25 / 07 / 2024

gaiplik kararı yetkili mahkeme

gaiplik kararı yetkili mahkeme

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, gaiplik kararı verme sürecinde aranan koşullar nelerdir? Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Apple'dan iPad mini 6 için yeni karar: Pil değişimi yapılacak! Peki ücreti ne kadar olacak?

Apple, iPad mini 6 için pil değişiminin ücreti karşılığında artık Apple Store, yetkili servis sağlayıcıları ve onarım merkezlerinde yapılabilmesi için karar aldı. Şimdi akıllarda tek bir soru var: iPad mini 6 için batarya değişimi ücreti nasıl? İşte yanıtı… 

Regal Doğru Karar Günleri başladı! Kampanya ile fiyatlar ne kadar oldu? İşte 15 Eylül 2022 fiyat listesi

“Regal Doğru Karar Günleri” kapsamında Regal’de bir çok beyaz eşya ürünü indirime girdi. 21 Eylül saat 07.00’a kadar devam edecek kampanya regal-tr.com ve yetkili satıcılarda geçerli.

Flaş altın kararı! Yasak mı geliyor?

Dünyanın en büyük ekonomik grubunu oluşturan G7 Zirvesi, Almanya'da başladı. Reuters'a konuşan bir ABD'li üst düzey yetkili ise zirveden flaş bir altın kararının çıkacağını ifade etti.

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Reuters'e konuşan Türk yetkili: Danıştay'ın Ayasofya kararını cuma günü vermesini bekliyoruz!

Ayasofya'nın müze statüsünden çıkarılarak ibadete açılması tartışmaları hakkında Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili, "Danıştay'ın Ayasofya kararını cuma günü vermesini bekliyoruz" dedi.

İhtiyati tedbir kararına itiraz!

İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebiliyor. Peki, ihtiyati tedbir kararına itiraz edilir mi?

Mirasta gaiplik nedir?

Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeni ile hakkında gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, mirasta gaiplik nedir?

Gaip mirasçı olur mu?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip mirasçı olur mu?

Gaiplik kararı dilekçe örneği!

Kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan veya ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa bir dilekçe ile mahkemeden gaiplik kararı alınabiliyor. İşte gaiplik kararı dilekçe örneği...

Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, gaiplik kararı verme sürecinde aranan koşullar nelerdir? Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimse hakkında gaiplik kararı alınabiliyor. Peki, gaiplik kararı nasıl alınır? Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

Gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Bir kimse hakkında gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor. Peki, gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

Ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması halinde kişi hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip birisinin miras hukukunda yeri nedir? Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

gaiplik kararı yetkili mahkeme Haberi

gaiplik kararı yetkili mahkeme

Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince; ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebiliyor.


Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir. Peki, gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?


Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer; böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yer mahkemesidir.


Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için...