04 / 05 / 2024

Gaiplik kararını kim verir

Gaiplik kararını kim verir

Kendisinden uzun zamandır haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece verilen karar "gaiplik kararı" olarak nitelendiriliyor. Peki gaiplik kararını kim verir? Gaiplik kararı görevli mahkeme han

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz kararını değerlendirdi! 

Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını hayati bir dönüm noktası olarak gördüğünü söyledi. 

Düzce'nin afet bölgesi olma kararının geri çekilmesine tepki! 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, sel felaketi yaşanan Düzce'nin afet bölgesi ilan edilmesi kararının geri çekilmesine tepki gösterdi. 

Tapu harcını kim öder? Nasıl hesaplanır?

Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedeli yıl sonuna kadar yüzde 3'e indirildi. Peki tapu harcını kim öder? Nasıl hesaplanır? İşte tüm detaylar...

Tapu harcını kim öder? 2019 tapu harcı oranları!

Gayrimenkul alım ve satım işlemleri sırasında ödenen tapu harcı hakkında merak edilen tüm detaylar sizler için araştırıldı. Tapu harcı nedir? Tapu harcını kim öder? 2019 tapu harcı oranları...

Fransa, İsrail'in Batı Şeria'da konut inşa etme kararını kınıyor!

İsrail hükümetinin Batı Şeria'nın çeşitli yerlerinde bulunan Yahudi yerleşim birimlerine 4 bin 500 ek konut inşa etme kararı, Fransa hükümeti tarafından kınandı. Bu kararın İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecine zarar vereceği ifade edildi.

Donald Trump vergi artırımı kararını erteledi!

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanmasından gümrük vergisini artırma kararını erteledi.

Merkez Bankası 2019'un ilk faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası 2019'un ilk faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası beklentilere paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi

Tapu harcını kim öder 2018?

Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapu harcını kim öder 2018?

İmar barışı yıkım kararını etkiler mi?

İmar barışı ile mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınarak bazı haklar veriliyor. Peki, imar barışı yıkım kararını etkiler mi?

Danıştay, şeker fabrikaları için gerekçeli kararını açıkladı!

Danıştay 13. Dairesinin, 14 şeker fabrikasının özelleştirmesine ilişkin "ihale oluru" kararının yürütmesinin durdurulması isteminin reddedine ilişkin aldığı kararının gerekçesi açıkladı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Peki faiz oranlarında değişme oldu mu?

Atakule GYO davasında kararın düzeltme sonucu bekleniyor!

Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın ortaklık aleyhine açılan davasında kararın düzeltme sonucu bekleniyor...

Gaiplik kararını kim verir Haberi

Gaiplik kararını kim verir

Gaiplik kararını kim verir?

Kendisinden uzun zamandır haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece verilen karar "gaiplik kararı" olarak nitelendiriliyor. Peki gaiplik kararını kim verir? Gaiplik kararını hangi mahkeme verir?


Gaiplik kararının alınması ile ilgili esaslar Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor. Kanun gereğince gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması şart.


Gaiplik Kararı nasıl verilir?

1. Genel olarak

MADDE 32.- Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.


Yetkili mahkeme, kişinin Türkiye'deki son yerleşim yeri; eğer Türkiye'de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı...