04 / 05 / 2024

gaiplik kararı kim verir

gaiplik kararı kim verir

Kendisinden uzun zamandır haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece verilen karar "gaiplik kararı" olarak nitelendiriliyor. Peki gaiplik kararını kim verir? Gaiplik kararı görevli mahkeme han

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Kim Kardashian ile Kanye West'in boşanma davasında ev ayrıntısı!

Boşanma aşamasında olan Kim Kardashian ile Kanye West'in mahkeme belgeleri basına sızıyor. Çiftin, "Uzlaşmaz farklılıklar" nedeniyle ayrılık kararı aldığının ortaya çıkmasından sonra şimdi de ikilinin evlilik sürecinde yaşadığı evin Kardashian'da kalacağı öğrenildi. 

Kim Kardashian ve Kanye West evleri ayırıyor iddiası!

2014'te evlenen Kim Kardashian ile Kanye West evliliğinin üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Çift boşanma kararı vermedi fakat evleri ayırıyor...

Kim Kardashian, Los Angeles'taki evine panik odası yaptıracak!

Paris'te silahlı soygun kurbanı olan Kim Kardashian, Los Angeles'taki evine panik odası inşa ettirmeye karar verdi.

Kim Kardashian ve Kanye West ABD'deki evini satıyor!

Ün­lü çift Kan­ye West ve Kim Kar­das­hi­an, ABD'deki malikanesini satışa çıkarmaya karar verdi. Çif­tin sa­tış ge­rek­çe­si ola­rak Kar­das­hi­an’­ın şe­hir ha­ya­tın­dan uzak bir yer­de ya­şa­mak is­te­me­si gös­te­ri­li­yor.

Kentsel dönüşüme kim karar verir?

6306 sayılı kanun gereğince uygulanan kentsel dönüşüm projesi ile; riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Peki bir bina için kentsel dönüşüme kim karar verir?

Bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde yıkılan bir evin yeniden nasıl ve kim tarafından yapılacağı; hangi dairede kimin oturacağının tespitinin yapılması gerekiyor. Peki, bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?

Kamulaştırma kararı nasıl alınır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar kamulaştırılabiliyor. Peki, kamulaştırma kararı nasıl alınır? Kamulaştırma kararını kim alır, kim onaylar?

Mirasta gaiplik nedir?

Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeni ile hakkında gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, mirasta gaiplik nedir?

Gaip mirasçı olur mu?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip mirasçı olur mu?

Gaiplik kararı dilekçe örneği!

Kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan veya ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa bir dilekçe ile mahkemeden gaiplik kararı alınabiliyor. İşte gaiplik kararı dilekçe örneği...

Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, gaiplik kararı verme sürecinde aranan koşullar nelerdir? Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimse hakkında gaiplik kararı alınabiliyor. Peki, gaiplik kararı nasıl alınır? Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

gaiplik kararı kim verir Haberi

gaiplik kararı kim verir

Gaiplik kararını kim verir?

Kendisinden uzun zamandır haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece verilen karar "gaiplik kararı" olarak nitelendiriliyor. Peki gaiplik kararını kim verir? Gaiplik kararını hangi mahkeme verir?


Gaiplik kararının alınması ile ilgili esaslar Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor. Kanun gereğince gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması şart.


Gaiplik Kararı nasıl verilir?

1. Genel olarak

MADDE 32.- Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.


Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı...