24 / 07 / 2024

ev sahibi zam hakkı

ev sahibi zam hakkı

Kiralama süresi boyunca kiracılar, kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek zorunda oluyor. Sözleşmenin uzaması halinde bu bedel artabiliyor. Peki, ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibinin zam hakkı nedir?

Belirli süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde yeni kira dönemi için mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, ev sahibinin zam hakkı nedir? En fazla ne kadar zam yapılabilir?

Ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi?

Kira zam dönemleri, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ev sahibi kiracısına istediği zaman zam yapabilir mi? Ev sahibi kiracısına ne zaman zam yapabilir? İşte yanıtı..

Ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiracıya yıllık olarak belli bir oranda zam yapma hakkı bulunuyor. Bu oran her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, ev sahibi ne zaman zam yapabilir?

Ev sahibi zam hakkı!

Yeni Borçlar Kanunu'na göre ev sahibi zam hakkı Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE rakamları ile sınırlanıyor. Bu uygulama ile kira artışlarının artık enflasyon oranları ile yapılacağı zorunluluğu getiriliyor...

Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?

Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?: Kira bedelleri, bir önceki yılda gerçekleşen üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla artırılabiliyor. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor...

Yüzde 25 zam sınırı bitti ama kiracı-ev sahibi sorunları bitmedi: Bazı kiracılar evlerini terk etmeye çalışıyor!

Kira zammındaki yüzde 25'lik sınır kalktı ancak kiracı-ev sahibi sorunları bitmedi. Kira bedelleri resmen fırladı. İşte ayrıntılar...

Kirada yeni dönem yarın başlıyor… Ev sahibi ne kadar zam isteyebilecek? Kiralar ne kadar artacak?

Kira artışlarında 2 senedir uygulanan yüzde 25 zam sınırında sona gelindi. Yarın itibariyle ev sahibi ve kiracılar için yeni bir dönem başlıyor. Peki kira artışları neye göre ve ne kadar yapılacak?  Ev sahibi istediği kadar zam yapabilecek mi?

Kiracılı ev alan mağdur ev sahibi: 8 aydır evden çıkmıyor, bu masrafları misliyle kiracıdan alacağım!

Mağdur ev sahiplerinin yüzde 25 zam sınırı sebebiyle yaşadıkları mağduriyetler gittikçe büyüyor. Mağdur bir ev sahibi, dairesinden çıkmayan kiracıdan alacağı masrafları sıraladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

SGK Başuzmanı: Muhtaç kiracıyı ev sahibi değil, devlet sübvanse etsin. Büyük kira krizi kapıda!

Yüzde 25 zam sınırlaması nedeniyle kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan sorunlar artarak sürüyor. Daha büyük bir kira krizinin kapıda olduğunu söyleyen SGK Başuzmanı İsa Karakaş, çözüm önerilerini açıkladı.

Mağdur ev sahibi: Kiracı sorgulama hizmeti istiyoruz!

Mağdur ev sahipleri hem yüzde 25 zam sınırına hem de uzayan davalara çözüm talep ederken; kiracılar için istedikleri şartları da sık sık gündeme getiriyorlar. Mağdur bir ev sahibi, X sosyal medya hesabından 'Kiracı sorgulama hizmeti istiyoruz' paylaşımında bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar.

Her ev sahibi zengin değil: Kirada TEFE-TÜFE formülüne dönülmeli!

Kirada yüzde 25 zam sınırı konusunda sular durulmuyor. Sunucu Ekrem Açıkel, X sosyal medya hesabından, ev sahibi ile kiracı sorunlarına değinerek çözüme ilişkin bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Mağdur ev sahibi: Yüzde 25 zam sınırıyla bizim paramız, kiracılara verildi! 

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi sosyal medya hesabından "Bizim paramızı kiracıya verdiniz" dedi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Mağdur ev sahibi: Kiracım iki yıldır ihtiyaç sebebiyle tahliye etmiyor, üstelik kendisinin kirada iki evi var!

Yüzde 25 zam sınırı ve tahiye konuları sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi, X sosyal medya hesabından kiracısı ile yaşadığı olayı paylaştı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kiracılar dikkat! Yeni ev sahibi kiraya zam yapar mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki her konu gündemde yerini koruyor. Bir kiracı bulunan evde ev sahibinin değişmesi halinde kiracıların durumunun ne olacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, ev sahibi değişirse yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi? 

Kiracılar dikkat! Kiraya ara zam isteyen ev sahibi haksız...

Ev sahipleri ve kiracılar arasında son zamanlarda yaşanan anlaşmazlıklar son iki senedir ise yıldır had safhaya kadar geldi. Kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlıklar ve yaşanan sıkınıtılara yenileri daha ekleniyor. İşte haberin detayları...

Kiracı için ev satın almak mümkün değil, ev sahibi içinse kiralar tatmin edici değil!

Son seçimlerden bu yana hemen hemen her şeye yüzde 100'ün üzerinde zam geldi. Bunlardan en önemlisi de kira ve konut fiyatları olurken, artık kiracı için ev satın almak mümkün değil, ev sahibi içinse kiralar tatmin edici değil...

Kira krizine yüzde 25 zam sınırı da çare olmadı! Ev sahibi kiracı davaları patladı!

Fahiş kira artışını önlemek için getirilen yüzde 25’lik sınır, ev sahibi-kiracı kavgalarına da çare olmadı. Birçok ev sahibi yüzde 25’ten çok kira artışı yapıyor.

Ev sahibi ve kiracılar şimdi bu detaylara bakın! Yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir?

Konut kiralarında zam oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir? Ev sahibi kiracıya dava açabilir mi?

ev sahibi zam hakkı Haberi

ev sahibi zam hakkı

Ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kiralama süresi boyunca kiracılar, kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek zorunda oluyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz. Peki, ev sahibi yılda ne kadar zam yapabilir?


Ev sahibinin yapacağı yıllık zam, Borçlar Kanunu ile sınırlandırılıyor. Kanunen zam oranının dönemin ÜFE oranında olması gerekiyor. Aksi durumda yapılan zam geçerli sayılmıyor.


ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Açıklanan verilerden on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.


Örnek hesaplama

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış,...