22 / 07 / 2024

ev sahibi kiracıya ne zaman zam yapabilir

ev sahibi kiracıya ne zaman zam yapabilir

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Bu oran her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibi kiracı arasındaki gerilimden sonra sıra üst geçide geldi! Ev sahibi üst geçitle davalık oldu!

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bir ev sahibi 'evin için görünüyor' gerekçesiyle yaya üst geçidiyle davalık oldu. Üst geçidin yıkımına başlandı.

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıya tazminat öder? Kiracılar hemen baksın! Bu iki maddeye dikkat!

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan bazı durumlar kiracının haklı sebeplerden dolayı ivedi fesih hakkını kullanabilir. Av. Tarık Çakmak kiracının tazminat hakkıyla ilgili iki kritik maddeyi açıkladı. Peki tazminat elde edebilmek için ne gerekiyor? İşte detaylar...

Ev sahibi mağdurları uyarıyor: Kiracınızın uyap geçmişini görmeden sözleşme yapmayın! Yanarsınız...

Ev sahibi ile kiracı arasında yargıya taşınan anlaşmazlıklar Sulh Hukuk mahkemelerini resmen kilitledi. Kiracı davalarının uzun sürmesi ise hem ev sahibini hem de kiracıları çileden çıkarırken ev sahiplerinden ''Kiracınızın uyap geçmişini görmeden sözleşme yapmayın'' uyarısı geldi. 

Ev sahibi kiracı davalarındaki belirsizlik isyan ettirdi! Dava mı açıyoruz, evrene dilek mi diliyoruz belli değil!

Ev sahibi kiracı uyuşmazlıklarına ilişkin yeni davalar artmaya devam ediyor. Ev sahiplerinin açtığı tahliye davalarının uzun yıllar sürmesine tepkiler giderek büyüyor. Avukat Elif Görgülü, sosyal medya hesabından 'sistem iflas etti' diyerek isyan etti. İşte ayrıntılar...

Mağdur ev sahibi 'Hangi kiracılara ev verilmez' diye sordu, bakın ne yanıtlar geldi!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kavgalar hız kesmeden devam ederken, Mağdur ev sahibi Hakan Kara da sosyal medya hesabı üzerinden hangi kiracılara ev verilmez diye sordu. Bakın ne yanıtlar geldi...

Ev sahibi kiracı kavgası durulmuyor! Mağdur ev sahipleri 'Fırsatçı kiracılar bizi batırıp evi alma derdinde' diyor!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kavgalar hız kesmeden devam ederken, Müzeyyen Mağdur ev sahibi de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda fırsatçı kiracıların ev sahiplerine evi satın almayı teklif ettiğini söyledi.

Bir kiracı evden haksız yere çıkarılırsa, ev sahibi kiracıya ne kadar tazminat ödemek zorunda kalır?

Son zamanlarda kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan sıkıntılar, aralarında sorunlar çıkmasına neden oluyor. Bazen bu durumlar öyle bir hal alıyor ki iki taraf arasında mahkemeye kadar sonuçlanıyor.

Ev sahibi kiracı anlaşmazlığındaki mahkeme süreci çileden çıkarttı! İstinaf'ta kaybeden tazminat ödemeli!

Ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar mahkemeye taşınıyor. Ev sahibinin davayı kazanması halinde istinaf mahkemesi tarafından süre uzatılıyor. Ev sahipleri ise bu duruma oldukça tepki gösteriyor. 

Kiracısını 1 milyon TL finanse eden mağdur ev sahibi diyanete sordu: Kiracımı fonlamam fitre zekat yerine geçer mi?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kavgalar gündemdeki yerini korurken, Müzeyyen Mağdur ev sahibi de sosyal medya hesabı üzerinden diyanete "Kiracımı son 2 senede 1 milyon TL finanse ettim, Kiracımı fonlamam  fitre zekat yerine geçer mi?" diye sordu

Ev sahibi kiracı sorunu nasıl çözülür? 

Hem son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira fiyatlarındaki artışlar hem mülk sahiplerinin kiraları artırması hem de kiracıların kiraları ödeyememesi gibi sebepler ev sahibi kiracı sorununu giderek daha da büyütüyor.

Ev sahibi kiracısını çıkartmak için öyle bir yönteme başvurdu ki! Görenler şok oldu!

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlık, köpük silikonla kapalı kapıya kadar ulaştı. Ev sahibi kapısının dışarıdan köpük silikon ile kapattı.

'Şimdi fırsatçılar düşünsün' diyen mağdur ev sahibi: Kimse kendini garanti altına almadan evini kiralamayacak! 

Ev sahibi kiracı kavgaları son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alırken, mağdur bir ev sahibi sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda kimsenin kendini garanti altın almadan evini kiralamayacağını söyledi.

Ünlü ekonomist açıkladı: Temmuz'da ev sahibi ve kiracı arasında kopacak kavganın sesi Fizan'dan duyulacak!

Ev sahibi kiracı kavgaları giderek daha da içinden çıkılmaz bir hal alırken, ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan da çok konuşulacak bir paylaşım geldi. Yeşilada yaptığı açıklamada Temmuz'da ev sahibi ve kiracı arasında kopacak kavganın sesinin Fizan'dan duyulacağını söyledi.

ev sahibi kiracıya ne zaman zam yapabilir Haberi

ev sahibi kiracıya ne zaman zam yapabilir

Ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Buna karşın ev sahibi kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getiremiyor.


Borçlar Kanunu hükümlerince, kiracıya dönemin enflasyon oranlarını geçmeyecek şekilde zam yapılması gerekliyor.  Enflasyon oranlarından Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yeni adıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verileri, kira zammı hesabında kullanılıyor.


Kira zam hesaplamalarında TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor. Ev sahibi Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranda kiracısına zam uygulayabiliyor. Peki, ev sahibi ne zaman zam yapabilir?


Ev sahibinin kiracısına yapacağı zam ile ilgili hususlar 4 Şubat 2011 tarihinde...