15 / 05 / 2024

İhtiyati tedbir tapu

İhtiyati tedbir tapu

Davaya konu olan bir taşınmazın, dava sırasında başkasına devredilmesini önlemek için, taşınmazın başkasına devrinin yasaklanmasına karar verebiliyor. Bu noktada karşımıza çıkan ihtiyati tedbir nedir? İşte yanıtı...

Hüseyin Çapkın'ın mal varlığına tedbir konuldu!

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında tutuklanan İstanbul'un eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın mal varlığına el kondu. Tedbir kararı kapsamında tüm bankalara ve tapu müdürlüklerine yazı gönderildi.

5 milyon tapu işlemi durduruldu!

Tüm tapu müdürlüklerine gönderilen resmi yazıyla alım-satım işlemleri durduruldu. FETÖ üyelerinin mal varlıklarını satmasını önlemek için alınan tedbir kararı, işlemler tamamlanana kadar devam edecek.

Malatya'da tapu müdürlükleri mal kaçırmalara karşı alarmda!

15 Temmuz darbe girişiminden sonra tapu müdürlükleri alarma geçti. FETÖ üyelerinin mal kaçırmalarını engellemek için ülke genelinde olduğu gibi Malatya’da da tedbir alındı.

Tapu iptal davasında ihtiyati tedbir!

Taşınır ve taşınmaz mallar üzerine koyulabilen ihtiyati tedbir ile, karşı tarafça dava konusu mal varlığının dava süresince üçüncü bir kişiye devri önleniyor. Peki, tapu iptal davasında ihtiyati tedbir koyulabilir mi?

Boşanmada ihtiyati tedbir talebi!

İhtiyati tedbir ile, karşı tarafça dava konusu mal varlığının dava süresince üçüncü bir kişiye devri önlenebiliyor. Peki, boşanmada ihtiyati tedbir talebi nasıl yapılır? İhtiyati tedbir kararı nasıl alınır?

İhtiyati tedbir kararına itiraz süresi!

İhtiyati tedbirin uygulanması verildiği tarihten itibaren bir hafta içinde talep edilmek zorunda oluyor, aksi durumda tedbir kararı kendiliğinden kalkıyor. Peki, itiyati tedbir kararına itiraz süresi ne kadardır?

İhtiyati tedbir satışa engel mi?

İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep ediliyor. Peki, ihtiyati tedbir satışa engel mi?

İhtiyati tedbir kararına itiraz!

İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebiliyor. Peki, ihtiyati tedbir kararına itiraz edilir mi?

İhtiyati tedbir kararı nasıl alınır?

İhtiyati tedbir ile, karşı tarafça dava konusu mal varlığının dava süresince üçüncü bir kişiye devri önleniyor. Peki, ihtiyati tedbir nasıl koyulur? İhtiyati tedbir kararı nasıl alınır?

İhtiyati tedbir dilekçesi!

İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep ediliyor. İşte ihtiyati tedbir dilekçesi örneği..

Tapuda satılamaz şerhi nasıl kaldırılır?

Tapu kütüğüne konulabilen şerhler arasında "satılamaz" şerhi de yer alıyor. İhtiyati tedbir olarak nitelendirilen bu şerh ile söz konusu taşınmazın başkasına devri yasaklanıyor. Peki, tapuda satılamaz şerhi nasıl kaldırılır?

İhtiyati tedbir kararına nasıl itiraz edilir?

Mahkeme konusu olan menkul ve gayrimenkulün dava süresince devir ve temlik edilememesi için tapu kaydına ihtiyati tedbir şerhi konulabiliyor. Peki, ihtiyati tedbir kararına nasıl itiraz edilir?

İhtiyati tedbir talebi!

İhtiyati tedbir, davaya konu olan menkul ve gayrimenkulün dava süresince devir ve temlik edilememesi için tapu kaydına işlenen şerh olarak tanımlanıyor. Peki ihtiyati tedbir talebi nasıl yapılır?

İhtiyati tedbir tapu Haberi

İhtiyati tedbir tapu

İhtiyati tedbir nedir?

Mahkeme dava konusu olan bir taşınmazın, dava sırasında başkasına devredilmesini önlemek için, taşınmazın başkasına devrinin yasaklanmasına karar verebiliyor. İhtiyati tedbir bu noktada karşımıza çıkıyor.


İhtiyati tedbir bir diğer ifade ile geçici önlem; Dava konusu menkul ve gayrimenkulün dava süresince devir ve temlik edilememesi için tapu kaydına işlenen şerh olarak tanımlanıyor.


İhtiyati tedbir ile ilgili yasal esaslar 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda şu şekilde açıklanıyor:


MADDE 101 - Hâkim iki taraftan birinin talebiyle davanın ikamesinden evvel veya sonra aşağıda gösterilen hal ve şekillerde ihtiyati tedbirler ittihazına karar verebilir:

1. Menkul ve gayrimenkul malların ayni münazaalı ise bunun haciz veya yeddiadle tevdiine,

2. Münazaalı şeyin muhafazası için lâzımgelen her türlü tedbirlerin ittihazına,

3. Kanunu Medeni ile muayyen hallerde nafaka alınmasına,

4. Ayrılık veya boşanma davası...