05 / 05 / 2024

gaiplik karinesi ne demek

gaiplik karinesi ne demek

Medeni Kanun gereğince, uzun zamandır kendisinden haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, gaiplik karinesi nedir? Ne zaman verilir?

Gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Bir kimse hakkında gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor. Peki, gaip hem mirasbırakan hem mirasçı olursa ne olur?

Gaiplik karinesi nedir?

Medeni Kanun gereğince, uzun zamandır kendisinden haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece gaiplik kararı verilebiliyor. Peki, gaiplik karinesi nedir? Ne zaman verilir?

Gaibin mirası devlete ne zaman geçer?

Gaiplik kararı verilebilmesi için hangi şartlar gereklidir? Gaibin mirası devlete ne zaman geçer? İşte Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan gaibin mirasının devlete geçmesi ile ilgili esaslar...

Gaibe düşen mirasa ne olur?

Gaiplik kararı, kendisinden uzun zamandır haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece verilen karardır. Peki gaibe düşen mirasa ne olur?

Zilyetliğin hak karinesi olarak korunması!

Hak karinesi ne demektir? Zilyetliğin hak karinesi olarak korunması nasıl gerçekleşiyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Akdamar Adası, güneş enerjisiyle aydınlanacak

Türkiye'nin Antalya'dan sonra en fazla güneş alan şehri Van'ın bu doğal kaynaktan yararlanması için düğmeye basıldı

Akdamar Adası, güneş enerjisiyle aydınlatılacak

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce hazırlanan projeyle Van Gölü'ndeki Akdamar Adası ve Anıt Müzesi, güneş enerjisi sistemiyle aydınlatılacak

Ankara 365 AVM müdürü Yüksel Kocatürk Corio Asset Direktörlüğü'ne getirildi

Yüksel Kocatürk, 9 Eylül 2009 tarihinde Corio Asset Direktörlüğü'ne getirildi...

Munzur Koleji'ne bağlı fen ve Anadolu lisesi açıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Tunceli'ye gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik, Özel Munzur Koleji'ne bağlı fen ve Anadolu lisesinin açılışını gerçekleştirdi

Güneş Park Evleri'nde 1.732 TL taksitle 3+1! Hemen teslim!

Halkalı'da inşa edilen Güneş Park Evleri'nde 3+1'ler aylık 1.732 TL taksitle satılıyor

Anel, güneş enerjisi paneli üretecek!

Aneles Elektronik Alman Solarhandelsgesellschaft GmbH ile güneş modülleri üretimi yapmak üzere görüşüyor

Adana Karaisalı Eğlence Köyüne ilköğretim okulu yaptırılacak

Adana İl Özel İdaresi, Adana-Karaisalı Eğlence Köyüne 8 derslikli ilköğretim okulu inşaatını yaptıracak

Dilek Hanif evini InStyle Home Dergisi'ne açtı!

Ünlülerin ve sosyetenin modacısı Dilek Hanif evinin kapılarını InStyle Home Dergisi'ne açtı

gaiplik karinesi ne demek Haberi

gaiplik karinesi ne demek

Gaiplik karinesi nedir?

Medeni Kanun gereğince, uzun zamandır kendisinden haber alınmayan ve ölüm olasılıklarının yüksek olduğu kimselerin kişiliğinin son verilmesi için mahkemece gaiplik kararı verilebiliyor.


Gaiplikte ölüm karinesinden farklı olarak ölüm tehlikesi içinde kaybolmak söz konusu oluyor. Gaiplik karinesinin verilebilmesi için bazı şartların meydana gelmiş olması gerekiyor.


Örneğin, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekiyor.


Gaipliğine karar verilecek kişi, ilân süresi dolmadan ortaya çıkar veya kendisinden haber alınırsa ya da öldüğü tarih tespit edilirse gaiplik istemi düşüyor.


Gaiplik Karinesi nasıl alınır?

1. Genel olarak

MADDE 32.- Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine mahkeme bu kişinin...