09 / 05 / 2024

gaiplik kararı verme süresi

gaiplik kararı verme süresi

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimse hakkında gaiplik kararı alınabiliyor. Peki, gaiplik kararı nasıl alınır? Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

Borsada kalmak mı zor, çıkmak mı zor? Acemi yatırımcıların kafası karışık!

İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların şiddetlenmesiyle borsada satış eğilimi arttı. Şimdi yatırımcı için kritik bir karar verme noktasında…

Flaş! Ford popüler modelinin üretimini durdurma kararı verdi!

Otomotiv sektörünün önde gelen markalarının arasında yer alan Ford, popüler modelinin üretimine son verme kararı aldı. İşte detaylar!

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Google'dan kripto paralar için karar! 

3 sene önce kripto paralara yönelik reklamları yasaklayan Google kripto para reklamlarına izin verme kararı aldı. 

Boğaziçi kararı İstanbul'a ihanet olur!

Boğaziçi kararının İstanbul'a ihanet olacağını ifade eden İmamoğlu, "Henüz alınmış bir karar yok. Taslak ve duyumlar var. Bir masada 3-5 teknik insanın 16 milyonluk bir kentin geleceğine dair karar verme işi değildir. Yapılan ihanetlerin büyük kısmı da bu metot ile yapılmıştır" dedi...

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz kararında politika faizi ve faiz koridoru değişmediğini belirtti. Merkez Bankası, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 11,75'ten yüzde 12,25'e yükseltti.

Toskana Orizzonte'de 10 ay ertelemeli kampanya!

Toskana Orizzonte ile tek katlı villa projesinin mimarı Arıkan Yapı başlattığı kampanya ile ödemeye 10 ay sonra karar verme fırsatı sunuyor

Nilüfer'de vatandaş dönüşümde karar verme sürecine katılıyor!

Kentsel yenilemede vatandaş karar verme sürecine katılıyor Katılımcı ve demokratik süreçler, Nilüfer Belediyesi'nin hayata geçirdiği birçok projede olduğu gibi kentsel yenilemede de etkin yer alacak.

İzmir kruvaziyer turizminin peşini bırakmayacak!

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, turizmin çok hassas bir sektör olduğunu belirterek, turistlerin karar verme süreçlerinde güvenliğin de önemli etkenlerden biri olduğunu vurguladı.

Urankent Queen Park'ta söz çocukların!

Son yıllarda ataerkil yapıyı geride bırakarak karar verme mekanizması haline gelen kadınlar artık bu görevi çocuklarına devrediyor. Çelik, "Satış ofisimize gelen ailelerin konut alırken çocuklarının yaşam alanlarına dikkat ettiklerine şahit oluyoruz" dedi

Kentsel dönüşüm neden gecikiyor?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, birçok çağdaş kentsel dönüşüm projesinin Ankara'daki kurumların karar verme yetkisinde tereddüte düşmeleri nedeniyle geciktiğini söyledi.

Adana'da 3. Kentsel Dönüşüm Zirvesi yapıldı!

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, birçok çağdaş kentsel dönüşüm projesinin Ankara'daki kurumların karar verme yetkisinde tereddüte düşmeleri nedeniyle geciktiğini söyledi.

Mirasta gaiplik nedir?

Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeni ile hakkında gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, mirasta gaiplik nedir?

gaiplik kararı verme süresi Haberi

gaiplik kararı verme süresi

Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

Gaiplik kararı verme süreci, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince; ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.


Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesi oluyor. Peki, gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?


Gaiplik kararı süresi..

Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir.


Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için...