02 / 05 / 2024

hazine taşınmazlaeının irtifak hakkı

hazine taşınmazlaeının irtifak hakkı

Bir taşınmaz veya kişi lehine aynî hak olarak kurulan yükümlülüğüne irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı hazine taşınmazları üzerinde de kurulabiliyor. Peki, hazine arazileri üzerinde irtifak hakkı nasıl kurulur?

Yatırımcılar dikkat! Batman Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 160 taşınmaz ihalesi 9 Ocak’ta!

Batman'da 160 adet taşınmazın irtifak hakkı tesisi ihalesi yayımlandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi yapılması ihalesi 9 Ocak’ta gerçekleştirilecek.

Yapı Yasaklı Taşınmazların Hazine Taşınmazları ile Değiştirilmesi Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Tabiat Varlıkları, Doğal Sit Alanları ve Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Kalan Yapı Yasaklı Taşınmazların Hazine Taşınmazları ile Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31824 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Hazine taşınmazlarına, 2B arazilere ve tasarruf finansman şirketlerine yeni düzenleme! Komisyonda onaylandı!  

Hazine taşınmazlarının satışı ile kiralamasına, 2B alanlarında yer alan taşınmazlara, tasfiye edilen tasarruf finansman şirketlerine ilişkin düzenlemeleri de içeren yeni vergi ve ekonomi paketi komisyonda kabul edildi. İşte yeni paketin içeriği...

Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik 2021!

Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31705 Sayılı Resmi Gazete'nin Mükerrer sayısında yayımlandı.

ÖİB'den 10 ildeki taşınmazın satışına onay!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları, Sümer Holding ve Hazine’ye ait bazı taşınmazların satışına onay verdi. 

Hazine Taşınmazlarının Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yeri Yatırımlarına Tahsisine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik!

Hazine Taşınmazlarının Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yeri Yatırımlarına Tahsisine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31640 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31555 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine taşınmazlarının satışıyla ilgili araştırma önergesi verildi!

Hazine taşınmazlarının satışı, alıcılarının kimler olduğu ve elde edilen gelirin harcandığı alanların araştırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi.  

Hazine taşınmazlarının satışına koronavirüs düzenlemesi!

Koronavirüsle mücadele için yeni düzenlemeler yapılıyor. Bu kapsamda hazırlanan kanun teklifinde, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiraya verilmesi gibi işlemlere ilişkin usul ve esaslar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek...

Hazine taşınmazlarının ihaleleri Nisan sonuna kadar iptal edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemleri açıkladı. Bakan Kurum, hazine taşınmazlarının ihalelerinin Nisan sonuna kadar iptal edildiğini söyledi.

İmar barışı başvurusu yapılan hazine taşınmazlarıyla ilgili 10 soru TBMM'de!

İmar barışı başvurusu yapılan yapıların bulunduğu hazine taşınmazlarının yapı kayıt belgesi sahiplerine satışı ve tapu işlemleri ile ilgili genelge meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanrıkulu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İmar Barışı kapsamındaki Hazine taşınmazlarının satışına başlanıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, İmar Barışı kapsamındaki Hazine taşınmazlarının satışına başlanacağını açıkladı.

Hazine'ye ait taşınmazların satışına ilişkin esaslar belirlendi!

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların bulunduğu Hazine'ye ait taşınmazların, Yapı Kayıt Belgesi sahiplerine satışına ilişkin esaslar belli oldu.

hazine taşınmazlaeının irtifak hakkı Haberi

hazine taşınmazlaeının irtifak hakkı

Hazine arazileri üzerinde irtifak hakkı nasıl kurulur?

Bir taşınmaz üzerinde yararlanmaya ve kullanıma rıza göstermeyi veya mülkiyete ilişkin bazı hakların kullanılmasından vazgeçmeyi kapsayan ve diğer bir taşınmaz veya kişi lehine aynî hak olarak kurulan yükümlülüğüne irtifak hakkı deniyor.


Hazine arazileri üzerinde de irtifak hakkı kurulabiliyor. Hazine taşınmazı üzerinde irtifak hakkının nasıl kurulacağına ilişkin esaslar, Hazine taşınmazlarının idaresi hakkında yönetmelik kapsamında açıklanıyor. Buna göre, hazine arazileri üzerinde irtifak hakkı nasıl kurulur?


İrtifak hakkı kurulması ve kullanma izni verilmesi


MADDE 76 (1) – (1) Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde Türk Medeni Kanununa göre en fazla kırkdokuz yıla kadar, oturma hakkı hariç olmak üzere irtifak hakkı kurulabilir. Bu taşınmazlar üzerinde taşınmaz yükü ve taşınmaz rehni tesis edilemez.


(2) Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde ilgili mevzuatı uyarınca...