28 / 04 / 2024

hapis hakkının kullanılması

hapis hakkının kullanılması

Mal sahibi, kiraya verdiği gayrimenkulünün kira bedelini güvence altına almak için, hapis hakkını kullanabiliyor. İşte Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen mal sahibinin hapis hakkı hükümleri...

Kiralayan hapis hakkını nasıl kullanır?

Kiralayanın hapis hakkı, kiraya veren kimsenin alacağını güvence altına almak için belli miktardaki taşınırı hapis etmesine deniyor. Peki kiralayan hapis hakkını nasıl kullanır? Hakkın kullanılması ile ilgili hükümler...

Kiraya verenin hapis hakkı nedir?

Gayrimenkul kiraları ile ilgili yasal düzenlemelere Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer veriliyor. Peki Türk Borçlar Kanununa göre kiraya verenin hapis hakkı nedir, yanıtı ve detayları haberimizde...

EYT için hayati uyarı! Son üç gün

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2 Milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşacak. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak" diye konuştu. Hizmet borçlanması yapmak isteyenler için Ekonomist Muhammet Bayram kritik uyarılar yaptı. İşte tüm detaylar...

Çatının teras olarak kullanılması nasıl engellenebilir?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında, çatıların teras olarak kullanılmasını kaleme aldı.

Esenyurt'ta bodrum katlarının konut olarak kullanılmasına izin verilmeyecek!

Dün İstanbul'da yaşanan sağanak yağıştan en çok etkilenen ilçe Esenyurt oldu. Bölgede incelemelerde bulunan Vali Ali Yerlikaya, "1272. Sokak'ta bodrum katlarının konut olarak kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi...

Ülke genelinde arazi kullanım planlarının yapılması mecliste!

Ülke genelinde arazi kullanım planlarının yapılması amacıyla çalışma ve düzenlemeler bulunup bulunmadığı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Rusya ve Türkiye arasında yerli para birimlerinin kullanılması yönünde anlaşma sağlandı!

Rusya Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, iki ülke arasındaki ödeme ve anlaşmalarda yerli para birimlerinin kullanılmasına ilişkin anlaşma imzaladı.

Ferdi Erdoğan: İnşaatlarda yerli ürün kullanılmalı!

Türkiye inşaat malzemesi sanayisinin çatı örgütü Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, İnşaatlarda özellikle Türkiye’de üretilen ürünlerin kullanılması gerektiğini söyledi.

Özderici GYO borsadaki pay satışını tamamladı!

Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) rüçhan haklarının kullanılmasının ardından kalan payların borsada satışının tamamlanması hakkında açıklama yaptı.

İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 2018!

İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile riskli alan ve yenileme alanında yer alan ve abonelik talebinde bulunanlara abonelik hakkının verilmesinde veya bu hakkın kullanılmasında dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşulu aranacak..

Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkının sınırlandırılması!

Avukat Fatma Dilşad Yelken, "Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar ve mülkiyet hakkının sınırlandırılması" konusunu www.emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Av. Fatma Dilşad Yelken'in o yazısı..

Tarım alanlarının kullanımına ilişkin 10 sorun meclis gündeminde!

İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ülkemizdeki tarım alanlarının toplulaştırılmasına ve tarım alanlarının kullanımına ilişkin soru önergesi hazırladı. İlgezdi 10 soruya yanıt aradı..

İntifa hakkının kaldırılması davası görevli mahkeme!

İntifa hakkı, sahibi olan kişiye hakkın geçtiği gayrimenkul üzerinde tam bir sahiplenme hakkı tanıyor. Peki, intifa hakkı nasıl kaldırılır? İşte, intifa hakkının kaldırılması davası görevli mahkeme!

İntifa hakkının kaldırılması dilekçesi!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerindeki kullanma, ondan faydalanma hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, İntifa hakkı nasıl kaldırılır? İşte, intifa hakkının kaldırılması dilekçesi!

İntifa hakkının kaldırılması davası!

İntifa hakkı gerçek kişilerde ölüme kadar, tüzel kişilerde ise 100 yıl süre ile geçerli sayılıyor. Peki, intifa hakkı nasıl kaldırılır? İşte, intifa hakkının kaldırılması davası!

hapis hakkının kullanılması Haberi

hapis hakkının kullanılması

Mal sahibinin hapis hakkı!

Mal sahibi, kira bedelinin güvencesi için kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkı kurabiliyor. 


Söz konusu hapis hakkı ile ilgili yasal düzenlemelere Borçlar Kanununun 336, 337 ve 338. maddesinde yer alıyor.


Mal sahibinin hapis hakkını kullanabilmesi için, sulh hâkiminin veya icra müdürünün kararı gerekiyor. Bir dilekçe ile başvuruda bulunan kiraya verenler, alıkoyma kararı ile alacağı kadar malları hapis altında tutabiliyor. 


Mal sahibinin hapis hakkı

I. Konusu

MADDE 336- Taşınmaz kiralarında kiraya veren, işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir.


Kiraya verenin hapis hakkı, alt kiracının asıl kiracıya olan kira borcunu aşmamak üzere, alt kiracının kiralanana getirdiği aynı nitelikteki...