03 / 05 / 2024

Gabari hesaplama

Gabari hesaplama

Gabari kelimesi gayrimenkul alanında, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Peki, arsada gabari nasıl hesaplanır? İşte, arsa gabari hesaplama örneği..

Gabari nasıl hesaplanır?

Yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliğine gabari deniyor. Gabari ölçüleri araziye göre değişiklik gösteriyor. Peki, gabari nasıl hesaplanır? İşte, gabari hesaplama örneği..

Emsal gabari!

Emsal gabari terimleri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının hangi boyutlara sahip olması gerektiğini söylüyor. Söz konusu emsal ve gabari değerleri, yapılacak formül hesapları ile bulunuyor...

Emsal ve gabari nedir, nasıl hesaplanır?

Emsal ve gabari terimleri, inşaat sektörü ile ilgili anlamlar taşıyor. İki terim de inşaat çalışmalarına başlanacak yağının boyut sınırlarına ilişkin uyulması gereken hükümleri veriyor...

Bina enerji performansı hesaplama yöntemi nedir?

Bir binanın enerji performansının belirlenmesi; Binanın m2 başına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi, Bu değere göre CO2 salımının hesaplanması ile gerçekleşiyor. Peki, bina enerji performansı hesaplama yöntemi nedir?

Kira zammı hesaplama formülü!

Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya yeni dönem için zam yapılıyor. Peki, işyeri ve meskenlerde kira zammı nasıl hesaplanır? İşte kira zammı hesaplama formülü..

Kira artışı hesaplama 2015 Ağustos!

Geçtiğimiz yıl bir mesken ya da işyeri kiraladığınızı ve sözleşmenizin bu ay yenilendiğini düşünelim. Kirada belli oranlarda zam yapılması gerekiyor. İşte kira artışı hesaplama 2015 Ağustos..

Vergi borcu gecikme zammı hesaplama!

Vergi borcunun zamanında ödenmemesi halinde, borca gecikme zammı uygulanıyor. Vergi borcu gecikme zammı oranları ile hesaplama tablosu GİB tarafından açıklanıyor. İşte vergi borcu gecikme zammı hesaplama..

Kira zammı hesaplama Temmuz 2015!

Süresi dolan kira sözleşmeleri için mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Kiracı eğer mesken kiracısı ise en fazla ÜFE oranlarında zam yapılıyor. İşte kira zammı hesaplama Temmuz 2015..

Gayrimenkul gelir vergisi hesaplama 2015!

Gayrimenkul gelir vergisi; taşınmaz malların edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Peki, vergi nasıl hesaplanır? İşte gayrimenkul gelir vergisi hesaplama 2015..

Değer artış kazancı hesaplama programı!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince değer artış kazancı vergisi edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallar için ödeniyor. İşte değer artış kazancı hesaplama programı 2015..

İnşaat KAKS hesaplama örneği!

Kat alanı kat sayısı olan KAKS, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, KAKS nasıl hesaplanır? İşte inşaat KAKS hesaplama örneği...

TOKİ geri ödeme hesaplama oranları 2015!

2015 yılı (Temmuz - Aralık ayları) ikinci altı aylık dönemde uygulanacak TOKİ geri ödeme hesaplama oranları açıklandı. İşte açıklanan TOKİ geri ödeme hesaplama oranları 2015..

TOKİ taksit artışı hesaplama!

TOKİ taksit artışı hesaplamalarında esas alınan oranlar, yorumlara sebebiyet vermemek amacıyla İdarece hesaplanmıyor.ilgili ve yetkili Kurumlar tarafından hesaplanıyor. İşte TOKİ taksit artışı hesaplama oranları 2015..

Tapu harcı hesaplama 2015!

Arsa, arazi, ev ve işyeri gibi gayrimenkullerin tapu devir işlemleri Tapu Müdürlüğünde yapılıyor. Peki, ne kadar tapu harcı ödenir? İşte tapu harcı hesaplama 2015 formülü ve örneği..

Tapu harcı hesaplama aracı!

Taşınmaz malların devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Gerçekleşen devir işlemi için tarafların belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor. İşte tapu harcı hesaplama aracı..

Rayiç bedel üzerinden tapu masrafı hesaplama!

Tapu dairesinde gerçekleşen devir işlemleri için belli oranlarda tapu masrafı ödeniyor. Peki, tapu devri için taraflar ne kadar harç öder? İşte rayiç bedel üzerinden tapu masrafı hesaplama formülü..

Gabari hesaplama Haberi

Gabari hesaplama

Arsada gabari nasıl hesaplanır?

Gabari kelimesi gayrimenkul alanında, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Gabari yüksekliğinin belediye tarafından onaylanması gerekiyor. Peki,  arsada gabari nasıl hesaplanır?


Yeni yapılacak bir binanın, bölgenin imar dairesinin ve belediyesinin onayladığı azami yüksekliğine gabari deniyor. Gabari, gayrimenkul, trafik ve aynı zamanda demiryolları üzerinde bulunan tünel ve köprülerin ölçülerine verilen isim olarak da karşımıza çıkıyor. 


Gabari kelimesi gayrimenkul alanında, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Eski binaların yıkılıp eğer yerine yeni bina yapılacaksa yeni yapılacak bina eski binanın yüksekliğini aşamıyor.   Buna Kontur Gabari deniyor. 


Gabari hesaplamaları nda; Gabari "H" olarak ifade ediliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat sayısı bulunmuş oluyor. Peki,  arsada gabari nasıl hesaplanır?


Arsada gabari hesabı.. 

Elinizde 1.000...