25 / 07 / 2024

gaiplik kararı vermeye yetkili mahkeme

gaiplik kararı vermeye yetkili mahkeme

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, gaiplik kararı verme sürecinde aranan koşullar nelerdir? Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Dolar ve altın roket gibi fırlayacak! O tarih ve saate çok dikkatli olun! Hemen bakmayan, sonra bin pişman olur!

Amerikan Merkez Bankası (Fed), önemli bir karar vermeye hazırlanıyor ve bu kararın etkileri açısından merak edilen soru, "Faiz artışının dolar ve altın fiyatları üzerindeki etkisi nedir?" şeklinde ortaya çıkıyor. Aşağıda bu konuya ilişkin ayrıntıları bulabilirsiniz...

Halkbank 2022 promosyon ne kadar veriyor?

Emekli promosyonları hala vatandaşların gündemini oluşturuyor. Hala promosyon almayan emekliler, güncel haberleri takip ederek karar vermeye çalışıyor.

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Mirasta gaiplik nedir?

Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeni ile hakkında gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, mirasta gaiplik nedir?

Gaip mirasçı olur mu?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip mirasçı olur mu?

Gaiplik kararı dilekçe örneği!

Kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan veya ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa bir dilekçe ile mahkemeden gaiplik kararı alınabiliyor. İşte gaiplik kararı dilekçe örneği...

Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, gaiplik kararı verme sürecinde aranan koşullar nelerdir? Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimse hakkında gaiplik kararı alınabiliyor. Peki, gaiplik kararı nasıl alınır? Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

Gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Bir kimse hakkında gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor. Peki, gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

Ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması halinde kişi hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip birisinin miras hukukunda yeri nedir? Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

Gaip kimdir?

Medeni Kanun gereğince, kendisinden uzun zamandır haber alınamayan, kayıp ve ölmüş olma olasılığı yüksek olan kimseler hakkında gaiplik kararı alınabiliyor. Peki, gaip kimdir? Gaiplik kararı nasıl alınır?

Gaibin mirası kime kalır?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaibin mirası kime kalır?

Gaiplik kararı verilmesi istemi dilekçesi!

Gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli sürenin geçtiğini düşünen her kimse bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunabiliyor. İşte gaiplik kararı verilmesi istemi dilekçesi örneği...

gaiplik kararı vermeye yetkili mahkeme Haberi

gaiplik kararı vermeye yetkili mahkeme

Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince; ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.


Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir. Peki, gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?


Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesidir.


Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için...