02 / 05 / 2024

İmar transferi nedir

İmar transferi nedir

Bir arazi veya arsada ya da bina üzerinde, kat mülkiyeti kanunu, imar kanunu, imar planı veya imar yönetmelikleriyle izin verilen yapılaşma ve fiziki geliştirme hakkı transfer edilebilecek. Peki, İmar transferi nedir, nasıl olur?

Kentsel dönüşümde imar hakkı transferi geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmak için imar hakkı transferi getiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce konu ile ilgili açıklama yaptı.

İmar transferi ile kentsel dönüşümü kolaylaştırabiliriz!

İSTANBUL Sanayi Odası ( İSO ) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, imar transferi ile kentsel dönüşümün kolaylaştırılacağına dikkat çekti.

İmar transferi esasları!

İmar transferi, vatandaşların dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilme hakkı olarak nitelendiriliyor. Peki, imar transferi esasları nelerdir?

İstanbul’u kurtaracak formül bulundu: İmar transferi!

İSTANBUL’da yapıların yoğun ve sağlıksız olduğu bölgelerde kentsel dönüşüm yapılması için ‘imar hakkı transferi sistemi’ gündeme geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın sunduğu öneriye gayrimenkul patronları da sıcak bakıyor.

Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar?

İmar barışı kapsamında bulunan yapıların bu haktan faydalanabilmesi için birtakım adımların atılması gerekir. Bu çalışmalardan biri de yapı kayıt belgesi alınmasıdır. Peki, Yapı kayıt belgesi nedir, ne işe yarar? İşte detaylar...

Askı süresi nedir?

İmar planları birçok taşınmaz, tarla ve arsa sahibini ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle imar planları ile ilgili süreçlerin öğrenilmesi elzemdir. Askı süresi de bunlardan biridir ve imar planlarında sıklıkla bahsedilen bir süreçtir. Peki askı süresi nedir ve en fazla ne kadardır?

Bitişik nizam nedir?

Bitişik nizam, İmar Yönetmeliği’ne göre belirlenen ve belirli bir yapı düzenini ifade eden bir terimdir. Yapı sektöründe sıklıkla kullanılan bu terimin ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki bitişik nizam nedir, hangi yapıları ifade eder ve nerelerde görülür? İşte bitişik nizamla ilgili bilgiler...

Kadastro parseli nedir? Kadastro parseli ile imar parseli arasındaki farklar nelerdir?

Kadastro parseli, belirli bir alanı kapsayan arazidir. Bu arazi yasal yönetmelikler tarafından belirlenmiştir. İmar parseli ile karıştırılan kadastro parselinde dikkate alınması gereken bazı kurallar vardır. Peki kadastro parseli nedir, imar parseliyle farkları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler...

Tadilat ruhsatı nedir? Tadilat ruhsatı nereden alınır?

Ev ya da farklı bir yapıda tadilat yapılması planlanıyorsa dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar mevcuttur. Bunlardan biri de İmar Yönetmeliği kapsamında yer alan tadilat ruhsatıdır. Tadilat yapmak isteyen ev veya iş yeri sahiplerinin bu ruhsatı alması önemlidir. Peki tadilat ruhsatı nedir?

İmar çapı nedir? İmar çapı nasıl alınır? 

Sahip olduğunuz arsaya bir yapı inşa etme düşüncesine sahipseniz, ülkemizdeki plansız yapılaşmanın önüne geçmek adına dikkat etmeniz gereken bazı önemli faktörler vardır. İnşaat sürecine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bu faktörlerden biri de imar çapıdır. İmar çapı nedir ve ne işe yarar?

Netflix o soruna çareyi buldu! Uğraşmaya gerek kalmayacak

Çevrimiçi dizi ve film platformu Netflix uygulamasında yeni bir değişikliğe gidildiğini duyurdu. Yeni uygulama ‘Profil Transferi’. Peki, Profil Transferi nedir?

İmar barışı nedir? İmar barışı ne zaman çıkacak?

İmar barışı ya da diğer adı ile imar barışı, imar hukukun en önemli konularından biridir. Peki imar barışı nedir? İşte detaylar!

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

Kısmi iskan İmar Kanunu!

Bir inşaatın tamamlanmasından sonra kullanılabilmesi için iskan belgesi alması gerekiyor. Kısmi iskan İmar Kanunu nedir? Kısmi iskan nasıl ve nereden alınır? İşte tüm merak edilenler...

Yeni mekansal strateji planı nedir?

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İmar Kanunu'na "Mekânsal Strateji Planı” tanımı eklendi. Peki, yeni mekansal strateji planı nedir?

Yeni nazım imar planı nedir?

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile “Nazım İmar Planı” ve “Çevre Düzeni Planı” tanımları değiştirildi. Peki, yeni nazım imar planı nedir?

Yapının bulunduğu arsanın yüzölçümü nedir?

İmar barışı başvurularında yapının bulunduğu arsanın yüzölçümü gibi bazı bilgilerin yapı sahiplerince hesaplanarak belirtilmesi gerekiyor. Peki, yapının bulunduğu arsanın yüzölçümü nedir? Nasıl hesaplanır?

İmar transferi nedir Haberi

İmar transferi nedir

İmar transferi nedir?

Bir arazi veya arsada ya da bina üzerinde, kat mülkiyeti kanunu, imar kanunu, imar planı veya imar yönetmelikleriyle izin verilen yapılaşma ve fiziki geliştirme ile bu işlemlerin yasalarla belirlenmiş sonuçlarının doğurduğu hakların tümüne imar hakkı deniyor.


İmar hakkı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "transfer" hakkı geliştiriliyor. İmar hakkı transferi ile, yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde konutu bulunan vatandaşlara imar hakkını başka bir alana transfer edebilme imkanı sunuluyor.


Riskli alanda imar hakkı bulunan ve kentsel dönüşümle birlikte yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde vatandaşların imar hakkını başka bir alana transfer edebilecek. 


Gönderen bölge kapsamındaki imar haklarını transfer etmek isteyen parsel sahibi tarafından sağlanan başvuru formunu doldurarak, kurula onaylatmak üzere başvurur. Başvurunun aşağıdaki belgeleri içermesi gerekmektedir. 


– Tapu belgesi

– Hangi değerin neden korunması gerektiğinin açıklaması

–...