19 / 05 / 2024

İmar rantı vergi

İmar rantı vergi

Son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan rant, bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak tanımlanıyor. Peki, imar rantı vergisi nedir?

ATEM Başkanı Akçam'dan birden fazla evi olanlar için ek vergi açıklaması! Konutta rant yapılması engellenmiş olur!

Birden fazla evi olanların ek vergi ödeyeceklerine dair gelen iddialara, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, uygulamaya konulması halinde memnuniyetle karşılayacaklarını vurguladı.

Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün: İmar rantı vergilendirilsin!

Gelecek Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün, konut fiyatlarındaki fahiş artışların sebebinin rant olduğunu belirtti ve 'İmar rantı vergilendirilsin' önerisini sundu. İşte Ün'ün o açıklaması...

Dönüşüm projelerindeki gayrimenkuller rant vergisinden muaf mı?

İmar planı değiştiği için aşırı değerlenmiş olan arsalardan değer artış payı alınacak. Rant vergisinden vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kentsel dönüşüm projelerindeki gayrimenkuller de muaf tutulacak

Yüksek kira geliri olana daha çok vergi geliyor!

Yüksek maaş, kira ve rant geliri olanların hem vergi yükü artacak hem de önümüzdeki sene geriye dönük ek vergi alınacak. Dövizden faiz alanların da vergisi artacak.

İkinci konutta vergi artacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'yla ikinci ve sonraki konut alımlarına vergi artış sinyali geldi. İmar değişikliklerinden kaynaklanan değer artışlarının vergilendirilmesine ilişkin mevzuat ve uygulamanın güçlendirileceği belirtildi...

Eyüp Ayar: En büyük imar rantı Gebze'de!

AK Parti Kocaeli eski Milletvekili ve son olarak Gebze Belediye Başkan aday adayı olan Eyüp Ayar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İmar değişiklikleri ile ilgili en büyük rant Gebze'de'' ifadelerini kullandı.

Hüseyin Sözlü: 1 metre tarım arazisini konut arazisine çevirmedim!

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana'da bir metre tarım arazisini konut arazisine çevirmediğini belirterek, "İmar rantına geçit vermedim. Her zaman Adana'nın nitelikli bir şekilde dönüşerek değişiminden yana oldum" diye açıklama yaptı.

10 soruda imarda yeni rant vergisi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 4 yıl önce hazırladığı taslakta yer alan rant vergisi tekrar gündeme geldi. Peki, arsada meydana gelen değer artışı için vergi ne kadar, nasıl ne zaman ödenecek? İşte 10 soruda imarda yeni rant vergisi...

İmar barışı torba yasa 2018!

İmar barışı, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı kapsamında yer alıyor..

İmar barışı nedir?

İmar barışı, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı kapsamında düzenleniyor. Peki, imar barışı nedir?

Rant vergisi oranları 2017!

Kentle ilgili, kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan vergi rant vergisi oluyor. Rant vergisi Belediyeler Yasa Taslağında yer alıyor..

Kademeli vergi sistemi nedir?

Rantın önüne geçilmesi adına 64. Hükümet Programı kapsamında, gayrimenkul gelir vergisi kapsamında birtakım düzenlemelere yer veriliyor. Peki, yeni gayrimenkul kademeli vergi sistemi nedir?

Rant vergisi için yeni öneri: Emsali kullanan parayı ödesin!

Kamunun imar atışından pay almasını sağlayan ve rant vergisi olarak anılan vergi için inşaat sektöründen yeni bir öneri geldi. Sektör temsilcileri Maliye Bakanlığı’na ilettikleri önerilerinde ‘Tercihli uygulama olsun’ dedi.

İmar rantı vergi Haberi

İmar rantı vergi

İmar rantı vergisi nedir?

Son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan rant,  bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olarak ifade ediliyor. 


Bu hususta karşımıza çıkan imar rantı vergisi ise, gayrimenkulün değer artışı nedeniyle ödenmesi gereken bir tür vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. 


Değer artış payı, imar değişikliklerinde geçerli sayılıyor. Buna göre bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınması gerekiyor.


Bireysel, vatandaşın talebi ile değişiklik yapılması halinde yüzde 80 ile 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınabiliyor. Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında pay alınması planlanıyor. 


Değer artış payı uygulaması yapılacak yasal düzenleme sonrası başlanması planlanıyor. Bu yüzden yasal düzenleme ile konunun daha fazla netleşeceği, oranlarda bazı...