23 / 12 / 2024

gayrimenkul sermaye iradını kim öder

gayrimenkul sermaye iradını kim öder

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı vergisine tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?

Gayrimenkul sermaye iradı istisnası 2022!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelirler istisnanın altında kalırsa vergiden muaf olunuyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı istisnası 2022 ne kadar?

Gayrimenkul sermaye iratlarında indirim hakkı var mı?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinde mükelleflere bazı harcamalarını beyanname üzerinden düşme hakkı tanınıyor. Peki gayrimenkul sermaye iratlarında indirim hakkı bulunuyor mu?

Gayrimenkul sermaye iradı 2021!

Temettü gelirleri, iş yeri kira gelirleri veya birden fazla işverenden kazanılan ücret gelirleri gibi menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının beyan edilmesi için kullanılan sınır tutarı 2021 yılında arttı. İşte gayrimenkul sermaye iradı 2021...

Kiler GYO sermaye tavanının geçerlilik tarihini uzatacak!

Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2016-2020 yılları arasındaki beş yıllık süre boyunca geçerli olan 1 milyar 400 milyon TL tutarındaki sermaye tavanının 5 yıl daha uzatılması için başvuru yapacak.

GSD Denizcilik Gayrimenkul'ün sermaye tavanının geçerlilik süresi 2024'e uzatıldı!

GSD Denizcilik Gayrimenkul'ün kayıtlı sermaye tavanının geçerlilik süresinin 2024 yılı sonuna kadar uzatılmasına ilişkin 6. maddesinin tadil tasarısı için alınan Genel Kurul kararı 1 Haziran tarihinde tescil edildi.

Özderici GYO 250 milyon liralık sermaye tavanını artırmadı!

Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, mevcut kayıtlı sermaye tavanının artırılmayarak 2020-2024 yılları için de 250 milyon TL olarak belirlenmesine karar verdi.

GSD Denizcilik Gayrimenkul sermaye tavanı geçerlilik süresini 2024 yılına uzattı!

GSD Denizcilik Gayrimenkul İnşaat Sanayi Ve Ticaret A.Ş.'nin mevcut kayıtlı sermaye tavanının geçerlilik süresi 2019 yılında doldu. Şirket, kayıtlı sermaye tavanının geçerlilik süresinin 2024 yılı sonuna kadar uzatacak...

Gayrimenkul sermaye iratları için beyanname dönemi!

2019 yılında elde edilen beyana tabi gayrimenkul sermaye iratları, 2020 yılı Mart ayının sonuna kadar beyan edilmesi gerekmektedir. Tahakkuk eden gelir vergisi, 2020 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir.

Bu ay 4 milyon gayrimenkul sahibi vergi ödeyecek!

Gelir Vergisi mükellefleri için vergi dönemi başladı. Sadece gayrimenkul sermaye iradı yönünden mükellef sayısı 4 milyonun üzerinde olacak.

GSD Denizcilik Gayrimenkul sermaye tavanı geçerlilik süresini uzatıyor!

GSD Denizcilik Gayrimenkul İnşaat Sanayi Ve Ticaret A.Ş.'nin mevcut kayıtlı sermaye tavanının geçerlilik süresi 2019 yılında doldu. Şirket, 250 milyon TL olan kayıtlı sermaye tavanının, geçerlilik süresinin 2024 yılı sonuna kadar uzatacak...

Halk GYO kayıtlı sermaye tavanını 2.5 milyar TL'ye çıkardı!

Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kayıtlı sermaye tavan süresinin uzatılması ve kayıtlı sermaye tavanının 1 milyar 500 milyonTL'den 2 milyar 500 bin TL'ye yükseltilmesini onayladı...

Gayrimenkul sermaye iradı 2020!

Temettü gelirleri, iş yeri kira gelirleri veya birden fazla işverenden kazanılan ücret gelirleri gibi menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının beyan edilmesi için kullanılan sınır tutarı 2020 gelirleri için 49 bin liraya yükseldi. 

Kuyumcukent Gayrimenkul sermaye geçerlilik süresi 2022'ye uzatıldı!

Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları 100 milyon TL kayıtlı sermaye tavanının geçerlilik süresinin 2018-2022 yıllarına uzatılması kararı kabul edildi...

gayrimenkul sermaye iradını kim öder Haberi

gayrimenkul sermaye iradını kim öder

Gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların (Arazi, bina, haklar, motorlu taşıtlar vs.) kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak tanımlanıyor. Gayrimenkul sermaye iradı koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Bu mal ve hakların kira gelirlerinin hangi hallerde ve nasıl vergilendirileceği Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesini izleyen maddelerde açıklanıyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?


Vergi mükellefiyeti, yukarıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifa ve intifa hakkı sahipleri ile kiracıları tarafından işyeri, mesken ve benzeri şekillerde kullanılmak üzere bu mal ve hakların kiraya verilmeleri sonucunda kira geliri elde etmeleri nedeniyle doğuyor. 


Elde edilen bu kira gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi tutuluyor. Vergide istisna haddinden yüksek kira geliri elde edenler...