23 / 11 / 2024

gaiplik kararı

gaiplik kararı

Gaiplik kararını çıkarabilmeniz için öncelikle mahkemeye başvurmanız ve belirlenen yasal sürenin geçmesini beklemeniz gerekiyor. Adım adım gaiplik kararı nasıl alınıyor? diyorsanız habere bakın...

Gaiplik kararı nedir?

Türk Medeni Kanunu'nda detaylı bir şekilde ele alınan gaiplik kararı nedir, gaiplik kararı nasıl alınır, gaiplik ve miras ilişkisi nedir sorularının yanıtı haberimizde...

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Mirasta gaiplik nedir?

Bir kimsenin ölüm tehlikesi içinde iken kaybolması veya yakınlarının bilgisi dışında uzun bir süre yok olması ve kendisinden haber alınamaması nedeni ile hakkında gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, mirasta gaiplik nedir?

Gaip mirasçı olur mu?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip mirasçı olur mu?

Gaiplik kararı dilekçe örneği!

Kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan veya ölüm tehlikesi içinde kaybolan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa bir dilekçe ile mahkemeden gaiplik kararı alınabiliyor. İşte gaiplik kararı dilekçe örneği...

Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Bir kimse hakkında gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli koşullar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, gaiplik kararı verme sürecinde aranan koşullar nelerdir? Gaiplik kararı veren mahkeme hangisidir?

Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimse hakkında gaiplik kararı alınabiliyor. Peki, gaiplik kararı nasıl alınır? Gaiplik kararı kaç yıl sonra verilir?

Gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Bir kimse hakkında gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor. Peki, gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

Ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması halinde kişi hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaip birisinin miras hukukunda yeri nedir? Gaibin mirasçılığı nasıl olur?

Gaip kimdir?

Medeni Kanun gereğince, kendisinden uzun zamandır haber alınamayan, kayıp ve ölmüş olma olasılığı yüksek olan kimseler hakkında gaiplik kararı alınabiliyor. Peki, gaip kimdir? Gaiplik kararı nasıl alınır?

Gaibin mirası kime kalır?

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa hakkında gaiplik kararı alınıyor. Peki, gaibin mirası kime kalır?

Gaiplik kararı verilmesi istemi dilekçesi!

Gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli sürenin geçtiğini düşünen her kimse bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunabiliyor. İşte gaiplik kararı verilmesi istemi dilekçesi örneği...

Gaiplik karinesi nedir?

Medeni Kanun gereğince, uzun zamandır kendisinden haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, gaiplik karinesi nedir? Ne zaman verilir?

Gaiplik kararını kimler isteyebilir?

Gaiplik şartlarını taşıyan bir kimse için "gaiplik kararı"nın verilebilmesi adına bu konuda ilgili kişilerden en az birinin müracaatta bulunması gerekiyor. Peki gaiplik kararını hangi mahkeme verir? Gaiplik kararını kimler isteyebilir?

gaiplik kararı Haberi

gaiplik kararı


Gaiplik kelime anlamıyla, bir kimsenin nerede olduğunun bilinmemesini ifade ediyor. Medeni Kanun'da ise gaiplik kavramı şu şekilde açıklanıyor; “Bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile gerçekten ölmüş sayılır” 


Karar nasıl alınıyor? 

Gaiplik'in ne olduğunu anladıktan sonra gaiplik kararının nasıl alındığına değinelim. Gaiplik kararı, Medeni Kanunu'nun 32. maddesine göre şöyle açıklanıyor; 'Ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişiler ile veya ölüm tehlikesi içinde kaybolmamış dahi olsa kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir' 


Gaiplik kararı için süre ne kadar? 

Gaiplik kararının istenebilmesi için kanunda belirlenen sürenin geçmesi gerekiyor. Buna göre, kişinin ölüm tehlikesi üzerinden en az bir yıl veya ölüm...