yapabiliyor. Bu kural kanun kapsamında madde 344'te şu şekilde açıklanıyor:


"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir...