02 / 05 / 2024

geç teslim sebebiyle kira bedeli

geç teslim sebebiyle kira bedeli

İnşaat çalışmalarının geç bitmesi ve konutların geç teslimi nedeniyle alıcılara kira bedeli ödeniyor. Söz konusu geç teslim nedeniyle kira bedeli ile ilgili esaslara da sözleşme kapsamında yer veriliyor...

Komşu gürültüsüne karşı en etkili çözüm: Binalarda ses yalıtımı!

Pandemi sürecinde evlerde daha fazla vakit geçirilmesi sebebiyle, binalarda gürültüye karşı duyarlılığın yükseldiğini söyleyen İZODER Başkanı Levent Gökçe, ses yalıtımına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk STK’ların Sudanlı selzedeler için hayata geçirdiği Türk Köyü'ndeki konutlar teslim edildi!

Türk Kızılay ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) da aralarında yer aldığı sivil toplum kuruluşlarının (STK) Sudan'da geçen yıl selde evlerini yitirenlere yönelik olarak inşa ettiği evler teslim edildi.

Ev alacaklar bu 10 maddeye dikkat!

Tapu kaydını incelemeden ipotekli ev alırsanız evinizi kaybedebilirsiniz, hatalı bir evrak imzalarsanız eksik ya da geç teslim edilen konuta karşı tüm yasal haklarınızı kaybedersiniz. Peki bu tür sorunlar yaşamamak için konut alırken nelere dikkat edilmeli?

Yargıtay'dan geç teslim nedeniyle açılacak kira davalarına düzenleme!

Yargıtay, konutun geç teslim edilmesi nedeniyle açılacak kira tazminat davalarına ilişkin karar aldı. Gecikmenin yaşandığı ayların toplam kira bedeli değerinin hakem heyeti sınırına geçmesi halinde heyete başvurulmadan dava açılabilecek..

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geç teslim sorunu!

İleri bir tarihte yapılacak tapu devir işlemi için önceden taraflar arasında imzalan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde belirlenen tarih öne sürülerek geç teslim için karşı tarafa dava açılabiliyor..

Anahtar teslim fabrika projesi yakında hayata geçecek!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Anahtar teslim fabrika, hükümetimizin de seçim döneminde vadettiği bir projeydi, inşallah yakında hayata geçiyor.'' dedi.

İnşaat şirketinden kira talep edebilirsiniz!

Projelerden maket aşamasında ev alanlar, geç teslim karşısında inşaat şirketinden kira talep edebilir. Rehber Hukuk Bürosu avukatlarından Ahmet Çetinkaya, ev satın alanlara önemli bilgiler verdi...

Eviniz teslim edilmediyse inşaat şirketinden kira talep edebilirsiniz!

Eğer siz de yakında bir konut projesinden ev aldıysanız ve eviniz size sözleşmede belirtilen tarihten geç teslim edilmiş ise sizin de geç teslim edilen süre için kira kaybı alacağınız olabilir.

TOKİ'nin geç teslim edilen konutları için meclis araştırması istendi!

TOKİ, 40 bin konut ve iş yerini geç teslim etmesinin nedenlerine ilişkin Meclis araştırması talep edildi. TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, TOKİ'nin yüklü tazminat ödemek zorunda kalındığı belirtildi.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi gecikme nedeniyle fesih!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin fesih nedenlerinin başında geç teslim geliyor. Arsa sahipleri sözleşmede belirtilen tarihte teslimi gerçekleştiremeyen müteahhitler için fesih davası açabiliyor. İşte dilekçe örneği..

Konutu geç teslim eden 2016'da daha fazla ceza ödeyecek!

Aidatsız kart sunmayan, konutu geç teslim eden, ayıplı mal üreten 2016'da daha fazla ceza verecek. Tüketici Kanunu'na aykırılıklara verilen ceza miktarları 1 Ocak'tan itibaren yüzde 5.58 artıyor.

TOKİ milyonlarca lira tazminat ödedi!

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığının geç teslim nedeniyle milyonlarca lira tazminat ödedi. Konutların geç teslim edilmesi nedeniyle açılan dava sayısı 23 binlere ulaşırken, TOKİ'nin 4,5 yılda ödediği tazminat miktarı 128 milyon lira oldu.

TOKİ, daireleri geç teslim edince yüklü tazminat ödedi!

Sayıştay raporlarına göre TOKİ’ye en çok projeleri zamanında teslim etmediği için dava açıldı. Kurum 2009 yılından bu yana toplam 128,3 milyon TL tazminat ödedi.

geç teslim sebebiyle kira bedeli Haberi

geç teslim sebebiyle kira bedeli

Geç teslim nedeniyle kira bedeli!

Müteahhit ile alıcı arasında imzalanan konut satış sözleşmelerinde, müteahhitin inşaat çalışmalarından konut teslimlerine kadar bütün süreç, maddeler halinde belirtiliyor.


İnşaat çalışmalarının geç bitmesi ve konutların geç teslimi nedeniyle alıcılara kira bedeli ödeniyor. Söz konusu geç teslim nedeniyle kira bedeli ile ilgili esaslara da sözleşme kapsamında yer veriliyor. Sözleşmede, aylık verilecek kiraların nasıl hesaplanacağının açıklanması gerekiyor. Sözleşmede böyle bir esas yoksa, rayiç kira bedelleri belirleyici oluyor.


Aksi halde alıcıya ödenmeyen veya eksik ödenen kira bedelleri için müteahhite karşı dava açılabiliyor.


Geç teslim nedeniyle kira bedeli dava örneği:


Hukuk Genel Kurulu 

2008/13-661 E., 

2008/661 K.


ALACAK DAVASI


GAYRİMENKUL SATIŞ SÖZLEŞMESİ


GECİKMEDEN KAYNAKLANAN KİRA GELİR KAYBI


TEFE ORANI


“İçtihat Metni”


Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İ... 1.Tüketici Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 8.5.2007 gün ve 2006/455-2007/213 sayılı...