05 / 05 / 2024

gelir vergisi vergisel teşvikler

gelir vergisi vergisel teşvikler

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yer alan vergisel teşvikler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasında yayımlandı. İşte Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alan vergisel teşvikler...

Emlak gelir vergisi nereye ödenir?

Sahip olunan emlakların elden çıkarılması halinde doğan vergisel yükümlülükler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Peki, emlak gelir vergisi nereye ödenir? Ödeme, internetten yapılır mı?

Gayrimenkul gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Taşınmazların elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar kapsamında değer artış kazancı vergisi olan gelir vergisi bulunuyor. Vergi için önce beyan veriliyor. Peki, ayrimenkul gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Ev satışında gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ev satışı sırasında meydana gelen vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı da bulunuyor. Peki, ev satışında gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..

2015 gelir vergisi tarifesi!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılması ve kiralanması durumunda da vergisel sorumluluklar bulunuyor. Peki, kiralama ve satışlarda hangi vergiler ödenir? 2015 gelir vergisi tarifesi nedir?

Kira gelir vergisi ödemesi nereye yapılır?

Gelir vergisi kanunu gereğince her sene, bir önceki sene içerisinde elde edilen işyeri ve mesken kiralamalarından elde edilen gelir için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, kira gelir vergisi ödemesi nereye yapılır?

Ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği!

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, ödenmesi gereken vergi nasıl hesaplanır? İşte ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği..

Kira gelir vergisi 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. İşte kira gelir vergisi 2015 ödemeleri...

Ev satılınca gelir vergisi ödenir mi?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mal ve hakların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış vergisine tabi tutuluyor. Peki, ev satılınca gelir vergisi ödenir mi?

Miras kalan tapunun satışında gelir vergisi ödenir mi?

Gelir vergisi kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılmasında doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi bulunuyor. Peki, miras kalan tapunun satışında gelir vergisi ödenir mi?

Tapu satış gelir vergisi nedir?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca taşınmazların 5 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi ödeniyor. Peki, tapu satış gelir vergisi nedir?

Tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Bir bedel karşılığı edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergiye tabi tutuluyor. Peki, tapuda gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..

Gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi!

Gelir Vergisi Kanun tasarısında gayrimenkullerin sermaye şirketlerine ayni sermaye konulması bir satış işlemi olarak tanımlanmıştır (Tasarının 45'incinıd. 2. Fıkrası). İşte, gayrimenkullerin ayni sermaye konulmasında gelir vergisi!

Meskenlerde gelir vergisi nasıl ödenir?

Gelir vergisi mevzuatı gereğince, mesken ve iş yeri gibi taşınmaz mallardan kira geliri elde eden kimselerin vergi ödemesi gerekiyor. Peki, meskenlerde gelir vergisi nasıl ödenir?

gelir vergisi vergisel teşvikler Haberi

gelir vergisi vergisel teşvikler

Gelir vergisi kanunu vergisel teşvikleri!


193 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN VERGİSEL TEŞVİKLER


1) Eğitim ve Öğretim İşletmelerinde Kazanç İstisnası


Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi gelir vergisinden istisna edilmiştir. İstisna, okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren 5 vergilendirme dönemi için geçerlidir.


İstisnadan yararlanmak isteyenlerin, faaliyete geçmelerini müteakiben Bakanlığımıza yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir. (GVK md. 20; GVGT 254) (5228 s. Kanun Geçici md. 1)


2) Ar-Ge İndirimi


Mükelleflerin işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının %100’ü “Ar-Ge İndirimi“ olarak yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilebilecektir.(GVK md.89/1-9; 5746 s. Kanun md. 5,)


3) Yatırım...