14 / 05 / 2024

imar taks hesaplaması nasıl yapılır

imar taks hesaplaması nasıl yapılır

TAKS (Taban alanı kat sayısı); yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. Peki TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

İmar barışı arsa payı hesaplama 2021!

Tapuda arsa paylarının yasalarda belirtildiği gibi dağıtılması gerekiyor. Arsa tapusu payının hesaplaması ileride yaşanacak sorunları engelliyor. İşte imar barışı arsa payı hesaplama 2021...

İmar barışı hesaplaması nasıl yapılır?

Milyonlarca vatandaşın imar sorunu çözecek olan imar barışı uygulaması 15 Haziran'da sona eriyor. Peki imar barışı hesaplamaları nasıl yapılır?

İmar barışı 2019 hesaplaması nasıl yapılır?

Türkiye'deki 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmek adına başlatılan imar barışında başvuru dönemi devam ediyor.  Başvuruların 6 ay uzatıldığı imar barışında 15 Haziran'a kadar müracaat yapılabilecek.

İmar barışı zemin kat kattan sayılır mı?

İmar barışı başvuru formunda bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesi gerekiyor. Başvuru sırasında en çok yapılan hatalardan biri de kat hesaplaması oluyor. Peki, imar barışı zemin kat kattan sayılır mı?

İmar barışı hesaplaması nasıl yapılır? 

Milyonlarca vatandaşın imar sorununa çözüm olacak imar barışı ile ilgili başvurular alınmaya devam ediyor. Başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek. Peki, imar barışı hesaplaması nasıl yapılır? 

İmar barışı hesaplamasında neler değişti?

Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar gereğince imar barışı hesaplamasında değişiklik yapıldı. Peki, imar barışı hesaplamasında neler değişti?

İmar barışında hesaplar değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışı hesaplamasında değişikliğe gitti. Buna göre, oteller, hastaneler, fabrikalar, imalathaneler için ödemesini yapanlara paraları iade edilecek.

İmar barışı bedel hesaplaması değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışı uygulaması kapsamında değişikliğe gitti. Buna göre, ruhsatlı alanlarda sadece kaçak olan bölüm için bedel ödenecek.

İmar barışında bodrum kat sayılır mı?

İmar barışı başvuru sürecinde, kimi binada yer alan bodrum katlar, yapının kat hesaplamasında şaşırtıcı olabiliyor. Peki, imar barışında bodrum kat sayılır mı, sayılmaz mı?

TAKS oranları 2017!

Taban alanının imar parseli alanına oranı olan TAKS oranları ve sınırlamaları Ekim 2017'de yürürlüğe girecek İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. İşte TAKS oranları 2017..

İmar durumu almak için dilekçe örneği!

Bir arsa üzerinde inşa edilecek binanın sınırları TAKS ve KAKS oranları arsanın imar durum belgesinde yer alıyor. İmar durumu almak için belediyeye bir dilekçe ile başvurulabiliyor. İşte imar durumu almak için dilekçe örneği..

Kat alanı kat sayısı hesaplaması!

Kat alanı kat sayısı, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kaks nasıl hesaplanır? İşte, kat alanı kat sayısı hesaplaması!

İnşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak binanın inşaat hesaplamaları TAKS oranları ile yapılıyor. Peki, inşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır? İnşaat alan hesaplamasında hangi oranlar kullanılır?

imar taks hesaplaması nasıl yapılır Haberi

imar taks hesaplaması nasıl yapılır

TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

TAKS (Taban alanı kat sayısı); yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. 


Taban alanı katsayısı, arsanın imar planı yönetmeliğinde belirleniyor. Bu Taban alanı katsayısı (TAKS), belediyece belirleniyor; 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişebiliyor. Peki, TAKS hesaplaması nasıl yapılır?


Belirlenen imar durum belgelerinde TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. 


Taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor.


TAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar:

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının...