28 / 04 / 2024

Götürü gider yönteminin seçilmesi

Götürü gider yönteminin seçilmesi

Beyanname sürecinde götürü gideri yöntemini seçen mükellefler hemen bir sonraki sene gerçek gider yöntemine dönemiyor. Peki, götürü gider yöntemini seçen mükellefler ne zaman gerçek gider yöntemine dönebilirler?

TÜİK açıkladı! İnşaat ve perakendede güven azaldı, hizmette yükseliş sürdü!

Güven endeksi, mart ayında geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 1,5 yükselirken, perakende ticaret sektöründe de yüzde 1, inşaat sektöründe yüzde 3,6 oranında düştü.

Kira geliri vergisinde bu şekilde indirim yapılıyor: 2023'te 21 bin TL'den fazla kira geliri elde edenler dikkat!

Kira gelirleri için beyanname dönemi bugün itibarıyla başladı. Peki kira geliri beyanında gerçek gider ile götürü gider arasındaki fark ne? Kira geliri vergisinde nasıl indirim yapılır? İşte merak edilenler...

Kira geliri elde edenler hemen bu örneğe bakın! Beyannamede gerçek gider yöntemi daha cazip! 

Milyonlarca ev sahibi kira geliri beyanı ile ilgili detayları merakla araştırıyor. Peki kira geliri beyanında gerçek gider mi götürü gider mi seçilmeli? İşte örnekli açıklama...

11 yılda İstanbul’daki 84 bin bina dönüştü! Acil dönüştürülmesi gereken 7 ilçe tek tek açıklandı! 

İstanbul Planlama Ajansı’nın yeni raporuna göre son 11 yılda İstanbul’daki 2000'den önce yapılan 800 bin binanın yalnızca 84 bini dönüştürüldü. Peki hangi ilçelerin acil dönüştürülmesi gerekiyor? 

Türklerin ülkesi dışında yaptığı emlak yatırımı yüzde 163 arttı! Yurt dışından konut alırken dikkat!

Merkez Bankası’nın verilerine göre Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımları 2023'te 163,7'lik artışla 2 milyar 86 milyon dolara yükseldi.  ABD'ye gayrimenkul yatırımı yüzde 115 artarken uzmanlar yurt dışından konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

1945 yılında beş bin metreden büyük arsaların kamulaştırılması gündeme gelmiş!

1945 yılında 5 bin metreden büyük arsaların kamulaştırılarak vatandaşın arsaları ellerinden alınarak, şehirden kendilerine bir ev verileceği gündeme gelmiş 

Bakanlık, otomobil piyasasında devrim gibi düzenleme için düğmeye bastı! Al-satçılara ve bayilere göz açtırılamayacak!

Ticaret Bakanlığı, araç satışlarıyla ilgili kapsayıcı bir ‘çatı’ yönetmelik için harekete geçti. Kasım ayında yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikle ‘Al-satçı’lara ve tüketiciyi mağdur eden bayilere göz açtırılmayacak.

Yaman Törüner kimdir? Hangi yıllarda Merkez Bankası Başkanı olarak görev yaptı?

Yaman Törüner ne zaman milletvekili ve bakan oldu? Hangi yıllarda İMKB Başkanı olarak görev aldı? Akbank’ta ne zamandan beri Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışıyor? İşte Yaman Törüner’ün hayatı...

Marketlerde 1 litre süt 40 TL'ye dayandı! Son dakika: Süt ve süt ürünlerine yüzde 35'e varan zam!

Ağustos 2023 itibarıyla süt ve süt ürünlerine yüzde 12-35 aralığında yeni bir zam daha yapıldı. Zammın ardından bazı markaların bir litre süt fiyatı 38,95 liraya kadar yükseldi. İşte ayrıntılar...

Dolar 24 TL sınırına yaklaştı! Gümbür gümbür geliyor! Yatırımcılar o günü bekliyor

Dolar/TL kuru bugün 24 TL sınırına yaklaştı. Dolar kurundaki yükselişler devam ederken yatırımcılar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz kararına odaklandı. Dolar gümbür gümbür geliyor...

ŞOK’ta gıda ürünlerinde büyük indirim başladı! Pilavlık bulgur 14 TL, pirinç 30 TL, domates salçası 29,50 TL...

Özellikle gıda ürünlerine yönelik indirim kampanyası başlatan ŞOK, yeni haftanın indirimli ürünler kataloğunu müşterilerine özel paylaştı. Buna göre, 7 Haziran Çarşamba gününe özel, ŞOK'ta pilavlık bulgur 14 TL’ye, pirinç 30 TL’ye, domates salçası 29,50 TL’ye düştü. İşte 7 Haziran ŞOK fiyat listesi.

PTT kartı olanlara ek ödeme yatırılacak! Kimlik kartını götürene 950 TL verilecek!

2023 yılında Türkiye'de dar gelirli vatandaşlar için devlet tarafından sunulan destekler hala devam ediyor. Bu destekler arasında, PTT tarafından sağlanan yardımlar da yer almaktadır. PTT kartı olup kimlik kartını götüren dar gelirli vatandaşlar 950 TL yardım alabilecekler. Ayrıntılar haberimizde...

Bakanlık düğmeye bastı! Ramazan'da göz açtırılmayacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan sebebiyle yaşanan yüzyılın afetinden etkilenen şehirler başta olmak üzere, ülke genelinde gıda kontrollerini çoğaltacak, tüketimi çoğalan ekmek,  tatlı ve süt ürünleriyle alakalı işletmeleri daha sıkı takibe alacak.

Götürü gider yönteminin seçilmesi Haberi

Götürü gider yönteminin seçilmesi

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler ne zaman gerçek gider yöntemine dönebilirler?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergilendiriliyor.


Beyanname sürecinde mükellefler gerçek veya götürü gider yöntemlerinden birini seçebiliyor. Götürü gideri yöntemini seçen mükellefler hemen bir sonraki sene gerçek gider yöntemine dönemiyor. 

Gerçek gider yönteminden yararlanan mükellefler ise istedikleri zaman götürü gider yönteminden faydalanma hakkına sahiplerdir. Peki, götürü gider yöntemini seçen mükellefler ne zaman gerçek gider yöntemine dönebilirler?


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.


Örneğin 2012 yılında ilk defa götürü gider yöntemini seçen bir mükellef 2013 yılında da götürü gider yöntemini seçmek zorundadır. Mükellef 2014 yılında ise gerçek gider yöntemini seçebilir.



Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden...