15 / 05 / 2024

hasarlı binalara dask yapılır mı

hasarlı binalara dask yapılır mı

DASK kapsamında binalar, daha önceki bir depremde hasar görmüş olsa bile, hasar kategorisinin gerektirdiği kriterlere bağlı olarak sigortalanabiliyor. İşte DASK kapsamında hasarlı binaların sigortalanması esasları..

Kahramanmaraş'ta orta hasarlı binalara güçlendirme izni verilmiyor mu? Milletvekili tek tek açıkladı!

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, deprem bölgesindeki son durum ile ilgili konuştu. Orta hasarlı binalara güçlendirme izni verilmediğini söyleyen Öztunç, deprem konutlarının inşaatı ile ilgili de açıklama yaptı. İşte ayrıntılar... 

Şanlıurfa'daki hasarlı binalar için uyarı: Artçı depremlerde çökebilirler!

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen Malatya depremi dikkatleri Şanlıurfa'daki binalara çevirdi. Yaya ve araç trafiğine açık Haliliye’de bulunan hasarlı binaların çökmesinden endişe duyuluyor. 

DASK ödemesi nereden yapılır? DASK ödemeleri ne zaman yapılacak? DASK ağır hasarlı binaya ne kadar ödeme yapar?

DASK ödemeleri gündemde yer alan konulardan biridir. Vatandaşlar, DASK ödemelerinin ne zaman yatacağını merakla sorguluyor. İşte detaylar!

Hafif hasarlı konut sahipleri dikkat! Ödemelerle ilgili çok önemli açıklama!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, deprem bölgesindeki hafif hasarlı konutlar için DASK tarihinde bir ilki başlattıklarını belirterek, bu kapsamdaki sigortalı vatandaşlara duyuru yaptı.

Bina çürük raporu aldıktan sonra ne olur? Az hasarlı binaya DASK ne kadar ödeme yapar?

Binasının ne kadar depreme dayanıklı olduğunu merak edenler, bu konuda araştırmalara başladı. Hem hasar tespitinde hem de DASK konusunda merak edilen birtakım sorular bulunmaktadır. İşte onlar ve yanıtları!

DASK'ın hasar ödemesi 1.1 milyar TL'yi geçti! Başvuru sayısı ise 290 bin 558 oldu!

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından DASK'a gerçekleştirilen hasarlı ya da yıkılmış konutlar için başvuru sayısı 290 bin 558 olarak gerçekleşti. DASK ödenen tazminat tutarını açıkladı...

Az ve orta hasarlı binalara DASK ne kadar ödeme yapar? Devlet desteği olacak mı? İşte yanıtı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yüz binlerce bina ya yıkıldı ya da orta ve az ölçekli hasar yaşadı. Vatandaşlar devlet desteğinin hangi binaları kapsadığını araştırıyor. Birçok vatandaş DASK ödemeleri ve devlet desteklerinin detaylarını merak ediyor. İşte tüm detaylar...

DASK'tan nasıl yararlanılır? İşte tüm ayrıntılar

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler herkesi derinden etkiledi. Bölgede yıkılan binaların yanı sıra çok sayıda hasarlı bina da mevcut halde. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına hasarlı binalara girişlere izin verilmezken, hasar tespit çalışmaları da hızl

Düzce’de hasarlı binalara güçlendirme yapılmadan yapı kayıt belgesi verildi iddiası!

Düzce’de hasarlı binalara güçlendirme yapılmadan yapı kayıt belgesi verildi iddiası gündeme geldi. İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Temsilcisi Ayşe Emiroğlu, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bursa'daki hasarlı binalar yıkılacak!

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Bursa'daki hasarlı binalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, konuyla ilgili gelecek haftalarda bir protokol imzalanacağını belirtti.

İzmir'deki orta hasarlı binalara performans analizi yapılmalı!

İzmir’de yaşanan deprem sonrasında yaklaşık 6 bin civarındaki orta hasarlı binaya yeterli destek verilmedi. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, yaşam hakkının her şeyden önemli olduğunu belirtti.

Az ve orta hasarlı binalara Dünya Bankası çözümü! 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, orta hasar gören yapılar için Dünya Bankası ile anlaşma yapılıp çözüm sunulacağını belirtti. 

Hafif ve orta hasarlı binalar için ne yapılmalı?

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi ve inşaat mühendisi Şeref Alpago deprem sonrasında 'hafif' ve 'orta' hasarlı binalara nasıl uygulama yapılacağı hakkında bilgilerini paylaştı. 

hasarlı binalara dask yapılır mı Haberi

hasarlı binalara dask yapılır mı

Hasarlı binaların sigortalanması!

DASK kapsamında binalar, daha önceki bir depremde hasar görmüş olsa bile, hasar kategorisinin gerektirdiği kriterlere bağlı olarak sigortalanabiliyor. Söz konusu kriterler şu şekilde özetlenebiliyor:


Hasar görmüş binalar, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Hafif-Orta-Ağır" olarak üç bölümde sınıflandırılır.


Ağır Hasarlı Binalar: Resmi kurumlar tarafından yıkımına karar verilen ve “ağır hasarlı” olarak tespit edilen binaların sigortalanması mümkün değildir.


Orta Hasarlı Binalar: Bu kategorideki sigortalandırma, binaların onarılması ve/veya güçlendirilmesi zorunluluğu taşır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin resmi olarak belgelendirilip sunulması koşuluyla mümkündür. Söz konusu belge, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından verilen, binanın “oturabilir” durumda olduğu gösteren uygunluk belgesidir.


Hafif Hasarlı - Hasarsız Binalar: Bu binaların sigortalanmasında, sigortalının beyanı esas alınır ve sigorta poliçesi buna göre yapılır.


Tazminat Ödeme Süreci

Zorunlu Deprem Sigortası tazminatının hesaplanmasında, rizikonun gerçekleştiği...