23 / 12 / 2024

hangi binalarda hidrofor asansör yangın merdiveni zorunludur

hangi binalarda hidrofor asansör yangın merdiveni zorunludur

Hidrofor, asansör, yangın merdiveni gibi bina gereçleri bazı binalarda zorunlu tutuluyor. Peki hidrofor, asansör, yangın merdiveni hangi binalarda zorunludur?

Riskli binalarda oturanlar dikkat! Güçlendirme hangi durumlarda tercih edilmeli?

Riskli binalarda oturan vatandaşlar binayı yıkıp yeniden yaptırmanın maliyeti yüksek olduğu için güçlendirme çalışmaları ile ilgili detayları araştırırken, İnşaat Doktoru da X hesabı üzerinden güçlendirme ile ilgili merak edilen detayları paylaştı. 

Narlıdere'de lüks sitenin hızla yanmasının nedeni ne? Binalarda hangi önlemler alınmalı?

İzmir Narlıdere’deki lüks bir sitede çıkan yangında 8 katın hızla alev almasının nedenleri uzmanı tarafından tek tek sıralandı.  İnşaat sırasında atılan bazı hatalı adımlar binaları adeta kağıttan evler gibi bir anda küle çeviriyor.  Peki yangına karşı binalarda nelere dikkat edilmeli?

Binalarda hangi çatlaklar tehlikeli? Bitişik nizam tehlikeli mi? İşte 5 soruda bina güvenliği!

Binalarda hangi çatlaklar tehlikeli? Bitişik nizam tehlikeli mi? sorularının yanıtları pek çok kişinin de gündeminde yer alıyor. İşte 5 soruda bina güvenliği...

Binalarda depreme karşı hangi önlemler alınmalı?

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, binalarda can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla yönetmelikleri aynı çatı altında toplayan bir 'yapı yasası'na ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Eski binalarda oturanlar dikkat!

Yaşanan depremler sonrasında eski ve riskli binalarda oturanlar tarafından evlerinin kentsel dönüşüm kapsamına nasıl gireceği araştırılıyor. Peki kentsel dönüşüm başvurusu nasıl yapılır? Kentsel dönüşüm için nereye başvurulur, kentsel dönüşüm için hangi evraklar gerekli?

Mantolama hangi binalarda zorunlu?

Binalarda enerji tasarrufu sağlanmasına yönelik yapılan çalışmalar arasında mantolama işlemi yer alıyor. Kanun gereğince, binalarda mantolama yaptırmak zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, mantolama hangi binalarda zorunlu?

Hangi binalar enerji kimlik belgesi alabilir?

Enerji Verimliliği Kanunu binaların enerji tasarrufu yapmasını ve kullanılan enerjiye en asgari düzeye indirmeyi amaçlıyor. Bu kanunla birlikte binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu hale geliyor. Peki, hangi binalar enerji kimlik belgesi alabilir?

Eski binalarda mantolama zorunlu mu?

Yeni binalarda zorunlu olan mantolama işlemi eski binalarda da geçerli mi? Hangi şartlarda mantolama yapılması gerekir? Mantolama yaptırmanın avantajları neler? Eski binalarda mantolama zorunlu mu?

Binalarda çıkma yasağı ertelendi mi?

Planlı Alanlar İmar Tip Yönetmeliği’nin 1 Haziran’da yürürlüğe girecek uygulama 2 yıl süre ile erteledi. Peki erteleme kapsamına hangi esaslar giriyor? Yönetmeliğe göre binalarda çıkma yasağı ertelendi mi?

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu!

Yeni binalar için 2 sene önce başlayan uygulama, mevcut binalar için ise 2017 yılında yürürlüğe girecek. Enerji kimlik belgesi zorunluluğu var mı? Enerji kimlik belgesi hangi binalarda zorunlu değil?

Hangi binalarda sığınak zorunlu?

Genel sığınaklar ise nüfus ve trafik yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde dışarıda bulunan halkın korunmasını sağlamak amacıyla yapılan yapılara deniyor. Peki hangi binalarda sığınak zorunlu? Hangi binalarda değil?

Sığınak hangi binalarda zorunlu değildir?

12 ve daha az bağımsız bölümü olan sadece konut kullanımlı yapılarda sığınak zorunluluğu aranmıyor. Peki sığınak zorunluluğu aranmayan diğer yapılar nelerdir? Sığınak hangi binalarda zorunlu değildir? İşte yanıtı...

Sığınak hangi binalarda zorunludur?

Tabii afetlerden insanlarla, insanların yaşaması ve ülkenin harp gücünün devamı için zaruri canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerleri sığınak olarak tanımlanıyor. Peki, sığınak hangi binalarda zorunludur?

hangi binalarda hidrofor asansör yangın merdiveni zorunludur Haberi

hangi binalarda hidrofor asansör yangın merdiveni zorunludur

Hidrofor, asansör, yangın merpeni hangi binalarda zorunludur?

Hidrofor, asansör ve yangın merpeninin hangi binalarda zorunlu tutulduğu sorusunu yanıtlamadan önce, bunların ne işe yaradığını açıklayalım:


*Hidrofor: Hidroforlar su basıncının yetersiz kaldığı her yerde kullanılan su basınçlandırma sistemleridir. Çoğunluğu elektrikle çalışan bu sistemler, bir yerde depolanmış suyu emiş yaparak çalışmaktadır. Musluklarımızdan akan suyun basıncını arttırır.


*Asansör: dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Asansör olmasaydı, yüksek yapı ve gökdelenlere de talep olmazdı.


*Yangın merpeni: Yapıların dışında, bir kattan diğerine çıkmayı sağlayan itfaiyecilerin yangında ve kurtarma işlerinde kullandıkları merpendir.


Peki, hidrofor, asansör, yangın merpeni hangi binalarda zorunludur?

*Hidrofor; Dört ve dört kattan fazla katlı binalarda su deposu ve hidrofor bulundurulması zorunludur. 


*Asansör; Yüksekliği 17 metreyi geçen ve beşten fazla katı bulunan binalarda zemin kattan son kata kadar...