25 / 07 / 2024

gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir

gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, gaiplik kararı verme sürecinde aranan koşullar nelerdir? Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yargıtay'dan emsal karar: Özel hüküm kriteri getirdi!

Günlerden düşmeyen enflasyon nedeniyle paranın değer kaybına istinaden kira uyarlama isteğinin genel değil özel hükümlere göre yapılması gerektiğine karar veren Yargıtay, vermiş olduğu bir kararda yapılacak artışta 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınmasına hükmetti.

Miras bekleyenler nelere dikkat etmeli? Miras paylaşımı hakkında yeni karar!

Günümüz şartlarında miras kavgalarına son veren yeni karar ile birlikte kardeşler arasındaki anlaşmazlıklara da çözüm getirilmesi bekleniyor. Buna göre, ebeveynlerini bakmak ile sorumlu olan çocuklar, ebeveynlerinin vefat durumundan sonra miras konusunda söz hakkı sahibi olabilecekler.

Kiracısını mahkeme kararıyla çıkartan ev sahibinin karşılaştığı manzara hayrete düşürdü! 

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan gerilim hız kesmeden devam ederken Sosyal Medya Fenomeni Serkan Tanyıldızı X hesabı üzerinden ev sahibinin 1.500 TL kira veren kiracısını evden mahkeme kararıyla çıkarttıktan sonra karşılaştığı manzarayı paylaştı. 

SGK'den işverenleri üzecek yeni karar: Asgari ücret desteği verilmeyecek!

SGK işveren sahiplerini ilgilendiren yeni kararını açıkladı. Bu sene aylık 700 TL olarak uygulanacak işverenlere yönelik asgari ücret desteğine yönelik genelge yayımladı. Buna göre eksik prim bildiren işverene asgari ücret desteği verilmeyecek.

Hidiv Kasrı mahkeme kararı ile İBB mülkiyetinde kaldı!

İBB, Hidiv Kasrı hakkında Vakıflar adına tescil hükmü veren ilk derece mahkemesi kararı için istinaf başvurusu yaptı. Yapılan bu istinaf başvurusu sonrasında, istinaf ilk derece mahkemesinin kararını bozarak İBB’nin başvurusunu kabul ettiğini açıkladı.

Memur ve memur emeklileri hemen bakın! Hakem heyetinin zam kararı açıklandı mı? Memura ne kadar zam geliyor?

Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, memur ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025'teki zam oranında uzlaşmaya varamadı. Şimdi tüm gözler hakem heyetinin kararına çevrildi. Peki hakem heyetinin zam kararı ne zaman açıklanacak? 

Yargıtay son kararını verdi: Cumartesi işe gitmeyenlere kötü haber

Milyonlarca özel sektör çalışanını yakından ilgilediren bir karar veren yargıtaytan cumartesi günü işe gitmeyen çalışanlara kötü haber geldi. Verilen kararda; Cumartesi günü de eğer işgünü olarak bildirildiyse bu günde devamsızlığın da diğer şartların varlığı halinde haklı fesih sebebini oluşturabil

Bir öğrenci kredi çekebilir mi? Bir kişi iki kez kredi çekebilir mi?

Kredi konusu pek çok kişinin kafasını karıştıran bir konudur. Özellikle kredi çekmeye karar veren kişiler belli başlı sordukları sorulara yanıt arıyor. İşte bu konuya dair detaylar!

Başkasına ait tapu sorgulanabilir mi? Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?

Bir gayrimenkul edinmeye karar veren vatandaşlar, o kişiye ait tapu bilgilerini sorgulamak ve öğrenmek istiyor. Peki başkasına ait tapu sorgulanabilir mi? Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?

Fed'in faiz kararına kripto para piyasası ne tepki verecek?

FED’in faiz kararını açıklamasına negatif yönde cevap veren Bitcoin’de (BTC) tekrar bir düşüş olup olmayacağı merak konusu.

Yargıtay'dan kıdem tazminatı ile ilgili emsal karar! Binlerce işçiyi ilgilendiriyor

Yargıtay'dan kıdem tazminatı ile ilgili emsal bir karar geldi. Bir taşeron firmasında çalışan işçi, iş dışında karıştığı bir suçtan dolayı hapis cezası aldı ve bunun üzerine işveren çalışanın anlaşmasını feshetti. Yargıtay ise işçiye tazminat verilmesine hükmetti.

Tüpraş'tan yeşil adım! 2040 yılını hedefliyor

Türkiye Petrol Rafineleri (Tüpraş) Sratejik Dönüşüm Planı kapsamında yeşil hidrojen oluşumuna odaklandı. 2025'ten itibaren yeşil hidrojen üretimine geçmeye karar veren şirket, 2040 yılında ise hidrojen üretiminde meydana gelen emisyonları sıfırlamayı planlıyor.

Başkasına ait tapu nasıl sorgulanır? Başkasına ait tapu sorgulama nasıl ve nereden yapılır?

Bir gayrimenkul satın almaya karar veren vatandaşlar, o kişiye ait tapu bilgilerini sorgulamak ve öğrenmek istiyor. Peki başkasına ait tapu sorgulama yapılabilir mi?

gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir Haberi

gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir

Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince; ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.


Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir. Peki, gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?


Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesidir.


Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için...