17 / 05 / 2024

gaip mirasçı olursa ne olur

gaip mirasçı olursa ne olur

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip mirasçı olur mu?

Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı? Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Mirasçılar belli durumlarda anlaşma sağlayamaz yani kanıda olamazlar ve bu durumda anlaşmazlıklar çıkar. Peki “Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?” İşte detaylar!

Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Bir kimsenin vefatı halinde malvarlığı miras olarak yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Gurbetçinin mirası nasıl alınır?

Vefat edenin, miras bırakan hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun ve nerede vefat ederse etsin, gayrimenkullerinin miras yolu ile intikalinde gayrimenkulün bulunduğu ülkenin hukuku uygulanıyor.

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!

Miras hukukuna göre; menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi durumunda miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, mirasçılar bu yıl ne kadar vergi ödeyecek?

Miras vergisi için son 3 gün!

Miras vergisi malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde ödeniyor. Miras vergisi için son 3 gün kaldı..

Miras vergisi 2. taksit dönemi!

Miras vergisi, menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde 3 sene boyunca 2 taksitte ödeniyor. İşte miras vergisi 2. taksit dönemi..

Miras vergisi hesaplaması 2015!

Gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, miras vergisi ne kadar ödenir? İşte, miras vergisi hesaplaması 2015!

Birden fazla ehil mirasçı olursa ne olur?

Ehil mirasçı, Kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle bu Yönetmelik hükümlerince belirlenen kriterlere uygun sulh hukuk mahkemesi tarafından belirlenen mirasçıya deniyor. Peki, birden fazla ehil mirasçı olursa ne olur?

Gaip mirasçı olur mu?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip mirasçı olur mu?

Gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Bir kimse hakkında gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor. Peki, gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

Ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması halinde kişi hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip birisinin miras hukukunda yeri nedir? Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

Miras paylaşımında anlaşamama!

Miras paylaşımında anlaşamama olursa miras kalan mülk mahkeme kararı ile satışa çıkarılıyor. Satış süreci sonunda miras kalan mülkten elde edilen gelir mirasçılara yine miras payları oranında mahkeme tarafından paylaştırılıyor...

Miras hukuku davaları!

Miras hukuku davaları miras sözleşmesinden doğuyor. Ancak miras sözleşmesinde mirasbırakanın sağlığında mallarını vermesi ile bir de mirastan feragat durumlarında farklılık gösteriyor. Sağlığında verilen mallar için resmi defter düzenlenmesi gerekiyor...

gaip mirasçı olursa ne olur Haberi

gaip mirasçı olursa ne olur

Gaip mirasçı olur mu?

Gaiplik kararı, ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.


Ancak gaipliğine karar verilecek kişi, ilân süresi dolmadan ortaya çıkar veya kendisinden haber alınırsa ya da öldüğü tarih tespit edilirse gaiplik istemi otomatik olarak düşüyor. Peki, gaip mirasçı olur mu?


Medeni Kanun Gaiplik

I. Gaibin mirası

1. Güvence karşılığı teslim

MADDE 584.- Hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimsenin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kişiler, tereke malları kendilerine teslim edilmeden önce bu malları ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahiplerine veya gaibin kendisine geri vereceklerine ilişkin güvence göstermek zorundadırlar.


Bu güvence, ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda beş yıl, uzun zamandan...