05 / 05 / 2024

evlatlığın mirasçılığı

evlatlığın mirasçılığı

Mirasbırakanın vefatı halinde terekedeki intikale uygun olan özel hukuk ilişkileri Medeni Kanun Kanun gereğince otomatik olarak mirasçılara geçiyor. Peki evlatlığın mirasçılık durumu nedir? İşte yanıtı..

Yasal mirasçılar ve miras payları!

Yasal mirasçılar ve miras payları; altsoy için yasal miras payının yarısı, ana ve babadan herbiri için yasal miras payının dörtte biri, kardeşlerden herbiri için yasal miras payının sekizde biri şeklinde oluyor...

Miras hukuku tanımı!

Miras hukuku tanımı; doğrudan doğruya Kanun’ dan doğan miras hakkına sahip olan mirasçılar çocuklar, kardeşler, sağ kalan eş, kan hısımları, evlatlık ve devlet olarak belirtiliyor...

Üvey anne ve çocukların miras paylaşımı nasıl olur? Kime, ne kadar miras payı düşer?

Miras paylaşımlarında uygulanan kurallar değişkenlik gösterebiliyor. Peki üvey anne ile çocukların miras paylaşması durumunda kime, ne kadar miras payı düşer? İşte üvey anne ve çocukların miras paylaşımı ile ilgili detaylar...

Babanın sağlığında paylaştırdığı miras öldüğünde bozulur mu?

Babanın sağlığında paylaştırdığı mirasın öldüğünde bozulup bozulmayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki miras paylaşımını iptal etmek mümkün mü? Miras paylaşımı nasıl bozulur?

Veraset belgesi nasıl alınır? E-devlet üzerinden mirasçılık sorgulaması yapılır mı?

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında en çok merak edilen belgelerden biri de veraset belgesi oldu. E-Devlet mirasçılık belgesi (veraset ilami)  TC kimlik numarası ile sorgulanarak alınabiliyor. Veraset belgesi, nedir ve nereden alınır soruları için yanıtlar haberin devamında...

Noterden mirasçılık belgesi nasıl alınır? Veraset ilamı ve mirasçılık belgesi aynı şey mi olur?

Miras kalan mülklerin üzerinde birden çok kişinin söz hakkı olabilir. Bu kişilere mirasçılar denir. Peki mirasçılık belgesi nasıl alınır? İşte bu konuda merak edilip sorulan sorular!

Mirasçılık belgesi nedir? Mirasçılık belgesi nereden alınır?

Mirasçılık belgesi, mirasçılara mahkeme  tarafından verilen ve mirasçı olduklarını kanıtı niteliğinde ki belgedir. Peki, mirasçılık belgesi nereden alınır?

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mehmet Taş'tan 'Mehmet Salih Tatlıcı'nın miras davasında bilirkişi krizi' haberi için tekzip!

35 yıldır inşaat mühendisliği ve gayrimenkul değerlendirme uzmanlığı alanında bilirkişilik yapan Mehmet Taş, 'Mehmet Salih Tatlıcı'nın miras davasında bilirkişi krizi' başlıklı haber ile ilgili tekzip yayınladı.

Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?

Bir yakınınızın vefat ettiğini ve ardından miras bıraktığını düşünelim. Siz de "Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?" diye soruyorsanız, işte yanıtı...

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Mirasçılık belgesi istemi dilekçesi 2021!

Bir kimsenin vefat etmesinden sonra kalan miras, yasal mirasçıları ve mirasçıların oranları mirasçılık belgesinde yer alıyor. Bu belge bir dilekçe ile yetkili mahkemeye başvuru yapılarak alınabiliyor. İşte mirasçılık belgesi istemi dilekçesi 2021...

Prens Harry ve Meghan Markle Prenses Diana'nın mirasıyla geçinecek! 

Geçtiğimiz yıl İngiliz kraliyet ailesinden ayrılan Prens Harry ve Meghan Markle'ın nasıl geçinecekleri merak konusu oldu. Oprah Winfrey'in programına katılan çift kendilerine kalan miras hakkında açıklamalarda bulundu. 

Mirasçılık belgesi harcı 2021!

Bir kimsenin vefat etmesi durumunda,  yakınlarına kendisinden miras kalması halinde; bu mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye mirasçılık belgesi deniyor. Peki, mirasçılık belgesi ne kadara alınıyor? Mirasçılık belgesi harcı 2021 ne kadar?

Salih Tatlıcı'nın miras davasında şok gelişme!

2009 yılında vefat eden ve geride 3 milyar dolarlık servet bırakan Salih Tatlıcı’nın mirasçılarından eşi Nurten Tatlıcı ve Uğur Tatlıcı, miras davaları nedeniyle yıllardır atıl durumda olan Zincirlikuyu’sa bulunan Tat Towers’ın koronavirüsle mücadele için Sağlık Bakanlığı’na tahsisi için mahkemeye b

evlatlığın mirasçılığı Haberi

evlatlığın mirasçılığı

Evlatlığın mirasçılık durumu!

Mirasbırakanın vefatı halinde terekedeki intikale uygun olan özel hukuk ilişkileri Medeni Kanun Kanun gereğince otomatik olarak mirasçılara geçiyor. Doğrudan doğruya Kanun’dan doğan miras hakkına sahip olan mirasçılar, aşağıda sıralanıyor:


1. Mirasbırakanın hısımları:

a) Kan hısımları 

b) Evlatlığı ve altsoyu 

2. Mirasbırakanın Eşi 

3. Devlet 


Türk Medeni Kanununda yer alan esaslara göre; Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, yukarıda da görüldüğü üzere onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.


Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Evlatlığın Mirasçılığı..

Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Medeni Kanun madde 500 gereğince evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. 


Ancak evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olmazlar.


Ana ve baba..

Altsoyu bulunmayan...