21 / 05 / 2024

gaiplik kararı alınması

gaiplik kararı alınması

Medeni Kanun gereğince, kendisinden uzun zamandır haber alınamayan, kayıp ve ölmüş olma olasılığı yüksek olan kimseler hakkında gaiplik kararı alınabiliyor. Peki, gaip kimdir? Gaiplik kararı nasıl alınır?

İmar Yasasına Takılanlar Derneği: Meclis'e sunulan teklif güvenli binaların kayıt altına alınmasını kapsıyor!

İmar Yasasına Takılanlar Derneği Türkiye'nin X sosyal medya hesabından imar barışı ile ilgili bir paylaşım yapıldı ve "Sunulan kanun teklifinde Afet Risk Analiz Raporu alınarak güvenli binaların kayıt altına alınmasını, ekonomiye kazandırılmasını kapsamaktadır" denildi. İşte ayrıntılar...

Anayasa Mahkemesi'nden çok önemli 'gecekondu' kararı çıktı!

Anayasa Mahkemesi Gecekondu Kanunu’nun, kamu arazileri üzerine yapılmış olan gecekonduların hiçbir karar alınmasına gerek olmadan belediye veya devlet zabıtaları tarafından derhal yıktırılmasına ilişkin hükmü iptal ettiğini duyurdu. Bu kapsamda gerçekleşen bu hükmün iptali ile beraber yer aldığı mad

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.

1934'te Adalar için yeni karar alınmış: Oteller sınıflara ayrılacak, fiyatlar kontrol edilecek!

1934 yılında Adalar'ı güzelleştirmek için yeni bir karar alınmış. Karara göre oteller sınıflara ayrılacak ve fiyat listeleri sıkı şekilde denetlenecekmiş. 

Akkuyu NGS'de inşaatın ilk reaktörünün devreye alınması için geri sayım başladı.... 

Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, ilk reaktörün işletmeye alınması için Nükleer Düzenleme Kurumunca (NDK) gerekli iznin alındığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) tam kapsamlı olarak ayarlama ve çalıştırma aşamalarına geçeceklerini kaydetti.

Kentsel dönüşüme ilişkin yeni kanun teklifi bu hafta Meclis'e geliyor: Dönüşüm çoğunluk oyuyla yapılabilecek! 

Kentsel dönüşümde kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyu ile karar alınmasını ve  Kentsel Dönüşüm Başkanlığına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinde sona gelindi. İşte detaylar ve yeni düzenlemeler...

Kadroya alınan taşeron işçiler için emsal karar! Tazminat ve izin alacakları bu şekilde hesaplanacak!

2018 yılında kadroya alınan taşeron işçilerinin ihbar ve kıdem tazminatı ile yıllık izin alacaklarının hesaplanması konusunda taşeronluk dönemindeki çalışma sürelerinin de dikkate alınması gerektiği kararına vardı.

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli demir yolu için acil kamulaştırma kararı alındı!

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demir Yolu Projesi'nin tamamlanması için Bursa, Bilecik ve Balıkesir'in bazı ilçelerinde acil kamulaştırma yapılması kararı alındı.

Kullanılmayan evden vergi alınması konut krizini nasıl etkiler? 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gündeme taşıdığı boş konutlardan ekstra vergi alınması önerisi sektörde tartışma konusu oldu. Peki boş konuttan vergi alınabilir mi? Boş evden vergi alınması konut krizini etkiler mi? Konutlarını dönemsel kullananlar mağduriyet yaşar mı? İşte ayrıntılar...

Yapı Denetimi İzin Belgesi Almak İçin Müracaatların Değerlendirilmesi ve Sıralamaya Alınmasına Dair Tebliğde Değişiklik!

Yapı Denetimi İzin Belgesi Almak İçin Yapılan Müracaatların Değerlendirilmesi ve Sıralamaya Alınmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ bugünkü 31908 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Güneş kreminin etiket fiyatı 400 lirayı buldu! Marketler çalınmasın diye tedbir aldı

Yazın tatilcilerin güneşlenirken güneşten korunmak için çokça kullandığı güneş kremi bu sene cüzdanları yakacak. Geçen sene 80 ile 150 lira arasında satılan ürünlerin fiyatı bu sene 400 lirayı buldu. Marketler ürünlerin çalınmasını engellemek için tedbir aldı.

Lionel Messi'nin oteli için yıkım kararı alındı!

Barcolana'dan PSG'ye transfer olan Lionel Messi'nin Barcelona'da 30 milyon euro'ya satın aldığı oteli için yıkım kararı alındı.

CHP’li milletvekillerinden Adalar'daki plan yetkisinin İBB'den alınmasına tepki!

CHP’li milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Adalar’daki plan yapma yetkisinin İBB’den alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Duruma tepki gösteren vekiller, bu kararın geri çekilmesini talep etti.

gaiplik kararı alınması Haberi

gaiplik kararı alınması

Gaip kimdir?

Kendisinden uzun zamandır haber alınamayan, kayıp ve ölmüş olma olasılığı yüksek olan kimselere belli koşullar altında "gaip" deniyor. Gaiplik kararı ile ilgili esaslar Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor.


Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.


Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesidir.


Yargılama usulü..

Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir.


Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede...