23 / 12 / 2024

gmsi mükellefi

gmsi mükellefi

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı vergisine tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?

Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? Kira geliri elde edenler azaldı!

Nisan 2023’te 2.381.115 olan vergi mükellefi sayısı, 2023 Aralık'ta 2 milyon 266 bin 450'ye geriledi. Kira geliri cazip olmaktan çıktı mı? İşte ayrıntılar...

Bağ-Kur tescil affında son durum ne? Tescil affı çıkacak mı? İşte son gelişmeler!

Bağ-Kur tescil affına ilişkin gelişmeler Bağ-Kur’lular tarafından yakından takip ediliyor. Esnaf ve sanatkârların vergi mükellefi olduğu andan itibaren Bağ-Kur'lu olma zaruriyeti varsa bile geçmişte vergi mükellefi ya da oda sicil kaydı olmasına karşın sayılmayan esnaflar bulunmuyor.

Gelire göre kredi faizi konut fiyatlarını artırır mı? Uzmanlar ne diyor?

Gelire göre konut kredisi faizi uygulamasını değerlendiren gayrimenkul sektörü uzmanları, konut talebinin canlanmasının fiyatları da yukarı çekeceğini belirtti. Uzmanlara göre gelir kıstası vergi mükellefi olmayan kesime haksız kazanç sağlayacak.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısında rekor artış! Son beş yılda…

Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefi sayısı son beş yılda % 38,6 artarak 1 milyon 35 bin 976'ya çıktı.

Milyonlarca mükellefi ilgilendiriyor! Yarın son gün!

Milyonlarca mükellefi ilgilendiren borç yapılandırması taksitinden birinci geçici vergi dönemine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerine, emlak vergisinin birinci taksit ödemelerinden bazı sektörlerde yapılan KDV indirimlerine kadar birçok ödemede son güne gelindi.

4.5 milyon mükellefi ilgilendiriyor!

4.5 milyondan fazla gelir vergisi mükellefi için beyan dönemi bugün başlıyor. Peki, kira geliri ne kadar olanlar gelir vergisi mükellefi sayılıyor? İşte detaylar..

5 soruda miras vergisi 2021! Tüm detaylarıyla!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset halinde ya da ivazsız olarak intikal etmesi şeklinde miras vergisi ödeniyor. Peki miras vergisi ne zaman ödeniyor? Kimler vergi mükellefi? İşte 5 soruda miras vergisi 2021...

Milyonlarca vergi mükellefi dikkat! Bugün son gün!

Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkule sahip olan mükellefler için emlak vergisi ödemeleri bugün sona eriyor. Bu tarihlerde vergilerini ödemeyen mükelleflere ise para cezası kesilecek. 

Milyonlarca vergi mükellefi dikkat! Yarın son gün!

Türkiye sınırlarında gayrimenkulü bulunan milyonlarca kişi için emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri yarın sona eriyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ise para cezası verilecek.

Kayıt dışı çalışan 37 bin kişi vergi mükellefi yapıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı, sahada yürüttüğü yaygın ve yoğun denetimler sonucunda, geçen yıl kayıt dışı çalıştığını tespit ettiği 37 bin 319 kişinin vergi mükellefi olmasını sağladı.

Türkiye'de vergi mükellefi sayısı 11,5 milyona yaklaştı!

Türkiye'de vergi mükellefi sayısı, Mart 2020 itibarıyla geçen senenin aynı ayına göre 371 bin 439 kişi artarak 11 milyon 447 bin 535 olarak kayıtlara geçti.

2 milyon vergi mükellefi dikkat! 31 martta son!

Türkiye genelinde gayrimenkul sermaye iradı olan 2 milyon 18 bin 7 vergi mükellefi bulunuyor. Mükelleflerin 31 mart tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.

Türkiye'de vergi mükellefi sayısı 11 milyonu aştı!

Vergi mükellefi sayısı 2019'da bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,9 artarak 11 milyon 270 bin 157 kişiye ulaştı.

gmsi mükellefi Haberi

gmsi mükellefi

Gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların (Arazi, bina, haklar, motorlu taşıtlar vs.) kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak tanımlanıyor. Gayrimenkul sermaye iradı koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Bu mal ve hakların kira gelirlerinin hangi hallerde ve nasıl vergilendirileceği Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesini izleyen maddelerde açıklanıyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı mükellefi kimdir?


Vergi mükellefiyeti, yukarıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifa ve intifa hakkı sahipleri ile kiracıları tarafından işyeri, mesken ve benzeri şekillerde kullanılmak üzere bu mal ve hakların kiraya verilmeleri sonucunda kira geliri elde etmeleri nedeniyle doğuyor. 


Elde edilen bu kira gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergiye tabi tutuluyor. Vergide istisna haddinden yüksek kira geliri elde edenler...