04 / 05 / 2024

Gabarinin belirlenmesi

Gabarinin belirlenmesi

Gabari kelimesi mimari alanda, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği anlamını taşıyor. Peki, gabari nasıl belirlenir? İşte, gabarinin belirlenmesi..

Kocaeli'de riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kentsel dönüşümde öncelikli bölgelerin belirlenmesi için 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin merkez üssü Kocaeli'de, riskli yapıların belirlenmesi için binaların röntgenleri çekiliyor!

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik!

Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik bugünkü 31966 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...

6802 Sayılı Gider Vergileri Kanununun Yeniden Belirlenmesi Hakkında Karar!

6802 Sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu Maddesinin Birinci Fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) Bentlerindeki Oranların Yeniden Belirlenmesi Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Depreme karşı tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kuruldu!

Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Bir Meclis Araştırması Komisyonu Kurulmasına Dair Karar!

3 maddede sitelerde ortak kullanım alanlarının belirlenmesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için bugün sitelerde ortak kullanım alanlarının belirlenmesi hususunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Kira bedelinin belirlenmesi davası dilekçe örneği!

Yenilenen kira döneminde uygulanacak kira bedelinin belirlenmesi için Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor. Mahkemeye bir dilekçe ile başvuruluyor. İşte kira bedelinin belirlenmesi davası dilekçe örneği..

Kira bedelinin belirlenmesi davası ne zaman açılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira bedelinin belirlenmesi için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. Peki, kira bedelinin belirlenmesi davası ne zaman açılır?

Antalya Hızlı Tren Hattı'nın yer belirlemeleri başladı!

Antalya Hızlı Tren Hattı ile, Antalya-İzmir ve Antalya-Kayseri arasındaki seyahat süresi de 3,5 saat oluyor. Antalya Hızlı Tren Hattı'nın Gar ve İstasyon yerlerinin belirlenmesi çalışmaları başladı.

Malatya Yeşilyurt'taki Afet Evleri kentsel dönüşüme giriyor!

Yeşilyurt Belediyesi, 30 yıl önce yapılan Afet Evleri'nin kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesi için Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu. 30 yıllık Afet Evleri yıkılarak, yerine TOKİ tarafından yeni konutlarının yapılması öngörülüyor.

Kira bedelinin belirlenmesi kanunu!

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan kira sözleşmesi kapsamında kira bedeli, kira süresi ve kira artış oranları gibi hususlara yer veriliyor. Peki, kira bedeli nasıl belirlenir? İşte kira bedelinin belirlenmesi kanunu...

Ev kirası neye göre belirlenir?

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki bir eviniz olduğunu ve kiraya vermek istediğinizi düşünelim. Kira bedeli ne kadar olacak? Ev kirası neye göre belirlenir?

Kira tespiti davası şartları!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedelinin tespiti için ise dava açılabiliyor. İşte kira tespiti davası şartları...

Ev kirasına yüzde kaç zam yapılır?

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Mesken kiralamalarında kiracının evde 1 yılı doldurması halinde, kiraya zam yapılıyor. Peki, ev kirasına yüzde kaç zam yapılır?

Gabarinin belirlenmesi Haberi

Gabarinin belirlenmesi

Gabari nasıl belirlenir?

Bir binanın, bölgenin imar dairesinin öngördüğü azami yüksekliğine gabari deniyor. Karayollarında uzunluk, genişlik ve yükseklik belirleyen ölçüler olarak da tanımlamak mümkün oluyor.


Gabari; binanın dış cephesi üzerinden kaldırımdan çatısına kadar belirtilen yükseklik boyutu olarak karşımıza çıkıyor.  Belediye tarafından bir binanın öngörülen azami yüksekliği deniliyor.  Gabari, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğünde, “Bir binanın, yöre imar dairesinin öngördüğü azami yüksekliği” olarak karşılık buluyor.


Gabari kısaca yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliğine deniyor. Buna göre gabari arsa üzerindeki yapıların yüksekliklerini belirliyor. Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor.


Gabariyi yapılacak binanın bağlı olduğu belediye belirliyor.  Arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak gabari izni veriliyor. Gabari H olarak gösteriliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat...