27 / 04 / 2024

Gaip murisin zuhuru

Gaip murisin zuhuru

Vergi ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında gaip mirasçının zuhuru ve gaip murisin zuhuru olarak geçen gaibin zuhuru ne demektir? Yanıtı ve gaibin zuhuru detayları haberimizde...

Mirasın hükmen reddi davası nedir?

Reddi miras murisin ölümünden sonra kalan mirasın tamamının kanuni mirasçılar veya atanmış mirasçılar tarafından reddi anlamına geliyor. Peki, Mirasın hükmen reddi davası nedir? İşte tüm detaylar...

Tarım arazisi mirasçıları dikkat!

Bakanlık tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmek amacıyla 73 bin 533 murisin 367 bin 264 mirasçısına 3 ay içinde tarım arazi mülkiyetlerinde intikal işlemlerini tamamlamaları için tebligat gönderdi.

Murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu nedir?

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para veya borç olarak karşımıza çıkıyor. Peki, murisin borçlarından mirasçıların sorumluluğu nedir? Murisin borçlarından sorumluluk kimdedir?

Murisin mal varlığı nasıl öğrenilir?

Kimi zaman mirasçılar, kendisine kalacak mirasın ne kadar olduğunu öğrenmek isteyebiliyor. Peki, murisin mal varlığı nasıl öğrenilir? Murisin mal varlığı nasıl tespit edilir? İşte yanıtı..

Mirasçılık belgesinin iptali!

Bir kimsenin vefatının ardından murisin mirasçılarının kim veya kimler olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteren mirasçılık belgesinin iptali için dava açılabiliyor. İşte mirasçılık belgesinin iptali..

Veraset ilamı çıkarma süresi nedir?

Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteren belge veraset ilamı oluyor. Peki, veraset ilamı çıkarma süresi nedir? Veraset ilamı ne zaman alınmalı?

Veraset ilamı geçerlilik süresi!

Mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı, ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteriyor. Peki, veraset ilamı geçerlilik süresi kaç senedir?

Tapu iptal davası ne zaman açılır?

Tapu iptal davası, taşınmazın kütüğünde tescil edilen tapunun iptali için açılıyor. Bu dava, murisin muvazaası nedeni ile açılabiliyor. Peki, tapu iptal davası ne zaman açılır? İşte tapu iptal davası süresi..

Kimler tenkis davası açabilir?

Miras hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davaya tenkis davası deniyor. Peki, kimler tenkis davası açabilir?

Mirasçılık belgesi noterden nasıl alınır?

Mirasçılık belgesi, mirasçıları gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor. Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğu mirasçılık belgesinde gösteriliyor. Peki, mirasçılık belgesi noterden nasıl alınır?

Veraset ilamı dilekçesi 2015!

Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğu veraset ilamı ile tespit edilebiliyor. İlam, bir dilekçe ile alınabiliyor. İşte veraset ilamı dilekçesi 2015...

Tapu iptal davası açma süresi!

Tapu iptal davası, murisin muvazaası nedeni ile açılabiliyor. Bu dava miras bırakanın ölümünden sonra açılabiliyor. Peki, davada zamanaşımı süresi var mı? İşte tapu iptal davası açma süresi...

Mirastan mal kaçırma tapu iptali!

Murisin muvazaası halinde mal kaçırma ve tapu iptali davası açılabiliyor. Dava, miras bırakanın muvazaalı işlemle taşınmazını devrettiği kişiye karşı açılıyor. İşte mirastan mal kaçırma tapu iptali davası..

Gaip murisin zuhuru Haberi

Gaip murisin zuhuru

Gaibin zuhuru ne demektir?

Gaibin zuhuru, gaip olan bir kimsenin yani; kayıp veya kendisinden haber alınamayan kişinin ortaya çıkması haline deniyor.


Böyle gaibin zuhurunun söz konusu olduğu durumlarda daha önce tahakkuk eden veraset ve intikal vergisi, vergi dairesince yapılacak idari incelemeye göre tespit edilecek yeni matrah üzerinden tadil ediliyor. Konu ile ilgili hükümler aşağıda yer alıyor.


Gaibin zuhuru:

Madde 21 – 

a) Gaip mirasçının zuhuru:

Gaip mirasçının zuhuru dolayısı ile evvelce tahakkuk eden Veraset ve İntikal Vergisinin tadili icap ettiği takdirde zuhur eden mirasçının vereceği beyannameye veya vergi dairesince yapılacak idari tahkikata göre sabit olacak matrah üzerinden vergi düzeltilir.


b) Gaip murisin zuhuru:

Gaip muris zuhur ettiği takdirde nüfustaki ölüm kaydının terkinini mütaakıp, evvelce alınmış olan vergiler talep üzerine mükellefe geri verilir.



Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu!




Işıl...